În practică, neamţul lui Crin a început cu o bâlbă tipic românească a doua tentativă de a juca un rol important pe scena politică naţională. Rol în jurul căruia se ţes deja tot felul de scenarii.
Dacă Victor Ponta iese din iarnă cu acelaşi scor bun în sondajele care îi tot măsoară şansele în cursa pentru Cotroceni şi va decide să candideze la pereşedinţie, Klaus Iohannis este ideal pentru o ofertă electorală în tandem cu Crin Antonescu. O ofertă care, gândesc strategii liberali, ar putea să atragă suficient electorat de dreapta pentru a schimba balanţa Puterii către noi alianţe decise de la Cotroceni de Crin Antonescu.
Desigur, acesta este până acum doar un scenariu de lucru. Până la eventuala rupere a USL, sunt de scos în evidenţă două realităţi foarte importante pentru toţi cei care caută anul acesta să-şi formeze o convingere electorală şi să voteze în consecinţă. Prima ţine de modul în care Iohannis a păşit pe scenă ca propunere liberală pentru funcţiile de ministru de Interne şi vicepremier. Două idei s-au vehiculat în conferinţa de presă în care Crin Antonescu a prezentat propunerea PNL. Prima a fost posibilitatea emiterii unui act normativ care să-i permită primarului de Sibiu să "nu-şi dezamăgească"alegătorii din oraşul său.
Dincolo de ambalajul frumos, în folia elegantă a respectului şi consideraţiei pentru cetăţenii care l-au votat, se află o mostră de mentalitate tipică celor pentru care legea e un moft. Sau o barieră în faţa căreia se opresc boii. Evident, în situaţia noastră, propunerea era ca domnul Iohannis să fie un dulău capabil să sară peste bariera legii. Este un pas cu stângul. Cineva corect anunţa în prima declaraţie că va demisiona de la primărie înaintea instalării în funcţia de ministru, pentru a respecta întocmai legea.
Dincolo de persoane şi strategii, identificarea politicienilor care văd în lege numai o barieră pentru boi este adevărata miză a acestui an. Bătălia electorală nu este una pe doctrine de dreapta sau de stânga şi nici pe strategii liberale sau social-democrate. Miza este preluarea totală a statului în mâinile celor care au demonstrat, prin zeci de gesturi publice, că nu dau doi bani pe lege. Bătălia este pentru sau împotriva celor care vor să restaureze perioada în când Justiţia nu provoca politicienilor transpiraţii reci noaptea.
Chiar dacă nu se gândesc ei să se îmbogăţească direct folosind funcţii politice, politicienii care văd eludarea legii ca pe ceva firesc sunt la fel de periculoşi ca cei care comit efectiv fapte penale. Liderul "sărac şi cinstit" care acceptă ca sub el să crească tot felul de caracatiţe este la fel de vinovat ca un infractor care stă "de şase" atunci când complicele lui sparge un apartament. Prin promovarea unor infractori ca Relu Fenechiu în Guvern sau ca Gigi Becali în Parlament, Crin Antonescu a demonstrat din plin că este un lider care nu pune prea mult preţ pe ideea de onestitate şi respectare a legii. Klaus Iohannis a dat şi el un semn că are o mentalitate similară şi asta contează mult.

Citiţi mai mult:

 • Să-l deranjăm pe tovarăşul Bunea Stancu!
 • Mircea Badea, pițiponcul de la pagina 5
 • Învăţătoarea şpăgară, faţa hidoasă a unei mentalităţi josnice care nu trebuie tolerată
 • Un grup infracţional organizat politic preia controlul total în România
 • Rânjetul lui Ion Iliescu şi argumentele toante ale autorilor hipsteriei de la Pungeşti
 • ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
 • România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
 • Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
 • Milițienii care te rup în bătaie și judecătorul șmecher
 • Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
 • Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
 • Un şantier nu vine niciodată singur
 • România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
 • România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
 • România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
 • România, așa cum nu o vezi la TV: Misterul telecabinei de aur de pe acoperișul României
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

 • Caracatița care înhață România
 • Republica Bananieră România
 • Paradoxul Felix: securiștii prosperă, victimele sunt condamnate

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!