Economiile țărilor UE încep lungul drum al redresării. Care este cea mai mare problemă?

Economiile țărilor UE încep lungul drum al redresării. Care este cea mai mare problemă?

Cu toate riscurile de sănătate pe care le implică o relaxare a restricțiilor, țările din Uniunea Europeană au început să-și repornească economiile. Deocamdată, circulația oamenilor și a mărfurilor este încă la un nivel scăzut, dar consumul de energie a crescut deja. Marea problemă pentru toate afacerile europene este, însă, alta: în ce măsură i-a schimbat pandemia pe cumpărători? Iată ce scrie prestigioasa publicație britanică Financial Times!

În Franța, Italia și Spania, cifrele legate de deplasarea oamenilor la cumpărături sau în locuri de agrement au scăzut cu peste 80%. În privința gravității declinului, variația sugerează că “impactul economic direct al coronavirusului este mai mare în țările din sudul zonei euro și în Franța, comparativ cu țările din nord, unde izolarea a fost mai puțin strictă“, afirmă Bert Colijn, economist principal la ING, o bancă olandeză.

Absența redresării demonstrează că  “nu există o revenire bruscă la viața cotidiană anterioară apariției virusului COVID-19“, a adăugat el.

Olivier Vigna, economist la HSBC (cea mai mare bancă din Europa, cu sediul la Londra) afirmă că “întrebarea-cheie care se pune este dacă consumatorii vor avea curaj să cheltuiască de îndată ce măsurile de izolare se vor relaxa“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă, luna viitoare, Europa își va relua într-un mod mai semnificativ activitatea, este de așteptat ca alte restricții să fie ridicate până în iunie numai dacă nu va apărea un nou val de infecții, iar analiștii afirmă că, din primele semne, rezultă că va mai trece mult timp până când  activitatea economică se va redresa.

Angel Taslavera, economist la Oxford Economics, a declarat: “Se pare că procesul de ridicare a restricțiilor va dura câteva luni, ceea ce înseamnă că s-ar putea ca activitatea economică să se situeze sub nivelul anterior în tot restul anului“.