Economia Rusiei s-a prăbușit considerabil de la începutul războiului în Ucraina, din cauza sancțiunilor dure impuse de Occident. Astfel, țara s-ar putea confrunta cu o recesiune și mai lungă și mai profundă, iar la situația de dinainte de război s-ar putea ajunge doar la sfârșitul deceniului.
Rusia s-ar putea confrunta cu o criză economică mai lungă și mai profundă, ce ar putea dura până la sfârșitul deceniului sau mai mult, pe măsură ce impactul sancțiunilor impuse de Europa și America se extinde. Sectoarele pe care Moscova s-a bazat ani de zile pentru a-și alimenta economia, par să fie din ce în ce mai afectate, după cum arată un raport intern pregătit pentru guvern.
Documentul în cauză este rezultatul a numeroase luni de muncă din partea oficialilor și experților, care încearcă să evalueze impactul real al izolării economice la care a fost supusă Rusia.
Acesta arată o versiune diferită față de declarațiile publice ale oficialilor cu privire la situație economică a țării.
Rusia se confruntă cu o criză economică ce ar putea dura până la sfârșitul deceniului
Două dintre cele trei scenarii din raport arată că problemele economice ale Rusiei se vor accelera abia de anul viitor. Astfel, economia va reuși să revină la nivelul de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu.
Toate scenariile din document arată că presiunea sancțiunilor se intensifică. Capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață cu diverse produse poate fi afectată de privarea bruscă a Europei de resursele de petrol și gaze rusești, conform raportului.
Pe lângă restricțiile impuse Rusiei, documentul arată că țara se află acum într-un impas, care va afecta economia țării. Aproximativ 200.000 de specialiști IT ar putea părăsi țara până la finalul anului 2025.
Rusia are nevoie de măsuri care să diminueze impactul restricțiilor asupra economiei
Documentul solicită o serie de măsuri care să susțină economia și să ușureze și mai mult impactul restricțiilor impuse, pentru ca economia să își revină la nivelurile de dinainte de război în 2024 și să crească constant după aceea.
Întrebat despre document, ministrul economiei din Rusia, Maxim Reshetnikov, a numit prognozele „estimări analitice pe care le-am folosit pentru a calcula ce s-ar întâmpla dacă nu rezistăm, nu facem nimic”.
Raportul avertizează cu privire la capacități de producție reduse în domenii orientate spre export, cum ar fi produsele chimice, produsele din lemn sau din metal, sectoare considerate a fi motoare ale economiei ruse, potrivit Bloomberg.