Rareş Bogdan loveşte crunt Rusia! Cum poate fi doborât Vladimir Putin. Planul de la Bruxelles

Rareş Bogdan loveşte crunt Rusia! Cum poate fi doborât Vladimir Putin. Planul de la Bruxelles Sursa foto: arhiva EVZ

Rusia se confruntă cu un nou dezastru valutar, arată prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, punând în lumină prăbușirea rublei, fenomen ce i-a determinat pe deponenții neliniștiți să se alinieze la cozi lungi la bănci și bancomate. Cetățenii ruși se confruntă cu o nouă perspectivă a prețurilor majorate, din cauza sancțiunilor occidentale aplicate în urma invaziei militare din Ucraina. 

Rusia a cunoscut mai multe perioade de prăbușire valutară în era post-sovietică. După ce națiunile occidentale au anunțat măsuri fără precedent pentru a bloca unele instituții bancare din sistemul internațional de plăți SWIFT și pentru a restricționa utilizarea rezervelor masive de valută străină, efectele au fost resimțite imediat de populație.

Rareș Bogdan: Dolarul se vindea vineri în piață cu 79 - 85 ruble/1 $, acum e 250

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a avut o primă reacție în acest sens, aducând în discuție scăderea rublei în fața dolarului și a euro.

„Poză de la o casă de schimb valutar din Novosibirsk. Dolarul se vindea vineri în piață cu 79 - 85 ruble/1 $, acum e 250. Sberbank este cea mai mare banca din Rusia, aflată prima pe lista de sancțiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai jos: Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Rusiei, și Maxim Oroshkin, consilierul șef pe probleme economice al lui Putin. Poza este făcută astăzi. Pe postura si fețele celor doi se vede exact starea de spirit”, a transmis prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Prăbușire valutară de proporții în Rusia

Prăbușirea rublei a evocat amintiri urâte ale crizelor anterioare din Rusia. Moneda și-a pierdut o mare parte din valoare la începutul anilor 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, iar inflația și pierderea de valoare au determinat guvernul să elimine trei zerouri de pe bancnotele de ruble în 1997. Apoi a urmat o nouă scădere după o criză financiară din 1998, în care mulți deponenți și-au pierdut economiile, și încă o prăbușire în 2014, din cauza scăderii prețurilor petrolului și a sancțiunilor impuse Crimeei.

Luni, banca centrală a Rusiei a majorat brusc rata dobânzii cheie la 20%, de la 9,5%, într-o încercare disperată de a susține rubla și de a preveni aglomerația la bănci. De asemenea, a transmis că bursa de la Moscova va rămâne închisă.

Oficialii europeni au declarat că cel puțin jumătate din stocul de valută forte al Rusiei, estimat la 640 de miliarde de dolari, din care o parte este deținută în afara Rusiei, va fi paralizat. Acest aspect a crescut în mod dramatic presiunea asupra monedei rusești, subminând capacitatea autorităților financiare de a o susține prin utilizarea rezervelor pentru a cumpăra ruble.

Rubla s-a scufundat cu aproximativ 30% în raport cu dolarul american la începutul zilei de luni, dar s-a stabilizat după mișcarea băncii centrale. Anterior, aceasta s-a tranzacționat la un minim record de 105,27 pentru un dolar, în scădere de la aproximativ 84 pentru un dolar la sfârșitul zilei de vineri, înainte de a se redresa la 94,60.