EDITORIALUL EVZ: De ce se scumpeste uleiul

EDITORIALUL EVZ: De ce se scumpeste uleiul

Mircea Marian: "Cadourile pe care guvernul le-a facut in ultimele luni incep sa produca efecte - negative, bineinteles."

Discret, in timp ce eram preocupati de criza din Italia, pretul unui litru de ulei a sarit de la circa 3,5 lei la aproape 6 lei. Dincolo de explicatia potrivit careia seceta a lasat samanta de floarea-soarelui fara substanta oleaginoasa, acesta este inca un semn ca economia Romaniei o ia razna. Inflatia s-a dus dincolo de orice prognoza si a ajuns la 6,8%, Bursa intrase, luni, in picaj, iar raportul leu/euro a atins maximul anului. Acum circa o saptamana, Standard&Poor’s a anuntat ca a revizuit in scadere perspectiva calificativului Romaniei, de la „stabil” la „negativ”. Nici vorba ca economia Romaniei sa mai „duduie”, asa cum ii placea premierului sa se laude.

In fapt, cadourile pe care guvernul le-a facut in ultimele luni incep sa produca efecte - negative, bineinteles. Daca pe piata sunt prea multi bani, este normal ca producatorii de ulei isi pot permite sa dubleze pretul. Cine se uita pe prognozata rectificare de buget poate sa observe micile smecherii pe care le face  executivul pentru a-si finanta pomenile. Urmeaza sa se taie sume uriase de la Educatie, Sanatate, Mediu sau de la Ministerul Dezvoltarii. In schimb, Ministerul Muncii va primi circa 240 de milioane de euro, majoritatea banilor fiind pentru plata pensiilor majorate ale agricultorilor si pentru ajutoarele pentru incalzire.

Stiu ca se poate spune ca economia Romaniei merge, in continuare, foarte bine si, in consecinta, este normal sa incerci sa imparti bunastarea. Somajul este in scadere si, in multe regiuni ale tarii, exista de fapt un deficit al fortei de munca. Cresterea economica se mentine, chiar daca este putin probabil sa se atinga tinta anuntata de guvernanti, de 6,1%. Bucurestiul pare a fi o insula de prosperitate: primarul Adriean Videanu povestea, recent, ca venitul mediu pe cap de locuitor a ajuns, in Capitala, la aproape 1.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totusi, nu se prea poate spune ca aceasta situatie se datoreaza eforturilor executivului, cat mai degraba unei conjuncturi favorabile. Au ramas suficiente locuri de munca in Romania fiindca doua milioane de concetateni au plecat si muncesc in strainatate. Presiunea sociala a scazut, iar oamenii acestia au adus in tara cateva miliarde de euro. Investitiile straine au crescut substantial pe fondul intrarii in Uniunea Europeana.

Guvernul a facut tot posibilul sa distruga acest avantaj competitiv, risipind banii pe pensii, ajutoare sociale sau salarii pentru functionari. Daca astfel de cadouri sunt facute in pragul unor alegeri fara prea mare miza, ne putem intreba - cu groaza - ce se va intampla in 2008, inainte de scrutinul pentru locale sau generale.

Stiu ca premierul are circumstante atenuante. Are de dus in spate un partid care scade in sondaje, plus un guvern cu ministrii incompetenti si/sau corupti. Probabil ca, in Romania, orice politician ar fi ales solutia mituirii alegatorilor, pentru a salva ce se mai poate salva. Daca insa toate acestea s-ar fi intamplat intr-o societate civilizata, orice alt politician ar fi demisionat, inainte de a aduce intreaga tara in faliment.