Crin Antonescu a devenit o legendă vie în USL, după ce a plecat, din nou, timp de două săptămâni, în concediu, deşi bătălia cu PDL şi Băsescu este în plină desfăşurare. Din 1996, când Nicolae Manolescu se juca de-a candidatul la preşedinţia României şi, din când în când, dispărea, lăsându-şi în ceaţă partidul, nu s-a mai văzut aşa ceva. De circa două săptămâni, PNL este condus prin sms-uri trimise de pe o insulă din Adriatica. Absenţa preşedintelui Senatului de la deschiderea sesiunii legislative este fără precedent în istoria posdecembristă. Cât a stat la Cotroceni, Antonescu a lăsat o singură urmă: cărţi de vizită cu numele său, alăturat funcţiei de preşedinte interimar. Elita PSD şi PNL se întreabă cum va conduce Antonescu România atunci când va fi ales şef al statului, dacă acum procedează astfel.
„Poate unora le pare simpatică faza cu regele este gol, cine ştie? Poate că, văzând bucile rozalii, vor vota, deşi ştiu de la un prieten de-al meu care se ocupa de marketing politic că oamenii nu votează clovni”, spune Ioan Rus în interviul pe care l-a dat celor de la Kamikaze. Nimeni din PSD nu pare deranjat de declaraţiile sale. O ştie şi Antonescu, o ştie şi Ponta: nomenklatura din USL îi dă dreptate lui Rus şi râde pe la colţuri, vizualizând imaginea descrisă în Kamikaze. Fostul ministru îşi asumă nişte riscuri, şi cred că ştie asta. PSD nu-şi poate permite să rupă USL înainte de alegeri, iar Rus ar putea fi sacrificat, demonstrativ. Nu cred că mişcarea prin care Băsescu l-a scos pe Stolojan din cursa prezidenţială mai poate fi repetată. O desprindere de PNL i-ar expune pe social-democraţi acuzaţiei că se pregătesc de un blat cu Traian Băsescu şi PDL (pe care nu l-aş exclude, după cum scria, ieri, Sorin Ioniţă, dar care ar fi dezastruos pentru ambele partide, dacă ar avea loc înainte de alegeri). După parlamentare însă, se va discuta altfel.
Înţelegerea din interiorul USL este ca fiecare partid să-şi păstreze colegiile câştigate în 2008 şi să împartă, după simulări, ceea ce pică în plus. Această înţelegere favorizează PSD, care va avea mai mulţi parlamentari. Aşa cum arată acum sondajele, PSD şi PDL, eventual împreună cu UDMR sau cu grupul minorităţilor, ar controla peste 50% din legislativ. Ar fi posibil ca, undeva prin 2013, fie în ianuarie, fie mai târziu, tensiunile din interiorul USL să iasă la suprafaţă, iar sub atenta îndrumare a lui Băsescu să se formeze o nouă majoritate parlamentară.
După opinia mea, USL era o formulă excelentă pentru ca PSD şi PNL să domine politica românească mulţi ani de acum înainte. Gesturile stupide ale liderului PNL – de la prematura suspendare a lui Băsescu la legendara lene – par să fi convins cel puţin o parte din PSD că oricât de rău ar fi Băsescu, tot ar fi mai puţin toxic decât cuplul Felix-Crin Antonescu.
PSD pare convins că oricât de rău ar fi Băsescu, tot ar fi mai puţin toxic decât cuplul Felix-Crin Antonescu.