Record de crestere economica anul trecut: Produsul Intern Brut s-a majorat cu 3%. In plus, productivitatea in Uniune a fost superioara celei din Statele Unite ale Americii.
Uniunea Europeana a inregistrat in 2006 cea mai buna performanta economica din 2000 incoace, cresterea PIB (produsul intern brut) fiind de 3%, se arata in Raportul European al Competitivitatii pe 2007, dat publicitatii ieri de Comisia Europeana.
Motorul acestei cresteri economice este productivitatea crescuta din intreprinderile localizate in spatiul comunitar, conform datelor statistice furnizate de Eurostat. Raportul comisiei prezentat ieri la Bruxelles indica faptul ca, anul trecut, productivitatea in UE a depasit-o cu 0,2% pe cea inregistrata in SUA (1,4%). Comisia Europeana (CE) nu exclude ca aceasta noua situatie sa reprezinte startul unei tendinte care s-ar putea manifesta pe termen lung, se mai arata in comunicatul de presa al institutiei.
Producatorii europeni se tin tare Productivitatea, masurata in cresterea PIB pe angajat, s-a majorat simtitor pentru UE - 27, pana la 1,6%, in timp ce media anuala de crestere pentru perioada 2000-2005 a fost de 0,5%. Domeniile in care au fost inregistrate cele mai mari cresteri sunt industria de echipamente radio-TV, cea e echipamentelor de transport sau cea de birotica.
Cresterea productivitatii si a numarului de locuri de munca, faptul ca noile state membre ale UE recupereaza decalajele, dar si investitiile in tehnologii noi sunt factorii care conduc la o crestere economica sustinuta.
„Rezultatele sunt incurajatoare si ele ne arata ca reformele realizate dupa revizuirea Strategiei Lisabona incep sa dea roade. Industria din Europa a reusit sa se mentina pe pozitii la nivelul pietei globale, spre deosebire de producatorii americani sau japonezi”, a declarat vicepresedintele CE, Günther Verheugen.
CAT CONTAM
Raport international: Romania, penultima in Europa
Intr-un raport asupra competitivitatii globale dat publicitatii saptamana trecuta de Forumul Economic Mondial si Grupul de Economie Aplicata (GEA), Romania ocupa locul 74 din 131 de tari, in scadere cu un loc fata de clasamentul realizat pentru anul trecut. Raportul realizat pentru 2007-2008 plaseaza in continuare pe primul loc SUA, urmate de Elvetia (in urcare de pe locul 4 anul trecut) si Danemarca.
In top 10 se mai gasesc alte cinci tari europene (Suedia, Germania, Finlanda, Marea Britanie, Olanda) si doua tari asiatice (Japonia si Singapore). Dintre tarile UE, Romania se afla pe locul 26 din 27, devansand doar Bulgaria.
Pe capitole, Romania a inregistrat progrese minore la capitolele eficienta pietei muncii si gradul de sofisticare al pietei financiare. Conform raportului, Romania inregistreaza dezavantaje competitive din cauza lipsei transparentei guvernamentale, a cheltuielilor publice foarte mari, a protectiei reduse a actionarilor minoritari si din cauza lipsei de comportament etic al firmelor.