EDITORIALUL EVZ. PNL vrea să crească mare căpușându-l pe Klaus Iohannis

EDITORIALUL EVZ. PNL vrea să crească mare căpușându-l pe Klaus Iohannis

A trecut o lună de la victoria lui Klaus Iohannis și este tot mai clar că „marele” PNL nu numai că nu a învățat nimic din ceea ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie, dar dimpotrivă, vrea să se cocoațe în spinarea președintelui ales și să ajungă la guvernare fără să facă nimic. De câteva luni, opinia publică, propriii alegători, cei care au pus ștampila pe Iohannis cel puțin în turul doi, le cer liberalilor să se curețe de corupți. Nimic. PNL merge mai departe. Tudor Chiuariu este neclintit în comisia juridică a Senatului. Mai puțin cunoscut este cazul deputatului PNL Hubert Thuma, care, în octombrie, a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru corupție și pe care partidul nu l-a deranjat cu o floare. Firesc ar fi fost ca PNL să le retragă imediat sprijinul politic tuturor celor cu condamnări penale.

 Nu este singurul test de integritate pe care PNL l-a picat zilele acestea. În Consiliul Național de Integritate (CNI) a fost trimis un personaj obscur, crescut în pepiniera lui Relu Fenechiu. Mai mult, liberalii nu au avut nici o obiecție la alegerea lui Silvian Ciupercă, președintele CJ Ialomița, cercetat de DNA, în CNI – instituția care controlează activitatea ANI. Ciupercă s-a retras din CNI la presiunea opiniei publice și, ulterior, la solicitarea PSD.

Comportamentul parlamentarilor liberali la audierile miniștrilor desemnați în guvernul Ponta IV a fost nuca de pe colivă. Câteva personaje cunoscute pentru incompetența lor – de exemplu, Andrei Gerea, pe care chiar PNL l-a dat afară din poziția de ministru al Economiei, în februarie 2014 – au fost votate și de deputații și senatorii liberali. La audieri, opoziția s-a dus complet nepregătită, a pus întrebări formale și/ sau proaste, acceptând să joace un rol pasiv în piesa regizată de Ponta.

Eu înțeleg jocul politicianist, ieftin, practicat de liderii PNL: nu vor să intre la guvernare și nici să forțeze alegeri anticipate, până nu își rezolvă micile cabale interne. Marele PNL nu are nici guvern alternativă și nici program. Își închipuie că Ponta se va eroda și mai mult, dacă rămâne la putere, iar în 2016 guvernarea le va pica în brațe – pară mălăiață. Până atunci, PNL se va juca în opoziție, dar nu prea zgomotos, pentru că niciodată nu se știe când se vor alia din nou cu vechii amici din USL. Ceea ce face PNL este greșit din toate punctele de vedere. În primul rând, își abandonează funcția de principal partid de opoziție. În al doilea rând, nu vine cu nimic în întâmpinarea celor care l-au votat pe Iohannis. Culmea este că PSD are inițiative de genul celei pentru reducerea numărului de membri necesari înființării unui partid și suspendă din partid liderii locali acuzați de corupție. Nu vreau să preamăresc reforma din PSD, dar este clar că oamenii s-au speriat rău și acum se agită. Sigur că Ponta și Dragnea vor să-și salveze cariera, dar dacă iese ceva bun și pentru cetățenii României, de ce nu? PNL este însă la polul opus: nu are absolut nici o inițiativă. Partidul pare prins în lupta dură pentru stabilirea succesorului lui Iohannis: Ludovic Orban în tandem cu Rareș Mănescu sau Teodor Atanasiu în tandem cu Marian Petrache?

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilele trecute, fostul lor președinte Valeriu Stoica le-a recomandat să se reformeze. Nu pare ca acest mesaj să fi fost recepționat de vreun lider liberal. Dacă PNL va continua pe acest drum și dacă PSD își menține susținerea pentru proiectul de modificare a legii partidelor, este posibil ca primele surprize să apară la alegerile locale. Există, cred, o mare nemulțumire față de primarii corupți. O nouă lege a partidelor ar permite unor formațiuni organizate la nivel local – partidul „Să ne luăm Bucureștiul înapoi”, de exemplu – să intre în competiție. Este suficient ca trei, patru, zece, independenți cu notorietate să formeze un partid care să nu aibă alt scop decât să candideze la localele din București. PNL care, în special la nivelul sectoarelor, coabitează cu primari dubioși de tipul Vanghelie, ar putea rămâne în afara jocului. PNL se înșeală dacă își închipuie că va monopoliza dreapta, nefăcând nimic decât să stea ascuns în spatele lui Iohannis.