Evenimentul Zilei > Economie > Efectul crizei politice: Tot mai mulţi români nu-şi pot plăti rata
Efectul crizei politice: Tot mai mulţi români nu-şi pot plăti rata

Efectul crizei politice: Tot mai mulţi români nu-şi pot plăti rata

Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor va creşte, estimează economiştii consultaţi de EVZ.

Ratele la creditele în valută sunt tot mai greu de plătit de către români, în condiţiile deprecierii puternice a monedei naţionale, cauzată de criza gravă de pe scena politică.
Ieri, leul a marcat noi recorduri negative în raport cu euro şi dolarul: un euro a ajuns să valoreze 4,5571 lei, iar un dolar, 3,7399 lei. Pentru un român care are o rată lunară la bancă de 250 de euro, acest lucru se traduce printr-o creştere a acesteia cu circa 60 de lei de la începutul anului până în prezent.
Comparativ cu începutul lunii mai, înainte de învestitura Guvernului Ponta, echivalentul în lei al unei rate de 250 de euro a urcat cu aproximativ 40 de lei.
Chiar şi până la intrarea leului în acest raliu sumbru al deprecierii, rata creditelor neperformante creştea de la o lună la alta, urcând de la 13,35% în luna iunie a anului trecut până la 16,28%, în luna aprilie 2012, conform ultimelor date disponibile din rapoartele Băncii Naţionale a României (BNR).
Leul, previziuni sumbre
În condiţiile unei deprecieri masive a leului, este de aşteptat ca ponderea împrumuturilor pe care românii nu le mai pot plăti să crească în total credite, spun economiştii consultaţi de EVZ.
Aceştia au evitat, însă, să indice un procent concret cu cât ar putea urca rata împrumuturilor neperformante din cauza deprecierii leului din ultimele săptămâni.
"Vom vedea o înrăutăţire a încasărilor, a comportamentului de plată", avertizează Cristian Ionescu, country cluster manager Coface în România, Bulgaria şi Slovacia.
Acesta spune că este greu de definit un nivel de curs pe care românii nu l-ar mai putea suporta, deoarece această limită depinde de cât câştigă fiecare.

Însă este cert că, "în condiţiile în care preţurile vor creşte, populaţiei îi vor rămâne mai puţini bani pentru plata ratelor", spune Cristian Ionescu. Şi Vlad Muscalu, economist al ING Bank, susţine că "vom asista în continuare la o majorare a creditelor neperformante".
Potrivit acestuia, previziunile actuale ale ING indică un curs de 4,6 lei/ euro pentru finele acestui an şi de 4,65 lei/euro pentru primul trimestru din 2013.
"Leul se va afl a sub presiune de depreciere până la sfârşitul primului trimestru de anul viitor".
VLAD MUSCALU, economist ING

4,5571 lei
este cursul la care
BNR a cotat, ieri, moneda europeană. Leul a înregistrat un nou minim şi faţă de dolar
Citiţi şi:

  • ANALIZĂ. Cât a pierdut leul faţă de euro în 2012. Ce ar putea urma?
  • Dolarul loveşte mai dur ca euro
  • Soluţia pentru ieşirea din criză: Un euro slab
  • Leul, minime după minime. Dar până când?
  • Ponta n-a calmat pieţele. Pentru români, EURO e deja la 4,6 LEI. Ratele şi chiriile ne ard buzunarele