Eclipsa parțială de Soare va fi vizibilă și în Republica Moldova, între orele 08.50 și 12.43
- Viorica Șușu-Ceban
- 28 martie 2025, 21:09

Republica Moldova. Sâmbătă, 29 martie, cerul va fi scena unui fenomen astronomic mai neobișnuit. E vorba de o eclipsă parțială de Soare, vizibilă și în Republica Moldova între orele 08:50 și 12:43. În acest interval, Luna va acoperi parțial discul solar. Iar cerul nu se va întuneca complet, dar va căpăta o lumină distinctă și răcoroasă. Fenomenul va dura aproximativ 4 ore.
Eclipsa parțială de Soare vizibilă și în Republica Moldova
Fenomenul astronomic va fi vizibil și în Republica Moldova, însă depinde foarte mult de condițiile meteo. În caz că vor fi nori de ploaie, vizibilitatea va fi mult mai redusă.
Eclipsa va fi vizibilă în întreaga emisferă nordică, dar locuitorii din regiunile nordice vor observa acest fenomen special. Luna va acoperi aproape 90% din Soare, iar acest lucru va crea o „lumină rece” distinctă.

Eclipsa de soare. Sursa foto: ecopresa.md
Această eclipsă parțială reprezintă prima din acest an și a șaptesprezecea eclipsă solară din secolul XXI. Este un moment așteptat mai ales de cei pasionați de astronomie. Este o oportunitate pentru ei de a urmări acest fenomen impresionant.
Următoarea eclipsă parțială de Soare va fi în septembrie 2025
Această eclipsă face parte dintr-o serie semestrială de eclipse parțiale de Soare, care se repetă la intervale regulate de aproximativ 177 de zile și 4 ore. Fenomenul se produce datorită alinierii precise a Soarelui, Lunii și Pământului, iar de fiecare dată, Luna acoperă parțial discul solar. Aceste eclipse nu sunt evenimente rare. Dar sunt totuși un fenomen destul de neobișnuit, care atrage atenția pasionaților de astronomie și nu numai.
Următoarea eclipsă parțială de Soare va avea loc pe 21 septembrie 2025.

Eclipsă de soare. Sursa foto: arhiva EvZ
Observarea în siguranță a unei eclipse parțiale de Soare
Chiar și în cazul unei eclipse parțiale de Soare, este esențial de a folosi ochelari speciali pentru eclipsă sau echipamente de protecție adecvate. Chiar dacă Soarele nu este complet acoperit de Lună, privirea directă a Soarelui poate cauza daune ochilor din cauza radiațiilor. Ochelarii pentru eclipsă, care sunt certificați ISO 12312-2, protejează ochii de radiațiile periculoase ale Soarelui. Iar alte echipamente, cum ar fi filtrele solare pentru telescop sau binoclu, sunt de asemenea necesare pentru observarea fenomenului. Nu este sigur de privit direct la soare, chiar și atunci când acesta este parțial acoperit.

Sursa foto: Pixabay
Tot în luna martie curent, a putut fi observată o eclipsă totală de lună. Prima parte a fenomenului a fost vizibilă și pe teritoriul Republicii Moldova. A fost momentul în care Pământul s-a aflat în linie dreaptă între Soare și Lună, iar pe cer a apărut așa-numita „lună sângerie”.