Economia zonei euro își menține ritmul de creștere în prima jumătate a anului

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Economia zonei euro și-a menținut ritmul expansiunii în prima jumătate a anului, în ciuda tensiunilor globale și a fricii de recesiune din următoarele luni, alimentată de impactul războiului, creșterea prețurilor, criza energetică și încetinirea economică a altor mari puteri.

În perioada aprilie-iunie a acestui an, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,6% față de trimestrul precedent, cu o zecime mai mult decât expansiunea înregistrată în perioada ianuarie-martie, potrivit ultimelor date de la Eurostat. În plus, comportamentul țărilor zonei euro a fost identic cu cel al UE în ansamblu, a cărei creștere a fost tot de 0,6%. 

Aceste date contrastează cu cele publicate recent de alte puteri mondiale, în special de China, care a înregistrat o contracție trimestrială de 2,6%, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, din cauza carantinei din diverse părți ale țării, în primăvara anului trecut. 

SUA, în recesiune tehnică

La rândul lor, Statele Unite au intrat într-o recesiune tehnică, după două trimestre consecutive cu scăderi ale PIB-ului (0,2% în al doilea și 0,4% în primul), pericol care amenință acum și Marea Britanie, țară care a înregistrat o contracție de 0,1% între aprilie şi iunie. 

Cu toate acestea, în ciuda expansiunii economice a zonei euro și a UE, atenția se concentrează acum asupra comportamentului Germaniei, a cărei economie a stagnat la 0% în trimestrul al doilea și se confruntă cu probleme tot mai mari. 

Motorul economic al Europei, foarte dependent de gazul rusesc, are o balanță comercială care se deteriorează din ce în ce mai mult din cauza creșterii valorii importurilor sale de energie, în timp ce scăderea debitului Rinului, una dintre cele mai importante căi navigabile ale Europei, îngreunează transportul materiilor prime din ce în ce mai mult și pune mai multe probleme economiei germane. 

Spania și Italia înregistrează creșteri

Potrivit datelor de la Eurostat, celelalte mari puteri ale euro se confruntă cu a doua jumătate a anului dintr-o poziție mai bună. Franța a înregistrat o creștere de 0,5% în trimestrul al doilea, după o contracție de 0,2% la începutul anului, în timp ce Spania și Italia, economiile cele mai afectate de pandemie, au crescut cu 1,1%, respectiv 1%. 

Țările de Jos, la rândul lor, au cea mai mare expansiune economică a blocului comunitar, între aprilie și iunie, cu o creștere de 2,6%, urmate fiind de România (2,1%), în timp ce Polonia (-2,3%), Letonia (-1,4%). %), Lituania (-0,4%) și Portugalia (-0,2%) au fost singurele membre ale UE care au înregistrat contracții. 

Cu acest scenariu, numărul persoanelor ocupate în zona euro și în UE a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea al acestui an, ceea ce reprezintă o anumită încetinire după ce creșterea între ianuarie și martie a fost de 0,6% și 0,5% în zonele respective. 

Incertitudini

Comisia Europeană a avertizat, în ultimele luni, că economiile comunitare se vor confrunta cu provocări și incertitudini majore odată cu încheierea verii, care, dacă se vor concretiza, ar putea duce zona euro în teritoriu negativ, pentru prima dată de la pandemia de coronavirus. 

Principala teamă în capitala europeană rămâne războiul Rusiei în Ucraina și deciziile privind energia ale președintelui rus Vladimir Putin, care a întrerupt deja total sau parțial fluxurile de gaze către o duzină de state membre. 

De fapt, UE a încercat să anticipeze o posibilă întrerupere totală a gazelor de către Kremlin, cu planul de economisire comunitară asupra căruia statele membre au convenit la sfârșitul lunii iulie, care vizează o reducere voluntară a consumului de gaze cu 15%, cu unele excepții, care vor permite unor țări precum Spania, cu interconexiuni reduse, să reducă acest procent, notează noticiasdenavarra.com. 

(Traducerea Rador)