EDITORIALUL EVZ: Tradiţii şi obiceiuri securiste în PD-L

EDITORIALUL EVZ: Tradiţii şi obiceiuri securiste în PD-L

MIRCEA MARIAN: "Dacă cei din PD-L nu vor să se târâie toată campania electorală cu eticheta de „partid de securişti“, ar trebui să-l dea afară pe viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu".

Faptul că Murgeanu, care a avut un angajament cu Securitatea, înregistrează, pe şest, conversaţii private cu cei care o contestă pe Elena Băsescu, creează impresia că, deşi sunt relativ puţini, foştii securişti şi turnători au o influenţă remarcabilă în PD-L.

Bun, este clar că Bogdan Boza, obscurul contracandidat al Elenei Băsescu la funcţia de secretar general al organizaţiei de tineret, nu voia decât scandal. De la bun început, singurul său program politic a fost să toace familia Băsescu. Boza era doar vârful de lance al unui nucleu care contesctă influenţa preşedintelui României asupra fostei sale formaţiuni politice. Dacă cei din PD-L aveau o minimă înţelegere pentru modul în care funcţionează presa, îl lăsau în pace, fiindcă nu aveau cum să controleze scandalul mediatic. Dar decizia lui Murgeanu de a-l înregistra pe Boza şi de a recunoaşte, ulterior, acest gest mârşav a compromis partidul. Elena Băsescu, vinovat fără vină, s-a ales cu imaginea făcută ţăndări.

Am unele motive să cred că aceste practici securiste sunt obişnuite în PD-L. Prin 2003, când lucram la „Adevărul“, mă ocupam de PD. În naivitatea mea nemărginită, credeam că am stabilit o relaţie relativ amicală cu liderii democraţi şi aveam unele conversaţii private. În câteva rânduri, am mărturisit că sunt iritat de faptul că ziarul la care lucrez pare prea tolerant cu Mitrea sau Dan Ioan Popescu, în timp ce Băsescu avea parte, constant, de critici dure. Unul dintre apropiaţii lui Băsescu - căruia îi sunt recunoscător şi acum - m-a sunat acasă şi m-a avertizat, pe tonul cel mai serios, că urmează să fiu atras într-o conversaţie despre situaţia de la „Adevărul“ şi înregistrat. Mai departe, urma ca înregistrarea să ajungă la redactorul-şef, Cristian Tudor Popescu, care, sperau ei, urma să mă concedieze. Nici acum nu-mi dau seama de ce un personaj relativ insignifiant ca mine reuşise să-i irite atât de tare pe democraţi.

Gestul lui Murgeanu nu este o simplă poveste a unui politician care şi-a pierdut cumpătul şi a acţionat prosteşte. El face parte dintr-un puzzle, care conturează, din ce în ce mai clar, imaginea unui partid aflat tot mai departe de idealurile pe care le propovăduieşte. Afacerile dubioase girate de consilierii PD-L din Snagov arată că Boc şi echipa lui nu au făcut decât să descentralizeze corupţia şi să o mute de la Bucureşti în provincie, departe de ochii presei. În materie de securişti şi de corupţi, liderii PD-L au acelaşi comportament patern ca PSD, în anii 2001-2004.

Sunt conştient că scandalul declanşat de viceprimarul Capitalei nu va provoca un cutremur în electoratul PD-L. Dar o bună parte dintre cei care-l votează acum pe Băsescu provin din susţinătorii fostei Convenţii Democrate, sunt oameni care au stat în Piaţa Universităţii şi îşi închipuie că principiile morale trebuie să fie aplicate şi în politică. Ei nu vor migra, acum, către PSD sau PNL. Dar, atunci când vor fi alegeri, mulţi dintre cei pe care PD-L se bazează îşi vor lua familiile, se vor sui în maşină şi vor petrece un minunat weekend departe de orice secţie de votare.

Ne puteți urmări și pe Google News