EDITORIALUL EVZ: Banda sindicaliştilor lui Vîntu loveşte din nou

EDITORIALUL EVZ: Banda sindicaliştilor lui Vîntu loveşte din nou

Acum înţelegem mai bine ce a vrut să ne transmită Bogdan Hossu când a spus: "Vîntu a vrut să-şi facă protecţie socială prin crearea Consiliului de Administraţie cu liderii confederaţiilor sindicale, astfel ca nimeni să nu se mai lege de mişcarea sindicală".

Protecţie socială? Pentru cine? Cred că Hossu glumea şi voia să arate că, de fapt, Vîntu ar fi vrut să aibă în mână toată mişcarea sindicală şi, implicit, capacitatea de a organiza proteste şi de a arunca ţara în haos, atunci când vrea să răstoarne un regim pe care nu-l poate controla.

Dar Hossu greşea atunci când vorbea despre proiectul lui Vîntu la trecut. Lideri ai marilor confederaţii au intrat pe listele de plată ale lui Vîntu, iar vameşul Vasile Marica figurează într-un top al celor mai mediatizate personalităţi vânturate pe la Antena 3 şi Realitatea TV. Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia (finul lui Miron Mitrea), Ion Baciu, de la Confederaţia Sindicatelor Democrate din România, Dumitru Costin, de la BNS, şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, figurau, cel puţin în octombrie 2009, când strigau "Noi vrem respect!" în faţa Palatului Victoria, pe lista membrilor Consiliului de Administraţie al Realităţii. Iar în luna septembrie, personajele invitate cel mai frecvent la Antena 3 şi Realitatea TV au fost, în ordinea descrescătoare: Ciuvică, Schne cker, Marica şi Chirieac.

Există o explicaţie simplă pentru ceea ce se întâmplă acum în instituţiile statului: ajuns la sapă de lemn şi ameninţat cu puşcăria, Vîntu vrea să scape cât mai repede de guvern şi de Băsescu. Omul se teme că Nicolae Popa se întoarce în ţară şi începe să vorbească. Îşi dă seama că doar dacă schimbă regimul poate sifona, din nou, resursele statului şi, în acelaşi timp, să scape de urmărirea Parchetului. Proiectul său este împărtăşit de Dan Voiculescu şi pus în practică de sindicaliştii care au legături cu patronul Realităţii. Liderii PSD şi PNL se ţin departe de acest scenariu pentru că nu vor să repete greşelile lui Geoană şi nici nu vor să-şi compromită cariera lăsându-se înregistraţi în timp ce pun ţara la cale împreună cu un personaj dubios. Ca o paranteză, anunţul lui Vîntu că îşi va publica dosarul - inclusiv înregistrările telefonice şi ambientale, din 2006 încoace - pe mulţi i-a speriat şi i-a făcut să fugă de patronul Realităţii.

Guvernul Boc a făcut greşeala să se predea în faţa protestelor ilegale ale funcţionarilor de la Finanţe şi Muncă. În primul rând, pentru că arată că este slab şi cedează în faţa şantajului. În al doilea rând, pentru că Vîntu nu se va opri şi va inventa alt scandal, şi altul, şi altul, până când va reuşi să dea jos guvernul. Dacă ar fi cinstit, Vasile Blaga ar povesti ce eforturi a făcut ca, pe de-o parte, să-i ţină sub aripa protectoare pe iubiţii săi miliţieni şi, în acelaşi timp, să se pună bine cu Realitatea TV. Şi, drept răsplată, protejaţii săi s-au dus cu arma la şold, într-o manifestare cât se poate de ilegală, direct în faţa Palatului Cotroceni. Blaga a fost nevoit să demisioneze în condiţii nu cu mult diferite de cele în care s-a aflat, în ianuarie 1999, ţărănistul Gavril Dejeu.

Democrat-liberalii îşi fac iluzii dacă îşi închipuie că pot controla nomenklatura din aparatul de stat - generali de la Interne, eterni directori din Finanţe - mituind- o cu stimulente şi închizând ochii la corupţie. Dacă vor continua acest joc al reformelor duse până la jumătate, liderii PDL nu-şi vor atrage nici simpatia bugetarilor şi vor pierde şi voturile celor din mediul privat, care s-au săturat să ducă în spate un aparat birocratic supraîncărcat, ineficient, năzuros şi nedrept de bine plătit.

Ne puteți urmări și pe Google News