Rujeola în creștere în UE: acoperirea scăzută de vaccinare și importul din zone cu circulație mare contribuie la răspândirea bolii.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) prevede că cazurile de rujeolă vor continua să se înmulțească în UE și în Spațiul Economic European în următoarele luni, din cauza acoperirii de vaccinare slabe, a probabilității mari de import din zone cu circulație mare și a faptul că următoarele câteva luni reprezintă vârful sezonier.
Șapte decese de la rujeolă, în primele două luni ale anului
În 2023, la ECDC au fost raportate 2.361 de cazuri, peste 74% în România. Între ianuarie și începutul lunii februarie, numărul țărilor care au raportat cazuri de rujeolă a crescut, iar șapte decese au fost raportate în două țări: șase în România și unul în Irlanda
„Nimeni nu ar trebui să moară de rujeolă”, afirmă Andrea Ammon, directorul ECDC.
„Creșterea numărului de cazuri de rujeolă, o boală foarte contagioasă, dar care poate fi prevenită prin vaccinare, amintește clar că toate statele membre ar trebui să-și maximizeze eforturile pentru a obține și a menține o acoperire de vaccinare ridicată pentru toate bolile care pot fi prevenite prin vaccin. Vaccinurile reprezintă o modalitate sigură și eficientă de a reduce povara sanitară a bolilor infecțioase și pentru a evita pierderile inutile de vieți omenești”.
Oficialii europeni, avertismente despre infectarea cu rujeolă
„Tendința de creștere a cazurilor de rujeolă în Europa este îngrijorătoare”, afirmă comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Este „o boală extrem de contagioasă, care poate provoca complicații grave, în special la copii și la persoanele vulnerabile”.
„Verificați propriul status de vaccinare împotriva rujeolei, precum și al propriilor copii”, este apelul comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, în fața creșterii cazurilor, raportate de ECDC.
„Îi invit pe toți să-și verifice statusul de vaccinare, iar părinții să se asigure că vaccinurile copiilor lor și tinerilor sunt la zi”.
Nevaccinarea poate fi fatală
Cel mai mare impact potențial al rujeolei, reamintește Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, se referă la copiii care sunt prea mici pentru a fi vaccinați, de obicei cei sub 12 luni, în funcție de programele naționale.
Copiii nevaccinați sub vârsta de cinci ani sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut, deoarece rujeola poate avea mai multe complicații la această grupă de vârstă.
O acoperire vaccinală ridicată, egală sau mai mare de 95% din populația vaccinată cu două doze de vaccin, este esențială pentru întreruperea transmiterii într-o țară sau într-o comunitate.
ANSA Traducerea: Oana Avram/RADOR RADIO ROMÂNIA