Efectul de seră este studiat pe gheață de acum două milioane de ani
- Mihai Soica
- 2 noiembrie 2019, 05:10
Un bloc de gheață, vechi de 2.7 milioane de ani, este analizat de cercetători pentru a vedea în ce mod au afectat gazele de seră, clima pământului, la momentul respectiv.
Cercetătorii susțin că gheața supusă analizei, care este și cea mai veche din lume, a scos la iveală o legătură între nivelul de dioxid de carbon din atmosferă şi evoluţia temperaturilor în Antarctica, locul de unde aceste mostre au fost obţinute, şi temperaturile la nivel global.
Cea mai veche bucată de gheaţă a fost obţinută din dealurile Allan, din Antarctica, în timpul unei misiuni ştiinţifice desfăşurată în regiune în sezonul 2015-2016. Au fost necesare două săptămâni de foraj pentru ca oamenii de știinţă să poată obţine această mostră, de la o adâncime de 200 de metri.
Cercetătorii vor să se întoarcă în zona de unde a fost prelevat blocul de gheață pentru a vedea dacă pot obține mostre de analiză și mai vechi. Până acum se cunoștea faptul că cea mai veche bucată de gheață analizată are vârsta de 800.000 de ani. ”Depășirea limitei de două milioane de ani ar fi un record inimaginabil”, cred cercetătorii.
Nucleul record de gheață extras are o vechime de 2,7 milioane de ani. Oamenii de știință au anunțat că un nucleu găurit în Antarctica a produs o gheață veche de 2,7 milioane de ani, o descoperire uluitoare cu 1,7 milioane de ani mai veche decât deținătorul de înregistrări anterioare. ”Bulele din gheață conțin gaze cu efect de seră din atmosfera Pământului într-un moment în care ciclurile planurilor de avansare și retragere glaciară abia începeau, oferind potențiale indicii despre ceea ce a declanșat epoca de gheață. Numai că aceste informații fac ca valoarea eșantionului să fie „incredibilă”, spune David Shuster, geochimist la Universitatea din California, Berkeley.