EDITORIALUL EVZ: Râmele lui Băsescu vor respectul Germaniei

EDITORIALUL EVZ: Râmele lui Băsescu vor respectul Germaniei

Preşedintele României s-a supărat pe colegii care conduc Franţa şi Germania. Se întâlnesc periodic, fie la Palatul Bouchout, unde are loc summitul liderilor partidelor populare europene, fie la sediul UE, la reuniunile Consiliului European.

Foarte probabil, schimbă mici impresii şi fac glume în pauzele de cafea. Iar acum? Oamenii aceştia nu i-au dat nici măcar un telefon pentru a-l preveni că vor cere amânarea unei decizii privind aderarea României la spaţiul Schengen. "Peste noapte şi fără avertisment, măcar mă aşteptam la unul din colegii mei din Consiliu, ori domnul preşedinte Sarkozy ori doamna cancelar Merkel, să spună: «Uite, domnul preşedinte, noi vom fi împotrivă». Nici măcar n-au făcut-o", a povestit, trist, preşedintele Băsescu.

Şi a venit şi cu o explicaţie, pentru popor: actuala guvernare a abandonat practicile din vremea lui Adrian Năstase şi n-a vrut nici să cumpere fregate vechi, nici nu a mai inventat vreun contract de tip Bechtel. "Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiti, că sunt marile state ale UE... Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect", a declarat şeful statului român, sugerând că de prea cinstiţi şi prea demni ce suntem nu intrăm în Schengen.

Respectul Germaniei şi Franţei pentru 22 de milioane de români? Dar nu noi toţi suntem vinovaţi că alegeri după alegeri votăm aceiaşi politicieni corupţi, aceiaşi turnători odioşi ai Securităţii şi aceiaşi primari care se îmbogăţesc în doar doi ani de mandat? Cum se face că puţinii care luptă pentru instituirea unor criterii etice în interiorul partidelor, precum Monica Macovei în PDL, nu au aproape niciun sprijin din partea alegătorilor, care- i privesc ca pe nişte curiozităţi suspecte? Nu există şi o răspundere colectivă pentru faptul că nu s-a creat o presiune publică pentru diminuarea corupţiei din poliţie sau din justiţie? Băsescu, populist şi machiavellic, încearcă să-i instige pe cei 22 de milioane de cetăţeni români împotriva celor care se opun aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu poţi pedepsi o ţară întreagă pentru nesimţirea judecătorilor, pentru corupţia din parlament sau pentru că poliţiştii locuiesc în casele mafioţilor - acesta este raţionamenul şefului statului. Ba se poate! Pentru că Daniel Buda - preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, comisie care a blocat luni întregi dosarele DNA - înainte de a fi prietenul lui Emil Boc, are în spate voturile a peste 11.000 de clujeni. La fel ca şi Adrian Năstase, pe care l-au ales vreo 13.000 de prahoveni.

Putem da vina, până la un punct, pe sistemul care ne limitează opţiunile, pe oligopolul format de partidele parlamentare, care împiedică apariţia unor noi formaţiuni, pe magistraţii care au devenit o castă şi se află în afara oricărui control public. Dar, până la urmă, România este o democraţie, odată la patru ani au loc alegeri libere şi este răspunderea cetăţenilor acestei ţări să trimită în parlament nişte politicieni care să încerce să schimbe situaţia actuală şi să aibă o agendă consistentă referitoare la combaterea corupţiei.

Puterea unora ca Mazăre, Vanghelie, Hrebenciuc, Fenechiu, Ioan Oltean, Gheorghe "Pinalti" Ştefan vine în primul rând de la alegătorii cărora le place să se lase mituiţi - cu un pui congelat, cu bani, cu celulare. Să ne amintim doar de faptul că, în Râmnicu-Vâlcea, tot oraşul ştia de ancheta DNA în cazul primarului Gutău, dar în 2008 omul a câştigat fără probleme. La fel şi la Arad. Să încercăm să ne închipuim pentru o clipă că primarul unui mare oraş bavarez este arestat preventiv pentru corupţie, că dosarul său devine public şi toţi alegătorii pot afla cum şi-a luat omul vilă de la nişte afacerişti care au dat un tun imobiliar cu terenurile primăriei. Credeţi că omul ar mai fi reales? Din primul tur?

De aceea, sunt în mare măsură de acord cu Traian Băsescu: Franţa şi Germania au pedepsit 22 de milioane de români, nu doar pe politicieni şi pe magistraţi. Însă aş spune că o merităm.