Efecte adverse după vaccinare? Ce medicamente recomandă Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit sâmbătă seara, la Antena 3, despre medicamentele pe care le recomandă în cazul celor care acuză reacţii adverse după inocularea cu serurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Efecte adverse după vaccinare? Ce medicamente recomandă Valeriu Gheorghiţă. „Acest vaccinuri sunt cu foarte puţine contraindicaţii. Nu există o boală incompatibilă cu vaccinare. Trebuie atenţie la anumiţi pacienţi care au probleme cu coagularea sângelui sau care au istoric alergic.

Efecte adverse după vaccinare?

Sunt aproape două milioane de persoane vaccinate, aproape 10.000 de reacţii raportate. Pot să vă spun că domină reacţiile adverse la vârsta tânără cu o medie de 45 de ani. Mai puţine reacţii adverse sunt întâlnite la vârstinici.

Cele mai frecvente sunt cele la locul de administrare. În 45, 50% dintre cazuri sunt asociate dureri musculare sau febră, care nu persistă mult timp.

Prioritizarea acelor categorii de boli cronice a plecat de la condiţiile care se asociau cu o condiţie critică generată de Covid-19. Spre exemplu, cu obezitatea. De asemenea cu bolile cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială, cu diabetul, cu problemele oncologice, c pacienţii care au afecţiuni hepatice cronice sau severe…

Există o perioadă pe care o putem considera relativ sigură după ce am avut Covid-19, de la 1 la 3 luni. Avem aceasta fereastră, după care este recomandat să ne vaccinăm.

Ce medicamente recomandă Valeriu Gheorghiţă

Dr. Valeriu Gheorghita, medic primar boli infectioase la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Carol Davila

Nivelul de protecţie se obţine la circa două săptămâni după administrarea unei singure doze Johnson & Johnson. Şi asta va uşura campania de vaccinare.

Este foarte important să efectuăm a doua doză, care asigură longevitatea răspunsului imun. Avem date din studii şi din viaţa de zi cu cu zi care ne arată o reducere a riscului de transmitere cu 60-70% după vaccinare. Implicit vom avea un risc mai scăzut de contagiozitate.

Dacă avem efecte secundare după vaccinare… Aş vrea să transmit tuturor persoanelor să ţină legătura cu medicii de familie şi să solicite acestora să raporteze aceste reacţiile adverse. Este foarte bine să ceară sfatul medicului de familie şi să ia în general medicamente antitermice obişnuite sau cu efect antiinflamator. Nu este nevoie de alte medicamente.

(ce se întâmplă cu românii vaccinaţi în afara UE?) Toate vaccinurile avizate de UE sunt recunoscute în România, cu condiţia să fie făcută schema completă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.