Cât de sigure sunt depozitele și conturile bancare

Cât de sigure sunt depozitele și conturile bancare Bani publici. Sursa foto: Facebook

Economiile românilor sunt în siguranță în depozitele deschise la diferitele bănci din România? Dobânzile acordate acoperă pierderile provocate de creșterea inflației și alte influențe nefaste? Sunt întrebări pe care și le pune oricine a apelat la instrumente bancare pentru a-și proteja banii.

 

BNR a prezentat situația depozitelor bancare deschise de clienți neguvernamentali. Conform informațiilor prezentate, se pare că românii au căpătat mai multă încredere în bănci, pentru a-și economisi fondurile.

Economiile românilor depuse la bănci

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde lei. Față de aceeaşi perioadă a anului anterior, economiile românilor aflate în bănci s-au majorat cu 11,9% (5,6% în termeni reali).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 11,9% (5,6% în termeni reali).

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 70,6% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 1,2% faţă de luna martie 2024, până la 416,239 miliarde lei. Comparativ cu luna aprilie 2023, acestea s-au majorat cu 16,4% (9,9% în termeni reali)”, arată datele BNR.

Depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 2,3%, în aprilie, faţă de luna anterioară, până la 231,144 miliarde lei. Economiile românilor din depozite a cunoscut o creștere cu 21,7% (15% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au scăzut cu 0,2% (până la 185,095 miliarde lei) faţă de luna precedentă, iar faţă de luna aprilie 2023, au înregistrat o creştere de 10,3% (4,1% în termeni reali).

Ce se întâmplă cu depozitele în valută

Economiile românilor, depuse în valută, exprimate în lei, reprezintă 29,4% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali. Acestea au crescut cu 0,4% faţă de luna martie 2024, ajungând la 173,685 miliarde lei. Exprimate în euro, s-au majorat cu 0,3%, până la 34,905 miliarde euro. Comparativ cu luna aprilie 2023, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 2,4%. Este vorba despre 1,6%, în cazul indicatorului în euro.

Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 0,8% faţă de luna martie 2024. Economiile românilor depuse în valută au ajuns până la 120,616 miliarde lei. Exprimate în euro, acestea au cunoscut o creștere de 0,6%, până la 24,24 miliarde euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, creşterea exprimată în lei a fost de 0,1% (-0,7%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au scăzut cu 0,4% faţă de luna martie 2024. Astfel s-a ajuns până la 53,068 miliarde lei. Depozitele exprimate în euro s-au diminuat cu 0,6%, până la 10,665 miliarde euro. Comparativ cu aprilie 2023, indicatorul în lei s-a majorat cu 8%. Creșterea în euro a fost de 7,2%.

BNR anunță creșterea inflației la început de an

BNR Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Economiile românilor din conturile curente

Legislația în domeniul bancar stabilește că economiile românilor sunt protejate, în bănci, până la concurența sumei de 100.000 de euro. Valentin Anghel, specialist în credite și fondatorul AVBS, a explicat ce se întâmplă cu banii aflați la bănci. El a ținut să clarifice situațiile sumelor din conturile curente. Aceasta după apariția unor speculații conform cărora băncile nu garantează banii din conturile curente.

„Banii depuși în contul unei bănci, atât de către persoane fizice, cât și de către persoane juridice, fie că vorbim de depozite sau de conturi curente sunt garantați de FGDB în limita a 100.000 de euro per cont, per bancă. Exemplu: să presupunem că o persoana fizică sau juridică are un cont curent sau un depozit la o bancă în valoare de 100.000 de euro, asta înseamnă că banii din contul curent sau depozit sunt garantați”, a explicat Valentin Anghel.

Potrivit spuselor sale, economiile românilor din conturile curente sunt garantate la fel ca și cele din depozitele bancare. Există și situații în care se acordă un nivel suplimentar de garantare pentru banii care provin din vânzarea de imobile, din indemnizații de pensionare, disponibilizare, căsătorie, divorț, deces, invaliditate, indemnizații de asigurare, compensații pentru daune rezultate din infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

„Dar dacă această persoană fizică ori juridică tranzacționează o vânzare de imobil în valoare de 180.000 de euro, deci în acest cont persoana respectivă va avea 280.000 de euro. Ceea ce este important de menționat esta că suma de 100 000 euro în plus față de suma inițială de 100 000 euro, este garantată, restul de 80 000 euro, pentru a beneficia de garantare, persoana trebuie să constituie un depozit sau să deschidă un cont la o altă bancă. Garantarea noii sume, de peste 100.000 de euro este pentru o perioadă de 12 luni”, a explicat Valentin Anghel, fondator AVBS Broker de Credite, conform Adevărul.

Valentin Anghel

Vlanetin Anghel Sursa foto. Facebook

Banii depuși la bancă sunt în siguranță

Valentin Anghel a precizat că banii depuși în conturile bancare sunt în siguranță, indiferent de bancă, dacă are sau nu sediul în România. El a precizat că economiile românilor, aflate în bănci sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor.

„Fondul de Garantare al Depozitelor garantează banii din conturile bancare constituite la băncile cu statutul de persoana juridica înființate pe teritoriul României. Băncile care sunt sucursale în România, adică ele sunt înființate pe teritoriul altor state din Comunitatea Europeana garantează sumele din conturi conform schemelor de garantare ale țărilor de origine. Spre exemplu: dacă o bancă nu este înființată în România, însă este înființată în UE și își desfășoară activitatea în România prin intermediul sucursalelor, banii sunt garantați de schema tarii de origine. Schemele de garantare au diferite denumiri, în Romania se numește FGDB, în alte tari denumirea acestor scheme de garantare poate fi diferita”, a precizat economistul.

Potrivit spuselor sale, sistemul bancar este securizat și reglementat în țările de origine. Iar garantarea este prevăzută în reglementările cu pricina. Excepție la garantare, fac sumele provenite din tranzacțiile electronice.

AVBS Broker de Credite operează pe piața creditelor din România din 2007, fiind o companie cu capital 100% românesc. Aceasta funcționează ca francizor pe întreg teritoriul României.