Efectele scandalurilor sexuale: aproape 200.000 de germani au renunţat anul trecut la catolicism

Efectele scandalurilor sexuale: aproape 200.000 de germani au renunţat anul trecut la catolicism

Peste 181.000 de germani au părăsit oficial religia catolică numai în 2010, an marcat de numeroase scandaluri legate de violenţele sexuale comise de preoţi asupra copiilor, indică raportul anual al conferinţei episcopale germane, făcut public vineri.

Astfel, 181.193 de germani au făcut demersurile necesare pentru a nu mai plăti impozite religioase Bisericii Catolice în 2010, aproape cu jumătate mai mult decât cei care au ales să procedeze la fel în 2009, potrivit documentului citat de AFP, preluat de Agerpres.

În Germania, comunităţile protestantă, catolică şi evreiească sunt finanţate printr-un impozit religios prelevat de stat de la cei înscrişi drept credincioşi la fisc şi redistribuit în consecinţă. Această prelevare reprezintă - potrivit landurilor - 8-9 % din impozitul pe venit.

În 1992, această cifră a fost mai ridicată cu 11.500, dar atunci a existat un val de plecări consecutive reunificării Germaniei şi credincioşilor din fosta Germanie de Est care nu doreau să mai achite acest impozit. În plus, pentru prima oară numărul retragerilor depăşeşte numărul noilor botezaţi, care a fost de 170.000 în 2010.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conferinţa episcopală germană nu propune o explicaţie acestei explozii a plecărilor, dar de la începutul anului 2010 Germania a fost zguduită de dezvăluirile abuzurilor sexuale comise asupra copiilor şi adolescenţilor în instituţiile aparţinând aproape toate Bisericii Catolice. Biserica Catolică a oferit 5.000 de euro victimelor, care au considerat această indemnizaţie insuficientă.

Potrivit raportului anual al episcopilor germani, catolicismul rămâne prima religie germană, cu 24.650.000 de credincioşi, având un mic avans faţă de protestanţi - 24.200.000 de membri. La nivel mondial, peste 2,6 milioane de persoane au părăsit Biserica Catolică începând cu anul 1990.

O tăcere prea lungă

Într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, preotul iezuit şi directorul colegiului teologic Canisius din Berlin, Klaus Mertes, cel care în ianuarie 2010 dezvăluia abuzurile sexuale comise la şcoala respectivă, a avertizat că aceste scandaluri au fost tănuite prea mult timp. Mertes a fost cel care a divulgat, în ianuarie 2010, abuzurile sexuale comise la colegiul unde este acum director, zguduind din temelii Biserica Catolică Germană.

" Erau doar zvonuri la început. De fiecare dată când întrebam foştii studenţi sau profesori despre aceste suspiciuni, mă loveam de un zid de tăcere sau chiar de reacţii agresive", a răspuns el, întrebat de ce a durat atât de mult până când a rupt tăcerea. "Abia în 2010 am realizat, cu ajutorul victimelor, că aceste abuzuri au fost organizate sistematic. Am neglijat din păcate violenţa sexuală şi am tăcut prea mult timp", a adăugat părintele.

El a explicat, de asemenea, că victimele refuză să vorbească despre momentele groaznice prin care au trecut de teamă să nu fie excluse din grupul lor, dar şi de teamă. "Există această ambivalenţă nebună în ceea ce priveşte fiecare caz în parte", a declarat părintele.

Aproximativ 200 de victime au accepta suma de 5.000 de euro pe care Ordinul Iezuiţilor şi Conferinţa Episcopală le-au oferit-o fiecăruia, a adăugat el, admiţând că suma este derizorie. "Asta ca să le arătăm că nu ne cerem doar scuze. În multe cazuri, plătim şi costurile terapiei. Noi nu putem însă să măsurăm financiar suferinţa cuiva, nu suntem judecători", a precizat Klaus Mertes.

Preotul a subliniat că, din ianuarie 2010, a primit numersoae e-mailuri şi scrisori de ameninţare în care este acuzat că a trădat şi a dezbinat Biserica Catolică. "Am făcut câţiva paşi, dar suntem departe de capătul drumului", a admis Mertes, întrebat dacă scandalurile sexuale au luat sfârşit cu adevărat prin demascarea lor şi pedepsirea celor vinovaţi.