EDITORIALUL EVZ: Diaconescu, Garcea şi Vanghelie - piticii care o pot învia pe Albă ca Zăpada
- Silviu Sergiu
- 8 august 2011, 00:06
Traian Băsescu bravează când ameninţă USL că nu va numi premierul propus de această alianţă, chiar dacă va depăşi 50% la viitoarele alegeri.
Preşedintele va putea repeta mişcarea din 2004, când a reuşit să spargă alianţa PSD cu PC, doar dacă USL nu va lua mai mult de jumătate din voturile exprimate. Chiar şi cu un scor de 45%, PSD şi PNL îşi pot asigura majoritatea parlamentară, după atribuirea mandatelor de senatori şi deputaţi. Într-o astfel de situaţie, preşedintelui îi va fi greu să-şi impună premierul şi să forţeze astfel spargerea USL şi crearea unei coaliţii de guvernare, care să includă PDL. Având o cotă de încredere foarte mică, o eventuală tentativă a lui Traian Băsescu de a deturna rezultatul alegerilor va semăna cu penibilul refuz a lui Radu Vasile de a pleca din fruntea unui guvern în care risca să rămână singur- cuc, pentru că miniştrii demisionau pe bandă rulantă. În 2004, preşedintele a reuşit să aducă Alianţa D.A. la guvernare pentru că era legitimat politic de victoria împotriva lui Adrian Năstase. Avea în spate mai mult de jumătate din voturile românilor. Astăzi, nu mai are suficient sprijin popular pentru a fi jucător în formarea viitorului guvern. Politician cu instincte fine, preşedintele va evita, cu siguranţă, o decizie sinucigaşă din punct de vedere politic. Ar însemna să ofere USL pretexte solide pentru a-l suspenda. Dacă scorul PSDPNL va depăşi 50%, intrarea într-un referendum de demitere a preşedintelui, imediat după alegeri, ar fi un gest foarte riscant.
Pentru ca Traian Băsescu să aibă un cuvânt de spus în desemnarea viitorului premier, USL va trebui să nu obţină majoritatea mandatelor de parlamentari. Cum PDL nu va fi capabil să ducă PSD-PNL la un scor de circa 40%, proiectul "Albă ca Zăpada" este foarte important pentru democrat- liberali. Un rol esenţial în învierea Albei ca Zăpada o au câţiva "pitici", care prind contur în aceste zile pe scena politică. Lavinia Şandru, lider al PIN, a confirmat săptămâna trecută că negociază cu Dan Diaconescu crearea unei platforme politice de stânga. Trecerea de care se bucură Dan Diaconescu în rândul electoratului pauper, situat la marginea societăţii, nu trebuie ignorat. Capitalul său politic va putea fi potenţat de viitoarele efecte ale Legii asistenţei sociale, care va lovi în plin această categorie socială. OTV, cu forţa sa mediatică, va putea orienta victimele către Dan Diaconescu. De altfel, "Televiziunea poporului" a început deja goana după voturi în Bucureşti, printr-o campanie de asmuţire a taximetriştilor împotriva primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Ostilizarea acestora nu este întâmplătoare. La ultimile alegeri din Bucureşti, ei au făcut parte din nucleul dur de electorat, care i-au asigurat lui Oprescu funcţia de primar general. Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a fost şi el invitat să participe la această construcţie. Prudent, Vanghelie a refuzat, pentru a nu forţa excluderea sa din PSD. Asta nu înseamnă că Vanghelie nu ar putea să candideze la Primăria Capitalei, aşa cum a făcut-o în 2004, când s-a suspendat din PSD şi a evitat astfel marginalizarea sa de către Adrian Năstase. Un sprijin din partea lui Dan Diaconescu ar fi mai mult decât binevenit pentru Marian Vanghelie.
Ecologiştii se pregătesc şi ei să se alăture noii platforme de stânga. Nu degeaba PIN se prezintă public a fi un adept al acestei ideologii. Cel mai probabil, după fuziunea formaţiunilor ecologiste, viitorul lider al verzilor va fi Mugur Mihăescu, cunoscut sub numele de "Garcea" de către electoratul care-l sprijină pe Dan Diaconescu. Se conturează astfel o tripletă Vanghelie- Garcea- Diaconescu, cu evidentă aderenţă la electoratul pauperizat de criza politică, pentru care "socialistul de caviar" Victor Ponta sau liberalul Crin Antonescu nu înseamnă mare lucru. Pentru publicul educat, tripleta seamănă cu o trupă de comedianţi dintr-un show pentru manelişti. Pentru alegătorii de la periferiile oraşelor, ea este atractivă electoral şi s-ar putea să dea dureri mari de cap USL.