Evenimentul Zilei > International > Efectul provocărilor Turciei: parteneriat militar între Franța și Grecia
Efectul provocărilor Turciei: parteneriat militar între Franța și Grecia

Efectul provocărilor Turciei: parteneriat militar între Franța și Grecia

Ministrul francez al Armelor, Florence Parly, s-a întâlnit la Atena cu omologul său Nikolaos Panagiotopoulos pentru a defini acordul unui parteneriat strategic evocat de Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, relațiile militare între Franța și Grecia, țări membre ale UE și ale NATO, sunt bune: o navă grecească face parte din escorta portavionului francez Charles de Gaulle, scrie Zone Militaire. Iar Atena a semnat recent un contract pentru modernizarea avioanelor de luptă Mirage 2000 dar și o scrisoare de intenție pentru achiziția a două fregate FDI (apărare și intervenție) de la francezi.

Și în luna mai, avioane franceze Rafale vor participa la un important exercițiu aerian la baza grecească Andravida.

În plus, Grecia este candidată să adere la Inițiativa europeană de Intervenție, lansată de Franța pentru a promova apariția unei culturi strategice comune la nivel european.

Însă Franța și Grecia vor să meargă mai departe. Florence Parly a indicat că acest parteneriat „va deschide o nouă eră a cooperării” militare bilaterală.
„Am decis să consolidăm cooperarea bilaterală de apărare și securitate”, a declarat ministrul francez.

Omologul său grec a spus că „principalele puncte ale acordului sunt consultările politice periodice la nivel ministerial, prezența crescută a marinei franceze în regiune, exerciții militare comune de către forțele navale și terestre și consolidarea cooperării industriale”.

În plus, această „nouă eră” s-ar putea traduce prin sprijin militar grecesc pentru operațiunile franceze din fâșia sahelo-sahariană .

Florence Parly a cerut Atenei „să ia în considerare un nivel semnificativ de implicare a forțelor armate elene de partea noastră, pe teren, în Africa și în special în Sahel, pentru a combate amenințarea teroristă și neutraliza traficul către țărmurile Mediteranei”.

PAGINA ANTERIOARA