Horia Ghibuţiu: "Câtă vreme chiar asupra mandatului lui Tăriceanu a planat un semn de întrebare, e limpede că la nivelul conducerii liberale s-au greşit socotelile".
Pentru liberali, votul uninominal de duminică se dovedeşte a fi un bumerang a cărui traiectorie n-a fost calculată în momentul în care acest sistem electoral a fost susţinut cu atâta fervoare de partidul aflat încă la guvernare. Câtă vreme chiar asupra mandatului lui Călin Popescu-Tăriceanu poate plana un semn de întrebare, e limpede că pe undeva, la nivelul conducerii liberale, s-au greşit socotelile.
Una dintre erorile preşedintelui PNL a fost tentativa sa de evadare din Bucureşti, dar nu prea departe de Capitală. În fond, un tip spilcuit ca premierul nu poate vorbi aceeaşi limbă cu sărmanul alegător din Ciorogârla sau Ciofliceni nici dacă încearcă să apeleze la familiaritatea vecină cu bătutul pe burtă, practicată de primarul Oprescu prin pieţele volante bucureştene. Pe cine putea convinge în mediul rural acest premier care emană, la fiecare pas degajat şi ţanţoş, aerul unui trai subţire? Eventual, pe îmbogăţiţii din acea zonă limitrofă Capitalei, dar care s-au dovedit a fi mai puţin numeroşi decât se sconta. N-a izbutit să fie persuasiv nici măcar când s-a apelat la mită de partid şi de stat - computere distribuite generos taman cu două zile înainte de alegeri…
Jenant pentru liderul unui partid de guvernământ este şi faptul că a obţinut mai puţine voturi în Ilfov decât colegul său Hubert Ştefan Thuma, care se bucură de faima de a-şi fi făcut campanie din buzunarul propriu. Şi ştim cum a acumulat electori Thuma dintr-un reportaj plin de culoare scris de tinerii Crăciun şi Stoicescu în ziarul nostru de ieri: în timp ce sparge seminţe, o ţigancă îi spune alteia că a votat cu „Ciuma“ fiindcă aşa „ne-a învăţat domnul primar, mânca-i-aş inima lui“!
Alt efect de bumerang al votului uninominal asupra PNL este faptul că nu s-a putut intra în parlament doar pe faimă, aşa cum s-a procesat în laboratoarele partidului de la guvernare. Florin Călinescu şi Dida Drăgan, două dintre celebrităţile cu care PNL a încercat să ademenească electoratul, şi-au găsit sfârşitul politic într-o urnă în care s-au înecat destule alte nume sonore, printre care chiar cel al senatoarei de drept (două legislaturi) Norica Nicolai. Nu în ultimul rând, uninominalul a lovit PNL - care se făleşte cu cel mai bun scor postdecembrist - unde îi e mai greu voinicului: PDL, fostul partener de guvernare, a luat cele mai multe mandate. Asta, în pofida tacticii perfide a PNL, care fixase data alegerilor printr-o hotărâre de guvern menită să îndepărteze de urne electoratul PDL. Şi ce să vezi? Chiar în condiţiile în care simpatizanţii „portocaliilor“ se relaxau pe Valea Prahovei, PDL tot a scos cei mai mulţi parlamentari de Bucureşti!
Ieri, la ora când trăia cu spectrul redistribuirii ca un student restant dârdâind înaintea re-examinării, Tăriceanu declara că PNL a obţinut un rezultat foarte bun. Ulterior, a apărut la televizor manifestându-şi ataşamentul faţă de partenerul guvernamental UDMR şi enunţând faptul că va rămâne fidel „planului meu de acţiune“. Dacă acest plan e la fel de precis precum calculele sale dinaintea uninominalului, atunci preşedintele PNL riscă să fie primul negociator care va propune alt premier decât cel actual.
CITIŢI ŞI:
Blaga: „Dacă scăpăm de Călin, dau de băut“
Luminiţa Anghel: „N-am putut să cumpăr voturi“
Silviu Prigoană: „Şefii nu m-au lăsat să lupt cu Năstase“
SENATUL EVZ: Iluzia normalităţii comuniste
MIRCEA MARIAN: Oare Băsescu ştie ce să facă?
PDL dă speranţe PSD să ademenească liberalii