Psihologii spun că este foarte important să înveţi să-ţi gestionezi problemele şi nicidecum să le eviţi.
I-ai promis copilului tău că o să-l duci în parc dar nu ai reuşit să te ţii de cuvânt pentru că a trebuit să rezolvi o problemă urgentă de la serviciu? Şi asta se întâmplă din ce în ce mai des în ultimul timp? La job nu poţi să te mai concentrezi la ce ai de rezolvat pentru că în familie lucrurile nu mai merg aşa de bine? Simţi că de vină este slujba care-ţi ocupă foarte mult timp? Atunci este cazul să iei atitudine şi să încerci să găseşti un echilibru între viaţa personală şi cea profesională. „Dacă ai pierdut ocazii frumoase din viaţa personală sau ai ratat evenimente importante din viaţa celor care contează pentru tine este posibil ca acest lucru să-ţi declanşeze dezechilibrul între serviciu şi familie. El generează efecte negative atât la nivel psihic, cât şi fizic“, explică Amalia Picleanu Savinescu, managing partner al companiei Tandem Consulting. „Cum să cazi“, o lecţie restantă Acest dezechilibru, spune Alina Popescu, psiholog al companiei Behavior Center (specializată în consultanţă în psihologie aplicată în business), intervine şi din cauza faptului că ne ghidăm în viaţă după mai multe mituri. La workshopul „Balanţa viaţă personală-viaţă profesională“, susţinut recent de Alina Popescu, ea a spus că este doar un mit concepţia potrivit căreia viaţa ideală ar trebui să însemne lipsa problemelor, grijilor, eşecurilor. „Ne-am îndreptat mereu spre metode pentru rezolvarea problemelor şi oamenii înţeleg că ele trebuiesc înlăturate. Din păcate, «cum să cazi» este o lecţie pe care nu ne-a predat-o nimeni, pentru că noi considerăm că nu ar trebui să ni se întâmple asta. Este important nu să evităm eşecurile, ci să ştim cum să le gestionăm. Atunci când avem un dezechilibru, să găsim un echilibru. Să acceptăm problemele“, spune Alina Popescu.
Acordă timp în funcţie de priorităţi Nu e suficient să împarţi egal timpul pe care îl petreci alături de cei dragi şi cel alocat jobului. „Echilibrarea nu se realizează după formula 50/50“, atenţionează Amalia Picleanu Savinescu. Ea spune că datele statistice indică faptul că persoanele care muncesc în medie 12 ore pe zi suferă de o serie de tulburări, dificultăţi de concentrare şi de memorare, insomnie, irascibilitate. Psihologii susţin că este important să aloci timp atunci când trebuie şi acolo unde este necesar. „Contează calitatea timpului, nu cantitatea. Uneori trebuie să dai mai mult timp profesiei şi asta se întâmplă atunci când apar oportunităţile, altă dată trebuie să dai vieţii personale. Trebuie să ţii cont de priorităţi“, spune Alina Popescu.
RECOMANDĂRI > Nu trebuie să alegi între muncă şi familie. Îmbină-le! De exemplu, dacă ştii să vorbeşti cu soacra, cu siguranţă vei şti să vorbeşti şi cu şeful. > Dacă vrei să te simţi bine la job, trebuie să investeşti şi în familie. Şi reciproca este valabilă. Sunt studii care arată că o mamă împlinită profesional îşi poate ajuta mai mult copilul. > Acordă suficient timp atât slujbei, cât şi familiei, în funcţie de cine consideri tu că are nevoie.