În acest weekend trecem la ora de vară. Vezi ce efecte PERICULOASE poate avea asupra sănătăţii
- Dan Istratie
- 24 martie 2012, 10:01
Anul acesta schimbarea orei se va produce în data de 25 martie. Pe lângă micile încurcături pe care le produce mersului trenurilor sau programărilor de zboruri pe aeroport, există şi o serie de efecte directe pe care le are schimbarea asupra corpului uman. Unele nu sunt tocmai benefice.
Trecerea la orarul de vară poate creşte într-o mică măsură riscul de a face cancer la sân, odată cu creşterea temeraturilor scade şi calitatea somnului, potrivit unor studii. Cu toate că uneori, din cauza prelungirii zilei, am putea deveni mai uşor irascibili, starea noastră generală de spirit şi productivitatea la locul de muncă vor creşte.
În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, România va trece la orarul de vară. Această schimbare, conform unor studii, ne poate afecta neplăcut. Creşte riscul de cancer Într-un studiu realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Cancerului din Statele Unite, experţii susţin că pe lângă factori precum istoricul familial, fumatul, alcoolul sau o dietă proastă, care sunt principalii factori de risc pentru cancerul de sân, expunerea îndelungată la lumină electrică, pe timp de noapte, ar putea reduce rezistenţa în faţa acestei boli. Lumina generată pe orice altă cale decât cea naturală încetineşte producerea unui hormon numit popular "hormonul întunericului". Ştiinţific se numeşte melatonină şi luptă împotriva tumorilor şi cancerului.
Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Haifa, Israel, relevă faptul că în ţările în care iluminatul public este prezent într-un procent mare, cazurile de cancer sunt mai multe.
"Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem în Evul Mediu şi să stingem toate luminile. Legătura dintre lumina electrică şi cancer ar trebui luată totuşi în serios", a declarat, pentru dailymail.co.uk, şeful echipei de cercetători, profesorul Abraham Aim.
Din aceste studii reiese faptul că prelungirea zilei duce la o mai mare expunere a noastră la lumina artificială, deoarece stăm mai multe ore treji pe zi decât iarna, iar surplusul acesta de ore sunt petrecute în general în interior, unde ţinem şi lumina aprinsă. 2. Pot apărea depresiile În momentul în care, în experimentele de laborator, şoarecii au fost ţinuţi 24 de ore într-o încăpere luminată, simptomele depresive erau mult mai prezente decât în cazul celor ţinuţi în întuneric acelaşi număr de ore. Lumina împiedică secreţia melatoninei, hormon responsabil şi de starea psihică generală, subliniază profesorul Randy Nelson, conducătorul al unui studiu efectuat la Universitatea din Ohio. 3. Calitatea somnului scade "Nu există dubii în privinţa faptului că întunericul duce la un somn restaurativ, astfel că e bine să vă asiguraţi că dormitorul este suficient de întunecat înainte de a merge la culcare. Cu cât dormim mai mult şi mai bine pe timpul nopţii, cu atât suntem mai puţin stresaţi, dar mai motivaţi, pe timpul zilei", declară profesorul Neal Stanley, de la Universitatea din Pennsylvania.
Purtarea unei măşti de ochi, pe timpul nopţii, îi ajută pe cei care au probleme cu somnul să adoarmă mai uşor. În timpul unui somn cu adevărat odihnitor, creierul consolidează experienţele memorate pe parcursul zilei, îmbunătăţeşte capacitatea de a învăţa, în timp ce organismul înlocuieşte celulele vechi cu altele noi şi re-energizează organele şi muşchii. 4. Riscăm să ne îngrăşăm Ziua mai lungă duce la un consum mai mare de energie şi la un consum mai mare de alimente.Ne obişnuim să mâncăm din ce în ce mai mult şi mai ales de mai multe ori într-o singură zi, fapt ce ar putea să afecteze greutatea noastră. Rusia a renunțaț la schimbarea orei Ruşii îşi vor muta pentru ultima dată ceasurile cu o oră înainte în această primăvară, după ce în toamna anului trecut au luat decizia de a renunţat la schimbarea orei. "Am luat decizia privind renunţarea la trecerea la ora de iarnă, începând cu toamna acestui an" a declarat preşedintele Rusiei, Dmitrii Medvedev, în cadrul unei întâlniri cu tinerii oameni de ştiinţă şi cu laureaţii premiului preşedintelui Federaţiei Ruse în domeniul ştiinţei şi inovaţiei pe anul 2010.