EL IMPARCIAL: S-a ales praful de Spațiului Schengen?

EL IMPARCIAL: S-a ales praful de Spațiului Schengen?

Combaterea pandemiei de coronavirus cere măsuri dure. Unele dintre acestea au, însă, o simbolistică deloc pe placul liderilor Uniunii Europene. E vorba, ]n primul rând, de reintroducerea controalelor sau închiderea unora dintre frontierele interne ale Uniunii Europene. Să fie acesta sfârșitul Spațiului Schengen, se întreabă site-ul de limbă spaniolă El Imparcial?

Tratatul Schengen este un acord prin care mai multe țări din Europa au eliminat controalele la frontierele interne. A fost semnat în 1985 de cinci guverne europene: Luxemburg, Olanda, Germania, Franța și Belgia. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, acordul a fost extins la 26 de țări: Germania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca (țara care a început să efectueze controale sporadice la frontierele sale cu Germania și Suedia la 5 iulie 2011), Slovacia, Slovenia, Spania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia și Elveția. Această țară a aprobat într-un referendum la 9 februarie 2014 limitarea intrării lucrătorilor din Uniunea Europeană (UE) și stabilirea de cote anuale. Toate țările Schengen sunt membre ale UE, cu excepția Norvegiei, Islandei, Elveției și Liechtensteinului (precum și microstatele Monaco și Vatican). În plus, Cipru, Bulgaria și România participă parțial la Schengen, dar nu sunt încă membri cu drepturi depline. Actul fondator a fost semnat la 14 iunie 1985, când guvernele Luxemburgului, Olandei, Germaniei, Franței și Belgiei au semnat un acord în orașul Schengen din Luxemburg, cu scopul de a suprima frontierele interne în viitor și de a permite libera circulație. de persoane și bunuri din țările semnatare. Aceste țări au semnat un al doilea acord la 19 iunie 1990 în același loc, cu prevederi practice pentru aplicarea liberei circulații și deschise aderării altor state.

Italia a aderat la acord la 27 noiembrie 1990, iar Spania a făcut 25 iunie 1991, care a semnat acordul la Bonn, în același timp cu Portugalia. Grecia a aderat la tratat și în noiembrie 1992. Intrarea în vigoare a tratatului Schengen în șapte țări, la 26 martie 1995, a marcat începutul suprimării frontierelor interne și terestre dintre Spania, Portugalia și Franța. Belgia, Luxemburg, Olanda și Germania și, în același timp, au crescut controalele la granițele acestor țări din străinătate. Când eliminarea controalelor la frontierele terestre încheiate la 1 iunie 1995, Spania le-a menținut doar la trecerea frontierelor cu Andorra, Maroc (Ceuta și Melilla) și Gibraltar.Austria a aderat la tratat în aprilie 1995, iar Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia și Islanda au făcut acest lucru în decembrie 1996 (ultimele două, care nu sunt membre ale UE, prin acorduri de asociere separate). La 1 decembrie 1997, acordul a intrat în vigoare în Austria, iar în aprilie anul următor, Italia a fost cea care a completat cererea acordului Schengen cu eliminarea granițelor sale cu Franța și Austria. În țările nordice, tratatul a intrat în vigoare la 25 martie 2001, tratatul a intrat în vigoare în țările nordiceb (Suedia, Finlanda, Danemarca și Norvegia), de asemenea, în acea lună, Grecia a abolit controlul pașapoartelor pe aeroporturi pentru opt dintre țările membre ale acordului (toate cu excepția Austriei și a țărilor nordice).Deși Grecia a semnat tratatul în 1992, cererea sa nu a fost ratificată de toate țările semnatare, din cauza îndoielilor ridicate de capacitatea administrației elene de a-și controla frontierele. La 21 decembrie 2007, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia,Slovenia și Malta au eliminat controalele la granițele terestre și maritime.

Ne puteți urmări și pe Google News