Relaţia dintre Patriarh şi mitropolitul de la Iaşi a fost dezbrăcată de formalism, iar confruntarea perpetuă şi cu caracter istoric între cele două scaune se desfăşoară acum în văzul credincioşilor.
De fapt, puţini dintre aceştia au crezut probabil în autenticitatea păcii încheiate în urmă cu doi ani, odată cu alegerile pentru scaunul mitropolitan de la Iaşi. Atunci, ÎPS Teofan Savu a câştigat în mod surprinzător scaunul de mitropolit de la Iaşi, al doilea în ordine canonică în BOR. PF Daniel, prin intermediul favoritului său, PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, care a fost contracandidatul ÎPS Teofan, a suferit o înfrângere memorabilă.
În 2007, imediat după moartea PF Teoctist, mitropolitul de atunci al Olteniei, Teofan, a fost avansat ca un potenţial contracandidat al lui PF Daniel la scaunul de patriarh, având susţinerea taberei tradiţionaliste din BOR. Exponenţii acestei tabere au scos însă din joben un alt adversar, pe mitropolitul de la Cluj, supranumit "Leul Ardealului", considerat singurul cu şanse reale de a-l înfrânge pe PF Daniel, în pofida vârstei înaintate. Ecumeniştii au fost însă considerabil mai mulţi şi PF Daniel a câştigat detaşat.
Ca urmare s-a încheiat un armistiţiu: ÎPS Bartolomeu Anania aproape s-a retras din viaţa publică, iar ÎPS Teofan s-a întors la Craiova, încurajat de gândul că are suficient timp pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte el sau îşi doresc susţinătorii. Prilejul nu s-a lăsat aşteptat, căci în scaunul mitropolitan de la Iaşi, vacantat prin venirea PF Daniel la Bucureşti, era nevoie de un ierarh tânăr. Ce-i drept, şi PS Casian Crăciun îndeplinea acest criteriu, însă asupra sa plana suspiciunea că a fost colaborator al Securităţii, sub numele de cod "Crin", "Casius" şi "Casio", concretizată printr-un verdict CNSAS, invalidat abia la începutul acestui an de Curtea de Apel Bucureşti.
Dezavuarea acestuia şi alegerea ÎPS Teofan s-a produs însă în primul rând ca o revanşă pentru înfrângerea cu un an înainte a lui Anania, situat în aceeaşi tabără ideologică. Consecinţa succesiunii a fost o echilibrare a raportului de forţe în interiorul Bisericii, pe care PF Daniel a fost nevoit să o înghită. Pentru imaginea publică, a trebuit însă să mimeze concordia chiar şi atunci când a reuşit să preia din nou controlul. Căci în doar doi ani modelul de păstorire cu mână de fier, brevetat anterior la Iaşi, a dat rezultatele scontate.
Din exterior, Sinodul se vede într-un consens aproape perfect, chiar atunci când în discuţie sunt probleme teologice sau de pastoraţie foarte delicate. Din punct de vedere administrativ, BOR lasă de la distanţă aceeaşi bună impresie: a reuşit să sfideze criza, căci construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a intrat în linie dreaptă, în condiţiile în care numai prima notă de plată, ce cuprinde proiectul şi ridicarea clădirii la roşu, a fost estimată la 100 de milioane de euro.
Dovada că pacea a fost doar aparentă şi că, dincolo de amvon, Patriarhul se află în plin război rece cu succesorul de la Iaşi a apărut însă în această săptămână. O banală cerere la CNA a ÎPS Teofan, ce vizează preluarea unei licenţe pentru Radio Vox T din Paşcani, a determinat ofensiva publică a PF Daniel. Pur şi simplu, el a cerut CNA să nu aprobe cererea Mitropoliei de la Iaşi. Justificarea: în zonă există deja un post al Bisericii, Trinitas.
Deşi are o acoperire aproape naţională, Trinitasul înfiinţat la Iaşi în perioada păstoririi actualului Patriarh nu este totuşi singurul radio ortodox din ţară: la Cluj se ascultă Radio Renaşterea, la Alba-Iulia - Reîntregirea, la Constanţa - Radio Dobrogea. Nu postul în sine, ce ar urma să poarte numele Doxologia, l-a deranjat, deci, pe Patriarh, ci tentativa de autonomizare eparhială a ÎPS Teofan, în condiţiile în care principiul de conducere la care ţine cel mai mult este centralismul.
În plus, licenţa Vox T aparţine în acest moment omului de afaceri Dănuţ Prisecariu, adversarul declarat al controversatului proiect imobiliar "Palas", ce va ocupa 4,5 hectare din centrul Iaşiului şi care este dezvoltat de un apropiat al Patriarhului, milionarul Iulian Dascălu.
Dacă mitropolitul nu va reuşi să preia licenţa de la Prisecariu, "episodul Doxologia" va fi prima victorie a Patriarhului în războiul rece din BOR. De cea finală îl desparte deocamdată mega-Catedrala.