Economia Rusiei se clatină. Banca Centrală interzice expatrierea valutei

Economia Rusiei se clatină. Banca Centrală interzice expatrierea valuteisursa foto: Twitter

Începând de miercuri, 3 martie, Rusia a interzis expatrierea sumelor de valută mai mari de 10.000 de dolari. Decizia a fost luată în contextul sancțiunilor impuse de Occident ca urmare a invaziei Ucrainei. Pe de altă parte, Banca Centrală a Rusiei a interzis plățile de dobânzi ajunse la scadență, către străinii care au împrumutat statul rus cu ruble.

Rusia interzice entităților economice și cetățenilor să mai expatrieze sume mari de valută la băncile din afara țării. Noile reglementări vor intra în vigoare începând de miercuri, 2 martie, după cum relatează postul de televiziune Nexta, din Ucraina. Conform informației prezentate, rușii nu vor mai avea voie să transfere în străinătate sume mai mari de 10.000 de dolari. Măsura a fost adoptată în contextul sancțiunilor impuse de statele occidentale împotriva Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei.

Banca centrală rusă a interzis, marți, plățile de dobânzi scadente către străinii care au împrumutat statul rus cu ruble, măsură despre care unii investitori și economiști spun că echivalează cu un „default”, adică o incapacitate de plată.

Sursa foto: arhiva EVZ

Banca centrală nu mai plătește dobânzi

În acest context, banca centrală rusă a interzis plățile de dobânzi scadente către entitățile străine care au împrumutat statul rus cu ruble. Această măsură, susțin economiștii echivalează cu intrarea în incapacitate de plată.

Banca a interzis plățile de cupoane către proprietarii străini de obligațiuni în ruble, cunoscute sub numele de OFZ. Este vorba despre datoriile guvernamentale ruse denominate în ruble. Ministerul Finanțelor din Rusia scoate la licitație OFZ-uri pentru a finanța bugetul federal sau, mai puțin frecvent, pentru a salva băncile cu probleme. Acestea formează o parte esențială a sistemului financiar rus.

Astfel, investitorii împrumută statul rus cu o sumă pe o perioadă determinată, iar anual primesc o dobândă. La scadența împrumutului statul rus returnează integral împrumutul, plus dobânda din acel an.

Investitorii rămân fără bani

Acum, banca centrală rusă a interzis plata acestei dobânzi anuale, dar doar pentru cei care au împrumutat Rusia în ruble. Conform Bloomberg, investitorii străini care dețineau obligațiuni de aproape 3.000 de miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) ar putea rămâne neplătiți la începutul lunii februarie. Iar banca centrală nu a precizat cât va dura interdicția. Agenția de știri de stat Interfax a precizat că suspendarea temporară va fi în vigoare pentru o jumătate de an.

Luni, oficialii de la Banca Centrală a Rusiei au dublat dobânda-cheie a țării de la 9,5% la 20%. Măsura a fost necesară deoarece moneda națională, rubla, a atins un minimum record în raport cu dolarul. S-a întâmplat pe fondul unei noi serii de sancțiuni impuse de Europa și Statele Unite ale Americii (SUA) pentru invadarea Ucrainei.

La sfârșitul săptămânii, SUA, aliații europeni și Canada au convenit să întrerupă accesul principalelor bănci rusești la sistemul de mesagerie interbancară, SWIFT. Sistemul conectează peste 11.000 de bănci și instituții financiare din peste 200 de țări și teritorii.

Ne puteți urmări și pe Google News