Efectele uimitoare ale reducerii consumului de sare. Ce se întâmplă în corpul nostru

Sursa: Pixabay

Consumul în exces de sare face ca organismul nostru să aibă de suferit în timp, chiar dacă, credem noi, mâncarea fără sare nu are niciun gust. Aportul zilnic recomandat pe zi este de mai puțin de o linguriță de sare, iar cei care preferă totul condimentat ar trebui să se gândească de două ori.

Excesul de sare duce la creşterea tensiunii arteriale şi poate cauza retenție de apă, un sistem imunitar slăbit și chiar probleme cardiovasculare. De asemenea, o dietă condimentată ar putea epuiza calciul din organism. Prin urmare, un nivel ridicat de calciu duce la apariția pietrelor la rinichi.

Dacă reducem din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic, efectele asupra organismului vor fi uimitoare.

Cum reacționează corpul nostru atunci când reducem cantitatea de sare

Oamenii de știință au demonstrat că simpla reducere a cantității de sare pe care o consumăm zilnic, timp de patru săptămâni, poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale. De asemenea, o dietă fără multă sare previne apariția obezității, asta pentru că sarea deteriorează mucoasa stomacului.

De asemenea, sarea poate duce la o deficiență de vitamina D în organism, ceea ce duce la o creștere a riscului de apariție a problemelor cardiovasculare. Dacă consumăm mai puțină sare, inima noastră nu va avea de suferit.

„Sodiul este esențial în conducerea impulsurilor nervoase și în alte funcții, cea mai mare cantitate provenind din sarea de bucătărie. În acest context, reclamele televizate recomandă evitarea consumului de sare, însă există puțină educație în acest sens”, atrage atenția Gianina Avram, nutriționist-dietetician.

În SUA spre exemplu, problemele de sănătate generate de consumul exagerat de sare reprezintă principala cauza de deces în rândul americanilor.

Cum putem reduce consumul de sare

Deși pare complicat, există anumite obiceiuri care ne pot ajuta să scădem semnificativ din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic. Un prim pas este să citim etichetele produselor pe care le consumăm. Se recomandă în special evitarea alimentelor procesate de tip fast-food și a mezelurilor, brânzeturilor din magazin, a murăturilor sau conservelor.

De asemenea, atunci când gătim acasă putem folosi alte condimente care pot da gust mâncării, cum ar fi ierburi aromatice, pătrunjel, usturoi, curcuma sau altele, potrivit doctorulzilei.ro.

Cantitatea de sare de care avem nevoie variază în funcţie de vârstă, greutate, activitate fizică şi stare de sănătate. Cu toate acestea, specialiştii în nutriţie recomandă să consumaţi între opt şi zece grame de sare pe zi, în funcţie de activitatea fizică pe care o aveţi.