Efectul creșterii accizelor și a birurilor pe case și mașini: deficitul statului se reduce

Efectul creșterii accizelor și a birurilor pe case și mașini: deficitul statului se reduce

Deficitul bugetar după primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, față de 0,67% din PIB în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

"La sfârșitul trimestrului I 2014 se înregistrează un sold primar pozitiv de 0,23% din PIB față de un sold primar negativ de 0,18% din PIB aferent trimestrului I 2013 (soldul primar al bugetului general consolidat reprezintă soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse plățile de dobânzi aferente datoriei publice). Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigură încadrarea în țintele agreate cu organismele financiare internaționale”, precizează MFP.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 48,8 miliarde lei, reprezentând 7,4% din PIB, au fost cu 3,8% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. 

A crescut impozitul pe casă și mașină

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșteri de venituri s-au observant în special în zonele unde au fost crescute dările, respectin în zona accizelor sau a impozitelor locale, care au fost indexate cu inflația. 

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+235 milioane lei), accize (+639 milioane lei), contribuțiile de asigurări sociale (+587 milioane lei).

Potrivit MFP, veniturile din TVA au scăzut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 0,5%, în condițiile în care încasările din TVA au crescut cu 3,2%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 11% mai mari.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 11,7%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,9% și venituri nefiscale cu 6,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 49,7 miliarde lei, s-au redus în termeni nominali cu 2,9% față de aceeași perioadă din anul precedent, și respectiv cu 0,6% puncte procentuale ca pondere în PIB.

În perioada menționată, s-au înregistrat creșteri la cheltuielile de personal (+2,6%), în principal ca urmare a plății obligațiilor stabilite prin hotărâri judecătorești și a plății drepturilor aferente uniformelor și echipamentelor obligatorii pentru personalul din sectorul ordine publică.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 4% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea înregistrându-se la fondul național de asigurări sociale de sănătate, datorită plății arieratelor către furnizorii de medicamente.