EDITORIALUL EVZ: De ce e trist Oprescu

EDITORIALUL EVZ: De ce e trist Oprescu

Nu mai e nevoie să explic cât de importantă e capitala ţării în contextul psihologic al anului electoral 2012. PSD nu a câştigat-o niciodată, PDL a pierdut-o în 2008, după două mandate consecutive. Aici sunt 10% din voturile românilor.

Un independent, medicul Oprescu, încearcă să obţină încă o şedere de patru ani în fotoliul de primar general. Oprescu a înţeles că are nevoie de susţinere politică pentru proiectele sale. Dacă în primul mandat a tăiat panglicile după Băsescu şi Videanu, în al doilea mandat, fără susţinere politică, ar trebui să taie panglicile după Oprescu, ceea ce va fi cam dificil. Oprescu a acceptat susţinerea USL în alegerile din iunie. Va mai lua actualul primar general un nou mandat? Răspunsul la această întrebare nu trebuie căutat în zona popularităţii sale în sondaje. Asta îl face favorit, dar nu câştigător.

Răspunsul trebuie căutat în structura votului la scrutinul din Capitală. Se votează în acelaşi timp: primarul general, primarii de sector, consiliile de sector şi Consiliul General. USL are doi primari de sector: Chiliman şi Vanghelie. Alianţa pentru Noul Bucureşti (formată din PDL şi UNPR) are 4 primari de sector: Onţanu, Negoiţă, Piedone şi Poteraş.

În fiecare tabără, câte un primar de sector se clatină serios. La USL, Vanghelie, la ApNB, Poteraş. Altfel, ceilalţi patru primari sunt redutabili . Ceilalţi doi speră ca, alegerile fiind dintr-un tur, să fructifice avantajul de a fi în funcţie. În mod normal, niciunul nu ar trece de al doilea tur. Bucureşteanul va alege, aşadar, preferatul la Primăria Capitalei, preferatul la primăria de sector şi două liste de partid (una pentru Consiliul General, cealaltă pentru consiliul de sector).

Ne puteți urmări și pe Google News

Teoretic, combinaţiile sunt posibile. Gen: "Onţanu, Oprescu, ApNB". Bucureştenii sunt sofisticaţi şi pot vota "divergent". Să nu ne imaginăm însă că votul divergent va fi regula. Sondajele din campanie vor arăta că nu vor fi mulţi cei care vor vota candidatul unei alianţe la Primăria Generală şi candidatul celeilalte alianţe la primăria de sector.

Din punctul de vedere al ApNB, ideal ar fi să avem o bătălie foarte politizată, cu două tabere clare: USL-Oprescu, Prigoană (sau cine va fi)-ApBN. La fel şi la sectoare. În acest fel va ieşi electoratul foarte mobilizat al partidelor, iar votul va fi extrem de convergent – adică aceeaşi culoare pe linie (sector-Primarie Generală). Cu cât votul va fi mai politizat şi, deci, mai convergent, cu atât şansele lui Oprescu de a câştiga se diminuează. Pentru că, să nu uităm, ApBN are 4 sectoare din 6. USL are doar două şi acestea sunt problematice, din două motive: 1. sectoarele 1şi 5 sunt cele mai mici din Bucureşti (deci nu aduc prea multe voturi) şi 2. Vanghelie are nevoie de susţinere pentru a câştiga, dar nu doar din partea USL.

Poteraş şi Vanghelie, fiind slab cotaţi, au nevoie de sprijinul adversarului pentru a fi siguri de victorie. Îl vor negocia oare? Vanghelie şi-a trimis deja logodnica in tabăra cealaltă.

Oprescu are de ales: cartea independenţei şi un nou mandat eşuat sau cartea politică şi, probabil, înfrângerea. Doctorul ar trebui să ştie că, vrea-nu vrea, USL îi va sări de gât toată campania şi îl va îmbrăţişa cu multă dragoste. Pentru că şi ei au nevoie de voturi.