Economie substanțială dacă stai la bloc. Metoda cea mai dezbătută
- Iulia Moise
- 30 noiembrie 2024, 07:03
Românii care stau la bloc pot să facă o economie substanțială la plata curentului electric cu ajutorul panourilor voltaice. Programul de investiții „Urban Up” are un buget de 150 de milioane de lei destinat asociațiilor de proprietari.
Urban Up, un nou pentru românii care stau la bloc
Un nou program de investiții a fost Ministerul Energiei a pus în consultare publică un nou program de investiţii. „Urban Up” are o valoare de 150 de milioane de lei și este destinat asociaţiilor de proprietari. Acesta are în vedere instalarea de panouri fotovoltaice pe blocuri.
Ministrul Energie a vizitat șantierul unei investiții în energie ecologică dotată și cu capacități de stocare, în sectorul 6 din București. Este vorba despre un proiect al PPC compus din panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
Noua capacitate de producție și stocare de energie electrică a PPC este așezată pe acoperișul unui bloc din Capitală.
"Şi ultimul anunţ important pe care vreau să-l fac astăzi este punerea în consultare publică a unei noi iniţiative, a unui nou program de investiţii finanţat de Ministerul Energiei. Se numeşte „Urban Up”. (...)
Este un program de 150 de milioane de lei, finanţat din bugetul Ministerului Energiei. Sunt eligibile asociaţiile de proprietari, practic, blocurile, pentru a dezvolta sisteme similare cu cel pe care îl vedem astăzi aici", a spus Burduja.
Producție de energie pe orice bloc
Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei, a afirmat că „Urban Up” este un proiect la care se lucrează de şase luni, iar valoarea nerambursabilă este de 100.000 lei pentru o asociaţie.
„Este un proiect la care lucrăm de şase luni de zile, pentru a demonta orice fel de altă discuţie că de ce este el astăzi.(...) Ţinând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului, pentru că el se află în transparenţă publică şi avem nevoie să vedem nişte date, să primim nişte observaţii, în acest moment ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociaţie.
Este un cost acoperitor din punctul din punctul nostru de vedere pentru o investiţie ca aceasta. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de de investiţii după implementarea proiectului", a explicat Vintilă.
Când se dă lege pentru producția de energie pe bloc
Vintilă a mai declarat că imediat după ce va fi aprobată Ordonanţa în Guvern, vor trebui făcute documentele programatice, respectiv ghidul solicitantului și anexele.
„Noi ne dorim ca în luna martie, cel târziu, să putem să lansăm aplicarea proiectului.
De ce luna martie? Pentru ca în perioada imediat următoare să înceapă evaluarea proiectelor şi implementarea, astfel încât în vară deja acoperişurile să poată să producă energia electrică", a afirmat Adrian Vintilă.
La nivel de Bucureşti, există peste 15.000 de blocuri şi, dacă s-ar pune pe toate blocurile sisteme fotovoltaice, capacitatea ar fi de peste 600 de megawaţi, a spus consilierul ministrului Energiei.
„Bineînţeles că e nerealist să ne gândim că o să instalăm 600 megawati pe blocurile din Bucureşti, dar potenţialul maxim de 600 de megawaţi se traduce cu peste 800 de milioane de kilowaţi-oră energie verde", a mai declarat Adrian Vintilă.
Sebastian Burduja a precizat că programul Urban Up va fi finanţat din bugetul ministerului, din „nişte bani puşi de o parte", din vânzarea certificatelor de CO2.
Întrebat de ce nu s-au montat panouri fotovoltaice pe blocuri, Sebastian Burduja a declarat că a fost o barieră legislativă, având în vedere că de această energie beneficiază doar punctele de consum din spaţiile comune, iluminatul de scară, lifturile etc, iar veniturile din excesul de producţie merg către asociaţia de proprietari.
„Dar cred că poate fi un exemplu şi poate, de ce nu, pe viitor să vedem un program şi la Ministerul Mediului, nu Casa verde, Blocul verde, astfel încât, după adoptarea legislaţiei comunităţilor de energie, să extindem aceste finanţări, pentru că 150 de milioane de lei nu este o sumă mare dacă ne gândim că sprijinul per beneficiar e de 100.000 lei", a mai declarat ministrul energiei.
Nota de finanțare a „Urban Up” vizează finanțarea asociațiilor de proprietari
Programul „Urban Up", conform Notei de fundamentare, vizează finanţarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor din București și din țară, în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minimum 10 kWp.
Ministerul Energiei va încheiat cu beneficiarii contracte de finanţare multianuale, pe o perioadă de maximum 5 ani, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare.
„În vederea monitorizării şi verificării derulării obiectivelor de investiţii din cadrul programului, se desemnează prin ordin al ministrului Energiei, comisii de analiză, evaluare, implementare, monitorizare şi soluţionare a contestaţiilor, formate din salariaţi din cadrul structurilor aparatului propriu al Ministerului Energiei.
Constituirea, organizarea şi funcţionarea şi atribuţiile şi componenţa comisiilor se aprobă prin ordin al ministrului Energiei, emis în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă", se specifică în Nota de fundamentare.