Eco-preşedinţia Suediei la UE

Eco-preşedinţia Suediei la UE

Suedia va prelua preşedinţia rotativă a UE de la 1 iulie, de la Republica Cehă. Primul ministru al Suediei, Fredrik Reinfeldt, a prezentat pe 23 iunie prioritătile preşedinţiei suedeze. Conform afirmaţiilor acestuia Suedia îşi propune să conducă UE prin criza economică, să gestioneze şomajul şi să continue lupta împotriva schimbărilor climatice.

Suedia preia preşedinţia UE în plin proces de revizuire a planului de acţiune european referitor la eficienţa energetică. Comisia Europeana intenţionează să prezinte un nou plan în noiembrie. Suedia şi-a prezentat strategia economică şi de mediu ca o tranziţie spre o economie “eco-eficientă”.

Suedia s-a angajat pe parcursul perioadei în care va conduce UE să promoveze legislaţia eficienţei energetice chiar în absenţa unui acord politic între miniştrii UE. Planul de acţiune urmăreşte obiectivele europene de economisire a 20% din energie până în 2020. Se aşteaptă ca preşedinţia suedeză să militeze pentru refacerea planului de acţiune privind eficienţa energetică, chiar şi în absenţa unei poziţii comune în Consiliul Europei.

Acţiunile Suediei, la preşedinţia UE se bazează pe "politica integrată asupra climei şi energiei", aplicată pe plan intern. Guvernul Suedez s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% în sectoarele care nu iau parte la programele europene de schimb de emisii până în 2020, cu scopul de a fi ţara care devine complet neutră din punct de vedere al carbonului, până la jumătatea acestui secol.

Negocieri dure

Preşedinţia suedeză se aşteaptă la negocieri dure asupra directivei clădirilor (adoptată deja într-o primă lectură în Parlamentul European). Eurodepuţatii vor ca până în 2019, toate clădirile noi să poată produce cel puţin tot atâta energie câtă consumă, ceea ce statele membre consideră nerealist. Trebuie spu că negocierile Consiliului abia dacă au atins această problemă.

Interes pentru Turcia

Unul din proiectelel principale ale Suediei pentru perioada în care va deţine preşedinţia rotativă semestrială a UE este întărirea legislaţiei europene privind eficienţa energetică, se arată pe site-ul preşedinţiei UE.

În acest context ministrul suedez pentru afaceri UE, Cecilia Malmstrom, a declarat citată pe site-ul oficial al Uniunii Europene că doreşte ca ţara sa să deschidă "un capitol, poate chiar două" în discuţiile Turciei de aderare la UE.

Principala piedică a acestui demers este considerat faptul că Ankara refuză să ofere avioanelor şi navelor cipriote greceşti acces liber în aeroporturile şi porturile turceşti până când UE nu va îndeplini promisiunea de a reduce izolarea ciprioţilor turci.  

Ne puteți urmări și pe Google News