Efectul Dominoului Coldea. Confirmări despre cum s-a creat Statul Paralel și au fost distruse Justiția și Presa
- Simona Ionescu
- 30 mai 2024, 08:41
Dacă nu vom rememora faptele și deciziile pe care le-am trăit și consemnat în presă în perioada 2012-2017, nu vom înțelege ce înseamnă acum Dosarul Coldea și ce efect de domino a declanșat în societate. Totul a început cu aranjarea pieselor din acest domino al puterii în vârful instituțiilor de forță. Statul Paralel s-a construit sub ochii noștri.
Începând cu anul 2014, Evenimentul zilei a publicat o serie de anchete jurnalistice, opinii și știri informative prin care atrăgeam atenția asupra unor abuzuri grave ale unor procurori, ofițeri ai serviciilor secrete și a unor judecători. Activitatea lor vicia grav actul de justiție. Arătam cum politicienii au fost jucați pe degete fiindcă li se cunoșteau „slăbiciunile”. Cine incomoda sau nu se supunea jocului devenea client la DNA. Corupt, penal și cu mâinile în cătușe.
Era rolul nostru, al jurnaliștilor să punem întrebări, să cercetăm abuzul reclamat de inculpați, să verificăm dacă vreun corupt arestat de procurori e grav bolnav, să ne documentăm corect și independent ce scrie în codurile și legile justiției. Ni se spune des că inculpatul general Dumitru Dumbravă, „nea Mitică” pentru unii confrați, are probleme de sănătate grave. Dar Rudel Obreja, Dan Adamescu sau judecătorul Stan Mustață nu aveau? Au murit în pușcării.
Distrugerea presei
După atâția ani, Dosarul Coldea vine să aducă multe confirmări despre modul în care s-a creat Statul Paralel, despre perioada în care s-a distrus presa tradițională prin recrutarea unor jurnaliști care să promoveze acțiunile monstrului bicefal numit Binom. Era absolut necesar ca presa să fie împărțită în două pentru că așa se va decredibiliza, iar dezvăluirile și opiniile jurnaliștilor vor diviza și societatea.
Porțile instituțiilor au fost închise, astfel ca jurnaliștii să nu mai aibă contact direct cu ofițeri, procurori, cu funcționari din ministere, administrație, servicii, ci informarea trebuia să se facă doar prin comunicate oficiale. Dacă reporterii din vechea generație și-au mai păstrat sursele interne în virtutea anilor de colaborare, cei noi intrați în presă au beneficiat doar de informările oficiale, precum și de manipulările abile ale unor surse desemnate anume de șefii instituțiilor implicate în construirea și menținerea Statului Paralel. Alții s-au predat efectiv în mâinile conducătorilor acestui sistem, devenind un gen de propagandiști. Ei sunt cunoscuți ca „acoperiții din presă”. M-am confruntat în redacție cu situații de genul acesta, pentru mine experiențele și exemplele au fost clare.
Aranjarea pieselor de domino în Justiție
Începând cu anul 2012 s-a lucrat intens la aranjarea pieselor din dominoul Justiției. Rând pe rând au fost schimbați și puși în fruntea instituțiilor șefi agreați de Binomul DNA-SRI. Unii au confirmat alegerea, alții au mai ieșit din linia aranjorilor. S-au găsit metode să fie schimbați: la Parchetul General, la Ministerul Justiției, la CSM, la Înalta Curte de Justiție, la DNA și DIICOT, la Ministerul de Interne. La nivelul instanțelor existau judecători (nominalizați în anchetele din presa vremii) care știau cum și pe cine să execute ca să fie bine pentru creatorii noului Sistem.
Vă amintiți de cum a fost filmată Mona Pivniceru, în august 2012, când s-a aflat că urmează să fie numită ministrul Justiției de către Victor Ponta? Niște „surse” au reușit să o surprindă când se urca în mașina fiului cel mare a lui Adrian Năstase și a livrat imaginile unui post tv. Apoi presa s-a umplut de video și poze, dar și de anumite comentarii care o făceau praf pe candidata USL. Degeaba a explicat Pivniceru că a așteptat o doamnă în fața blocului magistraților de la CSM și că s-au urcat într-o mașină unde nu era decât un șofer. Nu știa a cui e mașina ci doar a răspuns unei invitații. Degeaba aceste explicații, fiindcă imaginea ei a fost făcută praf. Justiția populară a începută să macine revoltată, ajutată și de jurnaliștii care primiseră misiunea scrisului acid.
Dar de cazul Marinca, fosta grefieră reclamată și înregistrată de judecătoarea Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți, și anchetată de DNA pentru șantaj? Scandalul a fost creat pentru ca Stanciu să capete notorietate și să fie numită la Curtea Constituțională, după pensionare. Pentru ea nu s-a mai declanșat o campanie mediatică virulentă fiindcă urma să primească pensia de magistrat cumulată cu venitul încasat ca judecător CCR.
Generalul Dumbravă, câmpul tactic și trierea judecătorilor
Anii 2014-2015 au fost anii de vârf ai luptei cu corupția. Cei mai importanți lideri politici au fost executați. Cei mai mulți prin dosare penale și neuitatele cătușe. Chiar și președintele Traian Băsescu a devenit țintă: i-au arestat fratele și nepotul, iar lui și fiicei Ioana le-au făcut dosare penale.
Ni se tot spunea de către politicieni cocoțați în funcții importante în timpul mandatului lui Traian Băsescu că Europa și America sunt cu ochii pe noi, dacă România chiar merge pe drumul democrației și corupția va fi domolită de DNA și SRI.
Încă din anul 2015 ne-a atras atenția declarația generalului Dumitru Dumbravă, care indica faptul că SRI se amestecă într-un anume fel în actul de justiție. Fost procuror, atras de stelele de pe umărul ofițerilor de informații, Dumbravă a ajuns degrabă general în echipa de la SRI a lui Florian Coldea. Din această postură ne-a împărtășit noul mod de acțiune al instituției.
UNJR a reacționat imediat
„Dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul până la soluționarea definitivă a fiecarei cauze", a spus în urmă cu 9 ani generalul Dumbravă.
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a reacționat imediat. A solicitat Consiliul Superior al Magistraturii “să solicite Consiliului Suprem de Apărare al Ţării verificarea respectării interdicţiei judecătorilor şi procurorilor de a nu fi/a nu fi fost lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, iar rezultatul să fie făcut public”. Judecătorii cereau, de urgență, și „clarificări publice de la Serviciul Român de Informaţii”. Cereau ca SRI să explice public ce înseamnă „câmp tactic” în justiţie. După acest moment s-a făcut curățenie și în rândul judecătorilor, iar cei „agățați” de generalii SRI să dea condamnări în dosare au fost înfipți bine în funcții. Piesele din justiție erau astfel aranjate în dominoul sistemului.
Executarea martorilor
În decembrie 2018, aveam să aflăm de la Sebastian Ghiță că el a plătit, prin una din firmele sale, avionul cu care Kovesi si procurorii ei l-au adus în țară pe fugarul Nicolae Popa, locotenentul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Am scris atunci despre această factura descoperită de ANAF, în urma controlului la o firmă a lui Sebastian Ghiță. Fostul parlamentar, membru în comisia de control a SRI, fugise din țară când a simțit că prietenii săi Coldea și Kovesi vor să-l aresteze.
Ghiță spunea că șefa DNA considera că, dacă-l aruncă în spatele gratiilor, nimeni nu va crede că relația lor a fost de prietenie, că a ajutat-o cu doctoratul sau cu bani, ca ea să-și clădească o carieră. Procuroarea Angela Nicolae, martor la aducerea lui Popa din Indonezia, a fost însă aruncată în pușcărie, printr-un dosar dubios care-l avea în centrul atenției pe fiul său, consumator de droguri.
Coldea a scăpat de ofițerii care n-au știut să se orienteze
După aceeași metodă, la SRI generalul Florian Coldea a scăpat de ofițerii care n-au știut să se orienteze în consens cu dorințele lui sau au fost martorii unor potlogării.
Scriam atunci, în 2018, că dacă o mare parte din faptele devoalate de presă se vor dovedi adevărate, așa cum s-a întâmplat în cazul procurorilor de la Ploiești, Negulescu și Onea, toată justiția anticorupție din mandatul lui Laura Codruța Kovesi va sări în aer. Colaborarea cu SRI-ul condus de George Maior (ca decident politic) și de generalul Florian Coldea fusese deja recunoscută, inclusiv de procurorul general Augustin Lazăr. Previzionam în acel articol că „va veni momentul în care noi, jurnaliștii, vom avea confirmarea că ani de zile am fost mințiți de niște reprezentanți ai autorităților statului, răspândindu-le mesajele în rândul opiniei publice și contribuind la clădirea unei justiții cu picioare de lut. Dacă va fi așa, e groaznic!”.
Iată că acum, Dominoul Coldea s-a prăbușit, iar efectul lui e groaznic!