Cele mai mari două economii ale lumii se îndreaptă în direcții foarte diferite

Cele mai mari două economii ale lumii se îndreaptă în direcții foarte diferiteSUA-China. Sursa foto: Maxopphoto | Dreamstime.com

SUA și China se confruntă cu o divergență semnificativă a economiilor lor, în condițiile în care SUA au înregistrat un trimestru de creștere economică în forță, iar Fondul Monetar Internațional și-a majorat perspectivele privind PIB-ul mondial de la 2,9% la 3,1%.

China, pe de altă parte, a ieșit cu greu din blocajul pandemic și se confruntă cu o datorie tot mai mare, deflație și o piață imobiliară cu probleme, care au dus la o fugă a investițiilor străine de pe piețele financiare ale țării.

Diferențe între cele două economii

Arthur Laffer Jr, președintele Laffer Tengler Investments, consideră că dezechilibrul dintre cele două superputeri economice ajută și dăunează Chinei, în timp ce lipsa de recesiune a SUA contribuie, de asemenea, la creșterea perspectivelor Chinei.

O economie americană puternică cumpără mai multe bunuri străine din China, cu un dolar american mai puternic, ceea ce ajută la menținerea producției și a exporturilor chinezești mai mult decât ar fi altfel.

Cu toate acestea, inițiativele politice ale Chinei sunt „plasturi” care tratează mai degrabă simptomele decât boala de bază, cu remedieri politice care vizează lucruri precum scăderile de pe piața bursieră, mai degrabă decât cauzele structurale de bază, cum ar fi oferta imobiliară și de locuințe.

Consumul, evoluții divergente

Consumul în ambele țări a evoluat în direcții opuse, iar cetățenii chinezi nu au cheltuit atât de mult pe cât se așteptau în 2023, mai ales dacă se compară cu ceea ce se aștepta după pandemie. Alfredo Montufar-Helu, șeful Centrului pentru China al Conference Board, a declarat că va fi foarte dificil ca PIB-ul Chinei să se extindă cu 5% sau mai mult, așa cum au sugerat unele grupuri de reflecție.

Dezastrul imobiliar din China a dus la probleme în acest sector, afectând sentimentul consumatorilor și cheltuielile. Scăderea valorilor imobiliare a prăbușit încrederea și i-a determinat pe consumatori să acumuleze bani, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, mai puțini bani și investiții care circulă în economie. Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea China Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume.

Viitorul celor două economii

Piața imobiliară din SUA se confruntă cu vânturi potrivnice, dar nimic care, potrivit experților, să reprezinte o amenințare sistemică asemănătoare cu dilema Chinei. Piața rezidențială încă se luptă cu ratele ridicate ale dobânzilor, care au redus activitatea de cumpărare de locuințe, în timp ce piața comercială a fost zdrobită de tendințele durabile de lucru la domiciliu.

Performanțele pieței bursiere reflectă soarta contrastantă a celor două economii, scăderea acțiunilor chinezești reflectând exodul investitorilor străini. Strategul de la JPMorgan se așteaptă ca această disparitate de 50% să se reducă în 2024, SUA înregistrând câștiguri mai modeste, iar China stabilizându-se, potrivit businessinsider.com.

Ne puteți urmări și pe Google News