Economia a repornit! Cum va putea ţine ritmul?

Economia a repornit! Cum va putea ţine ritmul?

Avansul economiei de anul trecut va fi greu de egalat în 2012. Va trebui să ne bazăm tot mai mult pe cererea internă şi să luăm măsuri ca să o încurajăm.

Economia a crescut cu 2,5% în 2011, primul an de creştere din criză. Rezultatul este cu un punct peste ce estimau oficialii la începutul anului trecut. Peste estimări au fost anul agricol excepţional şi exporturile, care s-au menţinut la un nivel bun şi care au contribuit la o creştere economică peste aşteptări.

În ultimul trimestru din 2011 economia a înregistrat o uşoară scădere, cu 0,2%, faţă de trimestrul anterior. Faţă de acelaşi trimestru din 2010 a fost însă vorba de o majorare, cu 2,1%, care situează România în top cinci creşteri la nivelul Uniunii Europene.

Unii analişti spun însă despre contracţia trimestrială din ultimele trei luni nu trebuie trecută cu vederea. De altfel, de îndată ce s-a accentuat criza zonei euro, perspectivele de creş­tere economică pentru acest an au fost reduse. Spre exemplu, Comisia de Prognoză a diminuat anticiparea de 4%, din raportul de primăvară, la 1,8 – 2,3%, în cel de toamnă. Pe partea schimburilor comerciale, efectul economiei slăbite din zona euro, cu care derulăm circa 45% din comerţul exterior, se vede deja. De la creşteri anuale de circa 19% la exporturi, consemnate în luna septembrie 2011, majorarea a ajuns la doar 0,2% în decembrie, la valori exprimate în lei. Asta nu înseamnă că nu există în continuare resurse de creştere, ci doar că structura acesteia trebuie să se schimbe pentru anul 2012. Iată ce recomandă spe­cialiştii con­sul­taţi de "Evenimentul zilei". Să creştem tot prin exporturi, dar să alegem bine nişele

Economia românescă este prea mică raportat la restul zonei, aşa încât marea piaţă europeană poate absorbi uşor produsele realizate de exportatori. Trebuie doar găsite nişele pe care putem intra, spun specialiştii. Avem nevoie de revigorarea consumului intern

Aceasta se poate realiza în special prin majorarea cheltuielilor publice, chiar dacă acestea nu vor fi capabile să compenseze total şocul extern, spune Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank România. Îmbunătăţirea climatului de afaceri O promisiune mai veche a ex-premierului Emil Boc era reducerea numărului de taxe şi a numărului de plăţi efectuate de companii. Aceste măsuri, plus alte reforme conexe, ar putea îmbunătăţi business-ul local.

Trebuie relaxată creditarea

Noul regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice trebuie abrogat, spune eco­nomistul Lucian Isar. "Fără creditare, guvernul nu are nici o şansă să readucă PIB-ul pe creştere ne-recesionară, adică creştere economică însoţită de locuri de muncă", spune acesta.

Citiți și:

  • Zona euro iese din criză? Economiile Italiei şi Germaniei, peste aşteptări

"Fără creditare, guvernul nu are nicio şansă să readucă PIB-ul pe creştere care să creeze locuri de muncă." LUCIAN ISAR, economist

Ne puteți urmări și pe Google News