EFECTUL PONTA ASUPRA JUSTIŢIEI: Anchetatorii lui Năstase, Fenechiu,Silaghi şi Ridzi, luaţi la întrebări

EFECTUL PONTA ASUPRA JUSTIŢIEI: Anchetatorii lui Năstase, Fenechiu,Silaghi şi Ridzi, luaţi la întrebări

Fapt fără precedent în istoria Justiţiei: Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii va declanşa controale la sânge, ca urmare a sesizării făcute la televizor de premier. Magistraţii din sistem şi societatea civilă reacţionează dur şi acuză imixtiunea factorului politic în Justiţie.

Control la Direcţia Na­ţională Anti­co­rupţie şi Instanţa Supremă dispus de CSM. Conform declaraţiilor noilor lideri ai Consiliului, verificările au fost cerute pentru ca Inspecţia Judiciară să constate dacă premierul Victor Ponta a spus adevărul sau a minţit în cadrul emisiunii "Ora de vârf", difuzată de România TV în data de 6 ianuarie 2014. Aşa ar putea fi sintetizată acţiunea noii conduceri a CSM decisă miercuri. Un fapt fără precedent, faţă de care reacţia magistraţilor din sistem şi a societăţii civile nu s-a lăsat aşteptată. Sesizarea prin care s-au cerut verificări privind "eventuala" încălcare a independenţei Justiţiei, "inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale", a ajuns ieri la Inspecţia Judiciară. În fapt, efectele ei sunt verificările care vor avea loc atât la DNA, cât şi la Instanţa Supremă. Chestionaţi şi şefii Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, magis­tratul Tamara Manea, a explicat pentru cititorii EVZ ce presupun aceste cercetări: "În cadrul verificărilor privind apărarea independenţei Justiţiei, inspectorii procurori şi judecători vor verifica fiecare afirmaţie a premierului făcută în acea emisiune. Vor lua bucăţică cu bucăţică declaraţiile lui şi le vor verifica. Spre exemplu, dacă primul-ministru a vorbit despre cazul Năstase sau de altele, inspectorii vor verifica dacă e adevărat ce a spus". Întrebată cum anume se va întâmpla acest lucru, Manea a subliniat că inspectorii pot cere dosarele şi la DNA şi la Instanţa Supremă, dar nu doar atât. "Inspectorii vor sta de vorbă cu procurorii sau cu judecătorii care au instrumentat cazul Năstase şi celelalte la care s-a referit, vor sta de vorbă cu şefii lor, îi vor întreba dacă s-au simţit sub presiune, dar vor cere şi dosarele pentru a vedea dacă s-a tergiversat. Unele afirmaţii nici nu necesită verificări, se vede clar că sunt făcute fără nicio dovadă", ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare. Conform legii, Inspecţia trebuie să finalizeze verificările la DNA şi la Instanţa Supremă în termen de 45 de zile sau, dacă are motive întemeiate, poate prelungi cu încă 45 de zile. Atacul lui Ponta Reamintim că în emisiunea respectivă, premierul a acuzat politizarea Justiţiei, plângându-se de tergiversarea dosarelor unor politicieni (exemplificând cu cazul Monica Iacob Ridzi) şi de tratarea cu prioritate a dosarelor altora. El a aruncat dubiul asupra dosarelor lui Adrian Năstase, Relu Fenechiu şi Ovidiu Silaghi.

Justiţia, la Ambasada SUA

După ce EVZ a informat pe surse că şeful CSM, Adrian Bordea, a fost invitat la o întâlnire cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti, CSM a precizat prin purtătorul de cuvânt că iniţiativa ar fi aparţinut preşedintelui Consiliului care intenţionează asemenea întâlniri şi cu reprezentanţii ambasadelor Olandei, Marii Britanii, Germaniei, Franţei, Italiei. Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a confirmat, pentru EVZ, că însărcinatul cu afaceri, Duane Butcher, şi reprezentanţi ai ambasadei s-au întâlnit, în această după-amiază, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi lideri ai CSM.

Nicio Secţie din CSM nu-şi asumă dispunerea verificărilor la procurori

A pornit cu stângul colaborarea dintre judecătorul Adrian Bordea (foto) şi procurorul Gheorghe Muscalu, noii preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. În prima zi când s-a luat decizia de declanşare a verificărilor (7 ianuarie 2014), Adrian Bordea a recunoscut că Secţia de judecători este cea care a cerut verificarea inclusiv a celerităţii soluţionării unor dosare din Parchete, "pentru a fi echidistanţi". El preciza că nu a încălcat competenţa Secţiei de procurori. Joi, el s-a răzgândit. Muscalu a negat total "Nu noi am cerut control la parchete, ci Secţia domnului Muscalu. Noi am solicitat control la Instanţa Supremă, unde este dosarul Ridzi şi încă unul despre care vorbea premierul în acea emisiune că sunt tergiversate! Cum altfel poţi proba că a fost încălcată independenţa procurorilor DNA dacă nu verifici afirmaţiile?", a spus judecătorul Bordea. Magistratul Gheorghe Muscalu (foto) a negat vehement: "Nu e adevărat! Noi am cerut verificări privind independenţa justiţiei şi apărarea reputaţiei procurorilor DNA! Am avut în vedere declaraţiile premierului privind cazul Silaghi şi al celuilalt, cu transformatorul, Relu Fenechiu, despre care primul-ministru a spus că dacă nu ar fi fost miniştri în cabinetul său nu li s-ar fi făcut dosare. Ceea ce nu este real! Procurorii fac dosare în funcţie de faptele săvârşite şi nu în funcţie de persoane!", a declarat procurorul Gheorghe Muscalu, pentru Evenimentul zilei.

Judecătoarea Gârbovan: "CSM naşte noi presiuni asupra magistraţilor"

Judecătoarea Dana Gârbovan (foto), membru în conducerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), a criticat ce s-a întâmplat zilele trecute la CSM, lipsa de unitate şi de viziune a liderilor instituţiei: "E foarte grav să nu ai o viziune comună la nivelul plenului CSM pe chestiuni atât de sensibile ce vizează în mod direct garantarea independenţei Jus­tiţiei. Consiliul nu face decât să crească confuzia în spaţiul public şi, prin aceasta, naşte noi presiuni, adică exact ce ar trebui să evite. Cred că e pur şi simplu bâlbâială". Judecătoarea mai spune că, pe viitor, măcar preşedintele şi vicepreşedintele să ajungă la un acord, să reprezinte instituţia: "Pe fond, aş vrea să văd până la urmă cu ce anume a fost sesizată Inspecţia. În principiu, un astfel de control nu are nimic nelegal sau suspect în el, dar eu cred că lucrurile trebuie foarte clar separate. Am mai zis: declaraţiile premierului Victor Ponta despre dosarele Adrian Năstase, Relu Fenechiu, Silaghi şi alţii reprezintă presiuni directe împotriva magistraţilor care judecă acele dosare şi asupra sistemului, în ansamblul său. Asemenea declaraţii sunt absolut inacceptabile din partea unui prim- ministru". CSM să sesizeze Inspecţia judiciară Dana Gârbovan şi-a exprimat speranţa că Inspecţia Judiciară îşi va face treaba şi va ajunge la concluzii rezonabile pe tema asta: "Pe de altă parte, dacă presa, cetăţenii, politicienii, reclamă lipsa de egalitate de tratament a unor dosare, atunci CSM să sesizeze Inspecţia şi să ia măsurile legale. Dacă afirmaţiile nu sunt reale, acest lucru să fie adus la cunoştinta opiniei publice pentru a nu lăsa să crească neîncrederea în Justiţie".

AMR tace chitic

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), care era foarte vehementă anul trecut când a generat revocarea ilegală a magistraţilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ din funcţiile deţinute la CSM (pe care şi le-au recâştigat în instanţă), de această dată a tăcut. AMR-ul, al cărui preşedinte onorific este celebra judecătoare Viorica Costiniu, soţia magistratului de la Instanţa Supremă condamnat pentru corupţie, nu a emis niciun punct de vedere referitor la gravele acuze lansate de premier.

"Nu vor să-l supere pe Victor Ponta"

Directorul organizaţiei neguvernamentale Freedoum House România, Cristina Guseth (foto), a criticat decizia CSM, care determină verificarea dosarelor menţionate de premier, atât la DNA, cât şi la Instanţa Supremă.  "Cred că e un pretext pentru inacţiune, noua conducere a CSM nu vrea să-l supere pe premierul Victor Ponta. Mai grav, decizia Secţiei de judecători a CSM abate de fapt atenţia de la gravitatea declaraţiilor premierului Victor Ponta spre numărarea dosarelor cu politicieni întrucât mă întreb ce ar urmări Inspecţia Judiciară trimisă la DNA şi ÎCCJ", a declarat pentru EVZ Cristina Guseth. Vizita lui Nuland, semn de gravitate Guseth a mai declarat că s-ar fi aşteptat ca noua conducere a Consiliului să arate fermitate în faţa unor lucruri de netăgăduit: "Aici nu erau nuanţe, declaraţiile sunt de o gravitate extremă, o formă de presiune directă şi de atac la adresa independenţei Justiţiei. Că lucrurile sunt foarte grave cu aceste declaraţii se poate deduce şi din vizita în România a emisarului SUA , decisă şi anunţată guvernului exact acum trei zile".

CITIȚI ȘI:

  • UPDATE. Ministrul JUSTIȚIEI și șefii CSM, la Ambasada Statelor Unite
  • EXCLUSIV. UPDATE. DNA și Instanța Supremă sunt VERIFICATE! Președintele CSM: "Secția domnului Muscalu a cerut control la Parchete, noi am solicitat la Instanța Supremă!" Muscalu neagă vehement!
  • UPDATE. Victor Ponta, făcut PRAF de Secția de procurori din CSM. Dialog halucinant cu șeful CSM. Acesta este contrazis de judecătorul Danileț. Șeful CSM prins pe picior greșit!
  • CSM organizează conferință de presă pe tema Independenței justiției și a sistemului judiciar
  • REACŢIE FERMĂ a unui judecător: ”Declaraţiile premierului sunt forme de presiune asupra magistraţilor”
  • EVZ TV. "Presiunile actualei puteri vor fi uriaşe. Sper ca Justiţia să reziste"
  • Trecutul nu se şterge. Cumetriile lui Gheorge Muscalu, şeful procurorilor din România