Efectele pandemiei asupra vârstnicilor. Femeile, mai predispuse decât bărbații la forme severe ale bolii
- Simona Suciu
- 10 iunie 2022, 05:45
Un studiu arată că femeile au fost mai predispuse să facă o formă severă decât bărbații. Dintre bolnavii cronici, cel mai mult au avut de suferit cardiacii. Vârstnicii au declarat că nu au fost extrem de afectați de restricții.
Un studiu realizat recent arată cum au fost afectați vârstnicii de pendemia de coronavirus. La întrebări au răspuns doar persoane peste 50 de ani din mai multe zone ale țării, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.
„Prin acest studiu ne-am propus evaluarea stării socio-emoționale și de sănătate a vârstnicilor, precum și obținerea unor date despre accesul acestora la servicii medicale și la servicii media de informare, în timpul pandemiei Covid 19. Studiul este valoros prin unicitatea sa, fiind singurul studiu certificat despre evaluarea efectelor pandemiei în rândul seniorilor, dar și prin valoarea datelor obținute, care pot fi utilizate în dezvoltarea unor proiecte noi sau generarea unor politici publice pentru seniori”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, potrivit Antena 3.
Cardiacii cei mai afectați
Studiul arată că femeile au fost mai predispuse la prima infecție decât bărbații, 82% față de 79%, dar recurența bolii a fost mai mare la bărbați.
Boala a avut o prevalență mai mare în rândul cardiacilor decât a altor bolnavi cronici. 38% dintre femeile cu boli cronice erau cardiace, spre deosebire de 8%, în rândul femeilor obeze.
Simptomele au fost, în mare parte, aceleași, atât în rândul femeilor cât și al bărbaților, mai puțin pierderea gustului și a mirosului, care a apărut, cu un procent de 5 % mai mare, în rândul bărbaților. Între pacienții care au manifestat forme severe ale bolii, prevalența a fost mai mare cu 3% în rândul femeilor.
Au mers la medic și în pandemie
Studiul a analizat și tendința românilor de a lua antibiotice după ureche. S-a dovenit că persoanele trecute de o anumită vârstă nu au acest obicei. 69% dintre vârstnici nu iau antibiotice fără prescripție medicală, iar, în cazul unei probleme medicale, 82% preferă consultul pentru a primit o rețetă cu un tratament adecvat.
De asemenea, tot potrivit studiului, vârstnicii au continuat să meargă la medic în timpul pandemiei, au luat tratament pentru bolile cronice și au făcut analize. 37% au mers la medic de 2-3 ori pe an, iar 17% nu au mers deloc.
Vârstinicii nu s-au speriat de izolare
În ceea ce privește măsurile restrictive, pentru 18% dintre vârstnici, izolarea a fost principala schimbare produsă de pandemie, iar 20% au continuat să se întâlnească cu prietenii de câteva ori pe lună.
Se pare că izolarea nu i-a afectat pe toți vârstnicii. 40% dintre bărbați și 37% dintre femei au declarat că au fost foarte puțin afectați de pandemie și doar 7% s-au declarat foarte afectați de pandemie.
În ceea ce privește mijloacele de informare, 94% dintre respondenți au spus că se uită la televizor, 37 % utilizează și radio și doar 28% își culeg informațiile de pe internet.