EDITORIALUL EVZ: Ponta ar vrea să fie călăul lui Vanghelie. Dar are toporul tocit

EDITORIALUL EVZ: Ponta ar vrea să fie călăul lui Vanghelie. Dar are toporul tocit

Nu cred că-şi închipuie cineva că debarcarea lui Vanghelie de la conducerea organizaţiei PSD din Bucureşti înseamnă cumva victoria cărturarilor lui Ponta asupra lumpenului din sectorul 5. Sau a adevăratei social-democraţii asupra populismului deşănţat. Sau a celor cinstiţi asupra corupţilor.

Nu. Este o răzbunare, pur şi simplu, atent planificată şi a cărei finalitate este doar întărirea controlului grupului Ponta asupra PSD. Dacă ar fi trăit în Evul Mediu, principele Ponta ar fi săpat un puţ adânc în beciul palatului şi l-ar fi aruncat acolo pe Vanghelie, cel care, prin 2006, îi spunea: "La Romexpo, eu am să stau la prezidiu, (...) am să mă uit la tine şi am să-ţi dau... liniştit".

Trei lecţii pot fi trase din ceea ce i s-a întâmplat lui Vanghelie. Prima ar fi că liderii USL vor să-l asigure pe Sorin Oprescu de tot sprijinul lor. Şi Ponta, şi Antonescu vor fi mulţumiţi să-l lase pe actualul primar pentru vitrină, în timp ce oamenii lor vor prelua consiliul general şi sectoarele, departe de atenţia publicului şi de unde banii pot fi sifonaţi mult mai uşor. În al doilea rând, democraţia este bună doar atunci când trebuie să i se dea lecţii dictatorului Băsescu. PNL este, de facto, condus de un regim autoritar, iar ceea ce se întâmplă în PSD aminteşte mai degrabă de relaţiile dintre domnitorul fanariot şi marii boieri. Din când în când, câte o grupare de boieri se aliază cu domnitorul ca să-i ia gâtul vreunui adversar.

În sfârşit, cred că cea mai importantă lecţie, pe care ar trebui să o înveţe în primul rând oamenii regimului Băsescu, este că, dacă Ponta şi Antonescu vor veni la putere, vor urma răzbunări crunte. De obicei, la fiecare schimbare de regim, cei care preluau guvernarea începeau cu dezvăluiri spectaculoase despre abuzurile predecesorilor. Focuri de artificii, care erau uitate în cel mult un an. Să ne amintim de fostul ministru PDL al transporturilor, Gheorghe Dobre, care plimba televiziunile prin sediile somptuoase construite la Snagov de către cei de la CFR, în perioada ministeriatului Mitrea. Dar, în final, nu se întâmpla nimic. Eu nu ştiu de vreun caz în care un ministru proaspăt instalat în post să fi trimis corpul de control să analizeze activitatea predecesorului, iar în final să fie sesizat parchetul care, la rândul său, să trimită dosarul în faţa judecătorilor. "Nu te lua de libertatea omului", ne-a spus odată un mogul supărat pe Băsescu. Şi, în general, la fiecare schimbare de regim, s-a respectat acest principiu. Dincolo de disputele televizate, demnitarii români, indiferent de partid, s-au protejat reciproc. DNA şi-a lucrat singur dosarele împotriva unor demnitari din regimul Năstase, nu a primit muniţie de la departamentele de control din ministere sau din subordinea primului-ministru. Iar după schimbarea de guvern din 2009, nici măcar Dan Nica, suspectat că a patronat poliţia politică de la direcţia de informaţii a Internelor, nu a răspuns în faţa procurorilor. Toate acuzaţiile aduse de Băsescu şi de Blaga celor de la UM 0962, în campania electorală, au fost băgate sub preş.

Ne puteți urmări și pe Google News

În esenţă, cred că nu ar fi rău dacă această fraternitate între corupţii din diferite partide s-ar sparge şi vreo câţiva miniştri ar ajunge la puşcărie. Dar sentimentul meu este că într-un regim Ponta- Antonescu va fi vorba de răzbunare, în cea mai pură formă, nu de justiţie. Să nu uităm că primii care au fost ameninţaţi au fost procurorii şi judecătorii care l-au închis pe preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Niculescu (ameninţaţi de către Vanghelie, alături de care, în acel moment, se afla Ponta). Impresia mea este că există deja o listă de ţinte, în frunte cu Elena Udrea, care va fi prezentată poporului flămând şi furios drept un fel de Maria Antoaneta a regimului Băsescu.

Nu vreau să-l căinez pe Vanghelie, în special pentru că bătălia din PSD nu este încheiată. Machiavelli, în Principele, ne învaţă că, atunci când porneşti o răzbunare, ori o duci până la capăt şi-ţi striveşti adversarul, ori mai bine nu te apuci de ea. Ponta, care nu a avut curajul să-l lichideze definitiv pe Vanghelie, va avea lupte grele de dus cu un adversar rănit, furios şi care acum îi ştie intenţiile.