Efectele cazului Bodnariu. O familie de români a fugit din Norvegia, de teamă să nu îi fi e luați copiii

Efectele cazului Bodnariu. O familie de români a fugit din Norvegia, de teamă să nu îi fi e luați copiii

Pe măsură ce protestele de susținere pentru familia de români, despărțită de cei cinci copiii, de autoritățile din Norvegia, iau amploare în toată lumea, ies la iveală și alte cazuri asemănătoare. Unei alte familii de români i-au fost luaţi copii, înainte de izbucnirea cazului Bodnariu, iar alta a părăsit ţara scandinavă, la începutul acestui an.

Chiar cu o zi înainte de ieșirea în stradă a mii de români, care au protestat, sâmbătă, față de separarea celor cinci copii de părinții lor, Ruth și Marius Bodnariu, apropiații familiei despărțite brutal au anunțat că o altă familie din țara noastră a fugit din Norvegia, de teamă să nu pățească același lucru.

Vestea a fost confirmată, pentru „Evenimentul zilei”, de către Nicu Vaida, pastor la Biserica Penticostală Română „Muntele Maslinilor”, din Padova. „Informația este cât se poate de reală și mi-a fost confirmată de rudele din Italia ale familiei care a fugit din Norvegia”, ne-a spus pastorul Vaida. Acesta a adăugat că a păstrat discreția asupra identității familiei fugare, de teama represiunii autorităților norvegiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Familia avea doi copii dați la școala din Norvegia şi aflaseră de la copii că le fuseseră puse întrebări psihologice la școală. La începutul lunii ianuarie,  într-o zi în care tatăl era la serviciu, mama era acasă și copiii la școală, femeia a văzut pe geam mașina celor de la Barnevernet, o dubă. Doi bărbați au coborât și au bătut la ușă timp de 30 de minute.Speriată, mama și-a sunat soțul, care s-a dus și și-a luat copiii de la școală, apoi s-a dus acasă și-a luat soția și au plecat din țară.

FOTO: Daniel Bodnariu

Copil „bătut” de bunica aflată în România

În contextul campaniei de proteste, dusă în toată lumea, de susținătorii familiei Bodnariu, fratele lui Marius, Daniel Bodnariu, a povestit și cazul unei alte familii românești, plecată stabilită de cinci ani în Norvegia. „Am fost contactat de o familie de români creștini orotdocși cărora le-au fost luați copiii în același mod abuziv. Sunt disperați și terorizați de această instituție (Barnevernet – Serviciul pentru Protecția Copilului din Norvegia n.r.).”, a scris Daniel Bodnariu pe blogul agnus dei.

Ulterior, sora mamei, Alina Manoilă, a dezvăluit pe blogul marianagoron.wordpress.com că este vorba despre o familie română creştină ortodoxă din Maramureş, Dumitru şi Mihaela Nan (44 şi 37 ani). Sunt o familie educată, cu situaţie financiară bună, îşi iubesc copiii, dar Statul norvegian le-a fabricat şi lor acuzaţii. Locuiesc în Norvegia de 5 ani, au 2 copii, o fetiţă de 7 ani şi un băiat de 1 an şi 7 luni. La sfârşitul lunii octombrie au rămas fără copii. Aceştia au fost răpiţi de la scoală de Barnevernet (scenariu aproape similar în toate situaţiile).

Deși tatăl spune că nu i-a dat nici măcar o palmă fetei sale, de 7 ani, copiii le-au fost luați pe motiv că micuța s-ar fi plâns „că este bătută, zilnic, de mamă, tată și bunică”. Or, bunica este în România. „Tatăl vine de la lucru târziu acasă și mi-a spus: «Este absurd să te gândești că o bat în fiecare zi, ar însemna să o scol seara, când vin, să-i dau bătaie și s-o trimit la culcare»”. Singurul semnal pe care l-au primit părinții și nu și-au dat seama ce-i paște a fost că fetița, cu o săptămână înainte de a fi luată, a spus mamei că va merge într-o familie care îi va cumpăra toate jucariile pe care și le dorește. „Este un caz dramatic, părinții sunt amenințați ca să rămână pe low-profile (profil ascuns n.r.), altfel nu-și vor mai vedea copiii. Nu știu cum sa numesc abordarea asta «civilizata » made in Norvegia. Seamănă foarte bine cu cea a Securității de la noi”, a adăugat Daniel Bodnariu.

Sora mamei, Alina Manoilă, a povestit că Dumitru  şi Mihaela Nan, cu domiciliul  în Shieu Maramureș, locuiesc de aproximativ  5 ani în Norvegia, Tromso. "În urma cu 4 luni de zile Protecția Copilului  norvegian au luat abuziv cei 2 copii ai surorii mele, Bianca ( 7 ani) și Dragoș (1 an și 7 luni) în urma sesizării îmb[nv]ătătoarei de la școala Biancăi. Timp de 3 săptămâni fata a fost interogata și invatata ce sa spună împotriva parintilor, fără un avocat și fără prezenta unui adult, în tot acest timp părintii neștiind ce se întâmplă la scoala. Mihaela și Dumitru  au fost reținuţi pentru 2 zile de poliție  dar în lipsa de probe au fost eliberaţi. Copiii, în schimb, au fost „furaţi”de la școală, inclusiv grădiniță, în lipsa instiintarii părinților. Au primit un avocat din oficiu, care nu a făcut nimic pentru a-i reprezenta, iar primul proces intentat de protecția copilului  a fost pierdut. Mi se pare foarte straniu, deoarece copii nu prezintau nici o urmă de abuz și nu aveau nici o dovada. Țin sa spun ca sunt o familie foarte educată și îsi iubesc copii nespus de mult, le-a fost impus să recunoască că își lovesc copii, dar nefiind adevărat sora mea nu a recunoscut nimic. Măcar familia Nan reușește să își vadă copiii o data pe săptămână. Avocatul care îi reprezintă acum a reușit să strângă declaraţii și documente care atestă ca Bianca și Dragos(nepoteii mei) sunt îngrijiţi și crescuţi foarte bine. Protecția copilului din Norvegia, neavând nici o dovadă împotriva părinților fac tot posibilul pentru a găsi probe incriminatorii. Va rog din suflet să ne dați o mana de ajutor să putem să reîntregim familia. Următorul proces e pe 21 ianuarie.", a transmis Alina Manoilă pentru .

I-au luat copiii, după ce l-au acuzat de jaf

Soții Claudia și Marius Rădulescu, s-au întors în Arad de patru ani. Au șapte copii, dar pe cinci dintre ei nu i-au mai văzut din anul 2012. Atunci, autoritățile norvegiene i-au luat pe motiv că tatăl a comis 18 jafuri armate, iar mama nu îi îngrijește. Marius a fost absolvit de vină de o instanță norvegiană, dar nu a reușit, nici până azi, să își recapete copiii.

Povestea care a revoltat România

Copiii românului Marius Bodnariu, inginer IT, și ai soției sale, norvegianca Ruth, asistentă medicală, au fost luați de Barnevernet, pe 16 noiembrie 2015, în urma denunțului directoarei de la școala în care învățau cele două fete, Eliana (8 ani) și Naomi, care a împlinit, sâmbătă, 9 ani. Împreună cu băieții Matei (5 ani), Ioan (2 ani) și Ezechiel(4 luni), fetele au fost plasate în trei familii-surogat. Soții Bodnariu sunt anchetați după ce micuțele ar fi spus că primesc corecții fizice acasă și pentru îndoctrinare religioasă a copiilor.

 

EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale.