Ecumenic Art: Salonul Național de Artă Plastică cu tematică religioasă

Ecumenic Art: Salonul Național de Artă Plastică cu tematică religioasă

În perioada 8 aprilie – 2 mai are loc a doua ediție a Salonului Național de Artă Plastică Religioasă. Expoziția va fi deschisă de criticul de artă Marius Tița și va avea loc pe 8 aprilie, la ora 19:00, la spațiul expozițional al Fundației, denumit Dimișcă Studio/Gallery.

Tema de anul acesta este Ecumenic Art pentru că, așa cum spune curatorul expoziției, Laurențiu Dimișcă, Dimișcă Studio/Gallery dorește să adune sub același acoperiș nu doar icoane, ci și artă cu temă religioasă.

„Am dorit să existe o unitate între ortodoxism și catolicism, dar și să aducem laolaltă mai mulți artiști. Unii din ei abordează frecvent în lucrărilor lor teme religioase, dar nu pictează icoane, astfel că sunt într-un fel marginalizați. Ei nu pot expune în cadrul unei expoziții de icoane, iar dacă pun lucrările cu tematică religioasă alături de alte lucrări din portofoliu, cele dintâi își pierd de fapt valoarea spirituală. Anul acesta, am dorit ca prin Salonul Național de Artă Plastică să aducem o unitate între cele două categorii: iconari și artiștii plastici care abordează teme religioase. În fond, există mai multe modalități de a te apropia de diviniate și de creștinism”, spune Laurențiu Dimișcă.

Ideea de Ecumenic Art, prezentă deja sunt alte denumiri în numeroase țări creștine, cu scopul de a unifica arta cu temă religioasă și arta religioasă, i-a venit nu întâmplător lui Laurențiu Dimișcă, el fiind un artist care pictează atât icoane, cât și pânze cu temă religioasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expoziția este colectivă și vor participa atât artiști care fac parte din portofoliul Fundației Outsider Art RO, dar și noi descoperiri ale galeriei. Pentru că ideea de Ecumenic Art este menită să șteargă granițele, anul acesta la Salonul Național de Artă Plastică cu Tematică Religioasă veți putea admira lucrări din colecția Fundației C.M.Imago, lucrări care au fost realizate în 2012 în timpul taberei ”colecția de azi - PORTRET” din Județul Neamț.

Laurențiu Dimișcă este doctor în arte plastice, fondator al Fundației Outsider Art RO și ambasador UNESCO pentru Eurointegrare prin artă, Laurențiu Dimișcă s-a născut în anul 1977 și a absolvit cursurile Universității de Artă și Design din Cluj Napoca. De-a lungul timpului, Laurențiu a fost implicat în numeroase proiecte naționale și internaționale care nu au trecut neobservate: a susținut un workshop cu 300 de copii de la centre sociale din nouă regiuni situate în centrul Franței, a avut expoziții în Elveția, Franța, Republica Dominicană, Italia, China, Belgia, America și este promotor al Outsider Art în România.

Preocupat încă din 2008 cu introducerea pe piața românească de artă a mișcării Outsider Art, artistul Laurențiu Dimișcă înființează în 2010 Fundația Outsider Art cu scopul de a promova artiști naționali și internaționali prin evenimente, saloane internaționale de artă brută și expoziții în afara țării. În 2013 se înființează Dimișcă Studio/Gallery în inima Bucureștiului, spațiul expozițional al fundației care expune constant artiștii din mișcarea artă brută și valențele ei (folk art, neue invention, artă naivă, artă marginală, art singular,arta naiva ,arta populara contemporana, raw art, outsider art, arta vizionara, art alternativ, artă noua figuratie ). Spațiul este vizibilă la nivel internațional, fiind singurul din Europa de Est de acest fel. Mereu în căutare de nume noi, Dimișcă Studio/Gallery are deja un portofoliu de 100 de artiști din țări precum România, Franța, Spania, Elveția, Portugalia, UK, Cuba, Argentina, SUA, Australia. De asemenea, Dimișcă Studio/Gallery își propune să facă arta accesibilă prin Outsider Art Fashion și MobilArt, două concepte dezvoltate de Laurențiu Dimișcă prin care îmbrăcămintea, accesoriile și mobila devin lucrări de artă de sine stătătoare.

Program de miercuri până sâmbătă între orele 11.00 – 19.00.