EDITORIALUL EVZ. Mircea Toma, Cătălin Tolontan și banii Securității

EDITORIALUL EVZ. Mircea Toma, Cătălin Tolontan și banii Securității

Șmecherii din falsa societate civilă au mai făcut zilele acestea o demonstrație interesantă. Fosta Agenție de Monitorizare a Presei, actualul ONG ActiveWatch, a ieșit în evidență într-un mod elocvent pentru interesele pe care le servesc falșii activiști.

În mod interesant, organizația dirijată de fostul jurnalist Mircea Toma, psiholog înainte de 1989 într-un centru pentru care care Securitatea avea o atenție aparte, a emis un comunicat de presă aproape isteric care merită comentat.

Comunicatul ActiveWatch a fost determinat, susțin cei care l-au redactat, de declarațiile lui Traian Băsescu despre banii investiți de Voiculescu în diverse instituții de presă din trustul său. Aflăm din comunicatul organizației ActiveWatch că ONGul „își exprimă public solidaritatea cu jurnalistul Cătălin Tolontan” și că referirile la adresa lui Cătălin Tolontan sunt „incalificabile și inacceptabile”. „Vocile independente și nepartizane devin (…) ținte ale unor încercări de discreditare lipsite de scrupule”, se mai arată în comunicatul citat. Traian Băsescu nu a pronunțat, în declarațiile făcute, numele vreunui ziarist, ceea ce face și mai interesant comunicatul șmecherilor de la ActiveWatch. Discuțiile ulterioare declarațiilor lui Traian Băsescu au dus în spațiul public la concluzia că președintele s-a referit cel mai probabil la Cătălin Tolontan când a folosit cuvântul „lichea”.

Comunicatul ActiveWatch avea o rațiune obiectivă dacă nu exista o situație infinit mai gravă, în care aceeași organizație a refuzat să ia atitudine inițial. Când a fost obligată să o facă a adoptat o poziție dubios de timidă. Cu două săptămâni înainte ca șeful statului să spună că există „lichele” într-un trust de presă, după ce Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, câteva vedete ale televiziunii Antena 2 au organizat un protest ilegal. La acest protest au fost agresați în stradă, într-o manieră brutală, trei reporteri de teren.

Ne puteți urmări și pe Google News

O jurnalistă a fost lovită cu piciorul. Un coleg care a încercat să o protejeze pe ziarista lovită a fost și el brutalizat. O altă colegă a fost îmbrâncită și luată de gât. Ziariștii agresați fizic la un protest ilegal organizat împotriva unei sentințe judecătorești sunt niște reporteri tineri care erau acolo pentru a documenta o știre.

Aproape două zile agresarea celor trei reporteri nu a existat pentru Mircea Toma și șmecherii care mimează activismul la ActiveWatch. Asta deși existau imagini cu incidentele și lucrurile au fost cât se poate de clare din prima secundă în care televiziunile de știri au început să prezinte aceste agresiuni. Abia după ce Mircea Toma a fost somat public, în grupurile speciale ale ziariștilor, să își exercite rolul pentru care ActiveWatch a încasat finanțări consistente, a apărut o luare de poziție.

Organizația nu a considerat nici „incalificabile”, nici „inacceptabile” agresiunile la care au fost supuși cei trei reporteri, nu s-a solidarizat cu nimeni și nu a suflat o vorbă despre infracțiunile comise cu prilejul protestului ilegal. Vorbim despre o organizație care, atenție, a a tocat 74.702 euro și 8.400 de dolari pentru un singur „proiect” destinat libertății de exprimare, în perioada 2009 – 2014.

Sumele tocate pe alte proiecte sunt la fel de babane. Dacă tot vorbim de bani. Un fost ofițer al Securității mi-a atras atenția asupra contextului care a produs „solidarizarea” imediată a psihologului Mircea Toma cu Cătălin Tolontan: verificarea fluxurilor financiare între IC Dunărea (unitate a Securității cu indicativ militar) – Crescent (partenerul „privat” de afaceri al Securității) și Gazeta Sporturilor. Omul spunea că explicația este dincolo de 1989, întrun centru de pregătire pentru piloți militari care beneficia de o atenție cu totul aparte din partea Securității. Interesant, nu-i așa?