Educația din România depinde de investițiile financiare. Avertismentul ministrului Sorin Cîmpeanu

Educația din România depinde de investițiile financiare. Avertismentul ministrului Sorin Cîmpeanu Sursa foto. Facebook

Ministerul educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit vineri despre schimbările aduse prin noile legi ale educației și a precizat că ele vor avea rezultate doar prin alocarea de resurse financiare corespunzătoare. Potrivit acestuia, salariile profesorilor trebuie să fie cel puțin egale cu salariul mediu.

Sorin Cîmpeanu s-a aflat vineri la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu cadrele didactice şi cu reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor pe marginea proiectului Legilor Educaţiei. În acest context, el a precizat că lucrurile în educație se pot schimba doar dacă sunt însoțite de măsuri financiare adecvate.

„Salariul profesorilor trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu”

El a adăugat că „oricât de curajoase, de asumate, de logice, de geniale ar fi schimbările”, rezultatele mult așteptate nu ar putea fi posibile fără resursele financiare alocate. Salariile profesorilor ar reprezenta 50% din bugetul necesar punerii în aplicare a măsurilor prevăzute.

„Deci, dacă din acest proiect al legii nu s-ar accepta acel articol care spune că pentru orice cadru didactic din sistemul de educaţie, începând cu cadrele didactice debutante şi chiar şi cadrele didactice stagiare, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, nu o să vin nici în faţa dumneavoastră a tuturor, nici măcar a unuia dintre dumneavoastră, să spun că ceea ce este în lege se poate întâmpla”, a spus ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context el a mai adăugat că aceste lucruri se pot întâmpla atât timp cât există resurse.

Cîmpeanu vrea o dublare a bugetului Ministerului

Cîmpeanu a precizat că pentru implementarea măsurilor prevăzute în proiectul noilor legi ale educaţiei ar fi nevoie de cel puţin o dublare a actualului buget al Ministerului Educaţiei.

Astfel, numai pentru salarizarea corespunzătoare a cadrelor didactice este nevoie de circa 50% din bugetul necesar punerii în aplicare a măsurilor prevăzute.

„Resurse înseamnă că avem nevoie de mai mult decât dublarea bugetului Ministerului Educaţiei, pentru că impactul bugetar doar al acestei legi a învăţământului preuniversitar, fără învăţământul universitar, este de 31 de miliarde de lei, faţă de 30 de miliarde de lei cât este bugetul ministerului astăzi. 50% din start, adică jumătate din acest impact, este generat de creşterile salariale”, a mai menționat Cîmpeanu, potrivit HotNews.ro.