Educația sexuală în școli, un subiect delicat în Republica Moldova

Educația sexuală în școli, un subiect delicat în Republica MoldovaDan Perciun. Sursa foto: Facebook

În Republica Moldova, cazul unei minore care a devenit mamă a făcut vâlvă. Se discută despre introducerea educației sexuale în școli.

Introducerea educației sexuale în școlile de învățământ din Republica Moldova, un subiect delicat. Deocamdată, nici oficialii nu spun răspicat ce se va întâmpla cu acest proiect.

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării (MEC), ezită încă să vorbească despre introducerea educației sexuale în școli. Ar fi vorba despre o disciplină ce ar avea statut obligatoriu sau cel puțin opțională. Demnitarul a precizat în cadrul unei conferințe de presă că se planifică fie predarea „educației pentru sănătate” în mai multe instituții, fie despre integrarea educației sexuale în orele de biologie.

Educația sexuală în școli, subiect controversat în Republica Moldova

„Nu suntem gata să luăm o decizie. Trebuie să avem o discuție mai largă cu întreaga societate. Să vedem dacă anumite elemente din această disciplină putem să le încorporăm în altă disciplină, precum biologia”. A declarat ministrul Dan Perciun, atunci când a fost întrebat despre introducerea educației sexuale în școli.

Subiectul a fost abordat în contextul în care se discuta despre o elevă în vârstă de 11 ani, care a devenit mamă. În acest caz, ministerul a deschis o anchetă.

De asemenea, Dan Perciun a mai spus că Parlamentul de la Chișinău s-a autosesizat după cazul fetiței de 11 ani, care a născut. Oficialul a precizat că se examinează modul în care activează comisiile multidisciplinare, care în opinia sa ar trebuie să acționeze pentru a preveni asemenea situații, notează jurnaliștii de la realitatea.md.

Măsuri luate pentru a elimina copiatul

Altfel, în mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova, elevii vor fi supravegheați în timpul examenelor de absolvire, pentru a nu putea trișa.

Dan Perciun a vorbit despre măsurile ce vor fi luate pentru a reduce fenomenul copiatului. Astfel, în mai multe școli, elevii claselor a 9-a vor fi supravegheați de observatori voluntari în fiecare zi a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului.

Începând cu luna martie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va lansa procesul de identificare a circa 400 de voluntari (persoanele care lucrează în sistemul de învățământ, studenți). Aceștia vor merge în cele opt raioane, în fiecare zi de examen, „pentru a se asigura cu privire la corectitudinea desfășurării probelor”. Totodată, lucrările din acele raioane vor fi evaluate centralizat, de către evaluatori externi, în anumite proporții, „pentru a exclude posibilitatea unor interferențe la nivel local”.