Ediția a II-a a conferinței Take Ionescu, eveniment consacrat marelui politician. Se împlinesc 100 de ani de la moartea diplomatului român
- Iulia Moraru
- 26 septembrie 2022, 19:20
Conferința Națională Take Ionescu a ajuns la cea de-a doua ediție. Evenimentul consacrat marelui politician român e dedicat anul acesta comemorării a 100 de ani de la moartea diplomatului român și va fi organizată la Sinaia.
Cea de-a doua conferință Take Ionescu, dedicată comemorării a 100 de ani de la moartea diplomatului, va avea loc în perioada 01-02.10.2022, la Sinaia, fiind organizată de Consiliul Județean Prahova, împreună cu Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată.
Tema de anul acesta este „Diplomație și geopolitică la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20”.
100 de ani de la moartea lui Take Ionescu
La conferința Take Ionescu vor participa reprezentanți ai Academiei Române, istorici redutabili, profesori universitari, specialiști în drept comunitar, generali în rezervă, oameni de presă și publiciști.
Vor ține comunicări științifice, istoricul și publicistul, Florian Bichir, comandorul Jipa Rotaru, profesorul universitar doctor, Constantin Hlihor, redactorul șef de la revista Academiei Române, Narcis Zărnescu, lector universitar doctor, Tiberiu Tănase, precum și alții.
În prima zi a conferinței, participanții vor vizita Castelul Peleș, ca un pelerinaj în istoria modernă, apoi vor merge la Mănăstirea Sinaia. Acolo, un sobor de preoți va ține o slujbă de pomenire a diplomatului și politicianului Take Ionescu, la 100 de ani de la moartea sa.
Cea de-a doua zi va fi dedicată comunicărilor științifice ce se vor baza pe personalitatea marelui diplomat român. De asemenea, se vor discuta lucrări despre geopolitica României la sfârșitul secolului 19 și începutului secolului 20, potrivit Anchete Online.
Take Ionescu, poreclit „Gura de Aur”
Take Ionescu a fost om politic, ziarist şi un strălucit avocat. Ea a ocupat funcția de prim-ministru al României în perioada 1921-1922. A fost primul om politic al României care, fără avere, fără relaţii, fără susţinere, a reuşit să creeze un partid de opoziţie.
La moartea lui Take Ionescu, deşi acesta i-a fost înverşunat opozant, Carol I spune despre politician că a reprezentat „omul cel mai inteligent din timpul domniei mele”. A rămas în istorie pentru talentul său oratoricesc de pe urma căruia şi-a căpătat porecla de „Gura de aur”.
Pe numele său adevărat Dumitru Ioan, Take Ionescu s-a născut pe 13 octombrie 1858 la Ploieşti, într-o familie modestă de negustori. Originea sa i-a interzis de la bun început ascensiunea în lumea politicii, o sferă rezervată doar privilegiaţilor vremii veniţi din familii bogate. Politicianul a murit în 21 iunie 1922, la Roma.