EDITORIALUL EVZ. De ce nu confiscăm toate averile nejustificate?

EDITORIALUL EVZ. De ce nu confiscăm toate averile nejustificate?

George Copos a încasat alți patru ani de pușcărie pentru frauda de un milion de euro din ”dosarul Loteria 1”. Statul va recupera prejudiciul, dar nu îl va întreba pe Copos nimic despre restul de 169 de milioane de euro, la cât e estimată averea acestuia. De asemenea, Justiția va judeca o contopire a pedepsei de ieri cu cea de 3 ani și 6 luni aplicată în ”dosarul Transferurilor”. E puțin. Prea puțin pentru un șmecher atât de mare.

Sistemul judiciar a făcut pași uriași în lupta cu șmecherii care s-au îmbogățit prădând din banii publici. Dacă am putea să călătorim în timp, în urmă cu 10 ani, pentru a face un sondaj de opinie, am înțelege mai bine acest progres. Nimeni nu își imagina în 2004 că pot ajunge la pușcărie indivizi cum este Copos sau chiar rechini mai mari, ca Dan Voiculescu. În 2004, știrea despre condamnarea la 4 ani a lui George Copos ar fi făcut ravagii. În 2014 a fost o știre aproape banală.

Justiția a început salubrizarea societății și economiei aplicând legea tot mai ferm șmecherilor care au fraudat banii administrați de stat sau au furat bunurile statului. Adică au furat de la fiecare dintre noi. Indivizi care nu își puteau imagina vreodată că pot ajunge să fie trași la răspundere au aterizat după gratii și sunt puși să achite prejudiciile stabilite de instanță.

Măsurile sunt inimaginabile, comparabile cu situația de acum 10 ani, dar insuficiente dacă le privim din altă perspectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Copos va sta cateva sute de zile la închisoare și va rămâne fără un milion din averea de aproximativ 170 de milioane, o „pedeapsă” prea mică pentru o fraudă comisă de cineva care a ocupat o funcție foarte mare în aparatul guvernametal. Statul ar trebui să-i verifice întreaga avere și să confiște tot ceea ce nu este justificat legal. Abia atunci vom putea spune că s-a făcut cu adevărat dreptate.

Cazuri cum este cel al lui George Copos sunt o bună ocazie de a aduce în fața publicului argumente pentru susținerea unor măsuri legale care să facă și mai eficientă lupta împotriva corupției. Verificarea totală a averii persoanelor acuzate de fraude majore este o astfel de măsură. Cineva care fură din banii publici, administrați de stat, trebuie să știe că pierde tot ce a dobândit pe căi ilegale întreaga viață, dacă e prins cu o faptă, nu doar o parte mică din avere.

Abia atunci vor avea șmecherii convingerea că nu e profitabil să furi. Contopirea pedepselor, în forma actuală, este un alt subiect despre care trebuie să dezbatem public. Este greșit ca cineva care fură milioane din bani publici să beneficieze de contopiri care îl ajută să stea cât mai puțin la închisoare.

Este greșit să-l tratezi pe Copos la fel cum tratezi un hoț mărunt care a furat o pâine ca să supraviețuiască. Între prețul unei pâini și milionul furat de Copos este o diferență uriașă care ar trebui să se vadă clar în anii de detenție. În cazuri de fraude majore, mult mai potrivită ar fi cumularea pedepselor, după modelul American. La fel cum se adună sumele furate în conturile hoțului, ar trebui să se adune și pedepsele în ani de închisoare, atunci când acesta este prins.

Cu actualul Parlament, cel mai penal din istorie, e imposibil să sperăm că se pot impune astfel de modificări legislative. Subiectul este însă unul de discutat foarte serios până în momentul în care publicul va avea înțelepciunea să aleagă alți politicieni, capabili să facă următorul pas necesar pentru a stopa hoția fără limite care ne condamnă zilnic la subdezvoltare. România nu se dezvoltă pentru că tratează încă prea lejer hoția de proporții.

Pagina de autor a jurnalistului Mălin Bot, de pe evz.ro

Citiţi mai mult:

Post by Malin Bot.

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

 

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

 

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!