Egipt. Al-Sissi vrea al treilea mandat de președinte

Egipt. Al-Sissi vrea al treilea mandat de președinteAbdel Fattah Al-Sisi / sursa foto: Wikipedia

Egipt. Actualul președinte Al-Sissi vrea un al treilea mandat la conducerea țării, și are toate șansele să îl câștige.

Șeful statului, aflat la putere de nouă ani, și-a anunțat candidatura pentru alegerile din 10-12 decembrie, din Egipt, pe care deocamdată pare sigur că le va câștiga, scrie Le Monde.

Acesta este sfârșitul unui non-suspans. Șeful statului egiptean, Abdel Fattah Al-Sissi, și-a anunțat candidatura, luni, 2 octombrie, la alegerile prezidențiale din decembrie, pentru „realizarea visului unui nou mandat”.

El a făcut anunțul la finalul unei conferințe de trei zile intitulată „Istoria Națiunii”.

Alegerile din Egipt, simplă formalitate

Este vorba de o simplă formalitate. Președintele în funcție face deja campanie de luni de zile: în fiecare dintre aparițiile sale publice și-a lăudat palmaresul de la venirea la putere în 2014.

Și de la fixarea, săptămâna trecută, a datei votului - între 10 și 12 decembrie - demonstrațiile „spontane” în cinstea lui s-au înmulțit. Ele au culminat luni cu mobilizarea a mii de susținători ai săi în centrul capitalei Cairo și parada bărcilor care îi poartă portretul pe Nil.

În cadrul acestui miting, a fost afișat sloganul „DA stabilității Egiptului”, pe care președintele pretinde că o întruchipează, inclusiv printre susținătorii săi occidentali.

Generalul Al-Sissi a ajuns la putere cu ajutorul armatei

În discursul său de candidatură, adresat „marelui popor al Egiptului”, Abdel Fattah Al-Sisi a atins coarda patriotismului. A revenit la anul 2013, când „am recuperat dragul nostru Egipt din ghearele grupului întunericului și trădării”, o aluzie la mișcarea islamistă a Frăției Musulmane, interzisă acum în Egipt.

Președintele anterior, Mohamed Morsi, din rândurile Frăției, a fost demis de armată în iulie 2013, după uriașe proteste de stradă.

Nu este o coincidență faptul că Al-Sisi revine la acest moment crucial, zece ani mai târziu: răsturnarea predecesorului său i-a adus popularitatea în rândurile numeroaselor pături ale societății. Care a dispărut de-a lungul anilor, din cauza dificultăților economice întâmpinate de Egipt.

Critici pe rețelele de socializare

Prezentându-se drept arhitectul „procesului de supraviețuire a statului”, candidatul a afirmat că dorește „să lucreze” pentru a oferi o „viață decentă” egiptenilor, împrumutând astfel numele unui program în derulare de combatere a sărăciei.

Proiectele majore de infrastructură pe care le-a lansat în primele două mandate sunt denunțate de oponenți și economiști: aceștia cred că au sifonat rezervele statului și au triplat datoria care sugrumă astăzi Egiptul.

Deși guvernul pune inflația pe seama consecințelor războiului din Ucraina, Al-Sissi i-a avertizat sâmbătă pe egipteni „să nu spună că preferă să mănânce decât să construiască și să progreseze”.

„Dacă prețul progresului și al prosperității este să ne fie foame și sete, atunci să nu mâncăm sau să nu bem”, a adăugat el. Aceste declarații au stârnit un val de critici neobișnuite pe rețelele de socializare, unde egiptenii, de teamă să nu fie arestați de poliție, de obicei își măsoară comentariile. Luni seara, afișarea de bannere în sprijinul lui Al-Sisi în orașul Marsa Matruh a fost întâmpinată cu fluiere și huiduieli.

Egipt. Adversarii politici sunt supuși intimidării

În timp ce a supus toate vocile dizidente unei represiuni implacabile, Al-Sisi a „invitat” fără să clipească „să facem din alegeri adevăratul început al unei vieți politice vii, martor al pluralismului”. În teren, semnalele merg în sens invers.

Un adversar liberal, Hicham Kassem, considerat un posibil candidat la alegeri, a fost condamnat la șase luni de închisoare în septembrie. Un candidat declarat, adversarul Ahmed Al-Tantawi, este subiectul intimidării, în timp ce acesta încearcă să adune cele 25.000 de semnături necesare înscrierii candidaturii.

Scenariul anului 2018, în care concurenții au fost excluși sau închiși, pare să se repete.

Rata de participare, singura necunoscută a prezidențialelor din Egipt

Problema viitoarelor alegeri, pe care Al-Sisi pare să le câștige pentru moment, va fi legată de rata de participare. În 2018, a fost de 41,6%. Cel mai probabil, pentru a preveni prăbușirea participării și pentru a proteja împotriva oricăror surprize neplăcute, președinția a devansat organizarea alegerilor, așteptate inițial în primăvară.

O nouă devalorizare a lirei egiptene este de așteptat să aibă loc la începutul anului 2024, care îi va obliga pe egipteni să-și strângă cureaua și mai mult. Dacă această măsură de austeritate foarte nepopulară ar fi fost luată înainte de alegeri, ar risca să distragă și mai mult alegătorii de la urne.

Președintele-candidat Al-Sissi, care poate candida din nou în urma unei modificări personalizate a Constituției în 2019, a promis că va continua „dialogul național”. Această masă rotundă a fost „suspendată la anunțarea alegerilor”, explică un participant convins că procesul este îngropat.

(Autor: Laure Stephan; Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)