EDITORIALUL EVZ: Spionul care citea ziarul

EDITORIALUL EVZ: Spionul care citea ziarul

Mircea Marian: "SRI trece printr-un nou si monstruos scandal de politie politica: a facut revista presei si a cules de acolo informatii zdrobitoare."

Comisia parlamentara de control s-a intrunit de urgenta pentru a afla cine a dat ordin sa se citeasca ziarele, dar toata lumea stie deja Palatul catre care va fi indreptat degetul amenintator al liberalilor. Vinovat nu poate fi decat Basescu, singurul om din tara asta care mai este interesat de ceea ce face Norica Nicolai, cea pe care Adrian Nastase o alinta spunandu-i „fosila taranista”.

Ca sa o spunem mai clar, dezvaluirile lui Mugur Ciuvica, preluate din mers de catre PNL, nu sunt decat o fumigena, care va face mult zgomot, dar nu va avea niciun efect asupra sistemului putred in care se scalda serviciile secrete romanesti.

Se face politie politica, asta mie imi este clar. In 1999, un personaj din domeniul sigurantei mi-a aratat, pentru prima oara, niste note informative - nesemnate, fara antet si relatand intalnirea confidentiala dintre presedintele Constantinescu si patronul trustului Expres, Mihai Carciog.

In 2005, mi s-a oferit ocazia sa citesc un e-mail trimis de ministrul Borbely unui functionar de la UE, in care se cerea sprijin politic pentru reorganizarea, pe criterii etnice, a regiunilor in care este impartita Romania. Tot atunci, am vazut si un raport clasificat strict secret despre afacerile derulate de liderii UDMR, in special prin intermediul unor fundatii.

Ceea ce a prezentat Ciuvica este o gluma si numerosii demnitari care au acces la informatiile furnizate de serviciile secrete stiu asta. Daca politicienii ar fi avut un interes real in a pune capat practicilor care amintesc de fosta Securitate am fi avut o cu totul alta situatie la Comisia parlamentara de control a SRI.

Conservatorii sunt reprezentati de un deputat obscur, fost lacatus mecanic, care, pana in 1989, era „lucrator cu munca politica”. Liberalii il tin aici pe Titu Gheorghiof, cel care, desi a semnat un angajament cu Securitatea, a scapat de acuzatia de politie politica. Si reprezentantul UDMR, controversatul om de afaceri Attila Verestoy, a trecut pe la judecata CNSAS, dar a fost considerat nevinovat.

Sa coroboram situatia din comisia parlamentara cu faptul ca, sub guvernarea Tariceanu, bugetul SRI a crescut spectaculos. De la circa 250 de milioane de euro, in 2005, s-a ajuns la peste 300 de milioane, in 2007, iar recent a mai fost oferit un supliment de 30 de milioane de euro.

O explicatie a acestor sume ar putea proveni din informatia - secreta, teoretic - ca numarul angajatilor SRI este de circa 10.000, cu mult peste orice alt serviciu similar dintr-un stat UE.

Totul arata ca politicienii vor sa aiba la indemana servicii care sa le furnizeze informatii murdare. Sistemul functioneaza si este relativ echilibrat, intrucat SRI este sub control prezidential, in timp ce directiile de informatii ale Armatei si Internelor sunt supuse guvernului. Cele doua tabere, putem presupune, se asculta reciproc.

Nimic altceva nu putea defini mai bine „democratia originala”, ale carei baze s-au pus in regimul Iliescu, dar a fost perpetuata, cu interes, de toti cei care i-au urmat.

Ne puteți urmări și pe Google News