Viața „secretă" a Elenei Băsescu. Dezvăluiri exclusive din viața unei mame singure, cu trei copii

Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte al României, Traian Băsescu, s-a întors la Constanța pentru a candida la alegerile parlamentare din partea Partidului Mișcarea Populară, formațiunea politică fondată de tatăl ei.

Elena Băsescu, cunoscută ca și EBA are 40 de ani, este o mamă singură, cu trei copii, și, deși pare greu să scape de imaginea „fata lui tata”, se ambiționează să demonstreze că se poate descurca și fără ajutorul lui Traian Băsescu. Nu candidează la București, ci la Constanța. Și nu pentru că așa a vrut fostul președinte al României ci pentru că i-a propus președintele organizației PMP de pe litoral, Claudiu Palaz. Într-un interviu, pentru EVZ, având în vedere că și-a depus candidatura pentru Camera Deputaților, Elena Băsescu a anunțat că s-a înscris deja în PMP Constanța.

Cât de tare sunteți legată de Constanța? Știu că sunteți născută aici, dar ați plecat de mult.

De plecat, nu am plecat niciodată. Vin foarte des la Constanța. Avem apartament aici, cel în care ne-am născut, eu și sora mea, și am copilărit, pe Aleea Zmeurei, colț cu Soveja, unde era unitatea militară. Nu a fost vândut. Acolo venim și stăm în fiecare vară. Nu am stat la hotel, am stat acolo tot timpul. Am rămas pe scară cu aceeași vecini cu care își bea mama cafeaua când tata naviga. Este o atmosferă caldă, de familie. Am păstrat și ținem legătura. Mai am și familia din partea tatălui meu, unchiul meu cu cei doi copii ai lui, Dragoș și Raluca și mătușica mea. Din păcate bunicii nu mai sunt, dar îi vizitez tot timpul la cimitir.

Cine are grijă de apartamentul din Constanța?

Vecinele noastre. Știți cum e, se mai sparge o țeavă, se mai strică ceva. Vecinele de pe scară, cu care am rămas în relații foarte bune. Nașa mea, nana, vecine, doamna Ica,  tanti Gina. Tot acolo locuiesc. Doar nașa mea s-a mutat, dar o vizitez înainte de a intra pe autostradă pentru că s-a mutat în acea zonă. Deci nu plec din Constanța fără să îmi vizitez unchiul, prietenele din copilărie, fără să o pup pe nașa mea de botez. Care are două fete, de-o vârstă cu mine și sora mea. Deci avem încă legături foarte puternice în Constanța.

Dar prieteni aveți la Constanța?

Cum să nu. Foarte vechi și foarte buni. Un prieten drag, cu care țin legătura și ne vizităm cu familii cu copii, are și el doi băieți, este Răzvan Florea, cu care am făcut înot. Am păstrat legătura cu el de-a lungul anilor. Eu am făcut înot de performanță la Clubul Farul și am fost colegi. Îl știe toată lumea pe marele înotător român, medaliat cu bronz la Olimpiada de la Atena.

El a fost consilier local municipal PSD, la Constanța, știați, nu?

Da, dar nu am ținut cont. Prietenia noastră este mult prea veche pentru  a ține cont de aceste lucruri. Am fost colegi de bazin. Și vă dau o veste în premieră, a demisionat din PSD, dacă vreți să știți. Am vorbit cu el, m-a informat. Nu știu cât l-a atras politica pe el, de la început.

Și aveți și prieteni din rândul  comunităților etnice ..

Avem prieteni și turci și tătari, ne-am făcut chiar și rude. Asta va fi una dintre prioritățile mele. Știu că  minoritatea turcă are reprezentant în parlament. Dacă minoritatea tătară nu va reuși să aibă reprezentant în Parlamentul României, îmi doresc să fiu și eu una dintre vocile prin care să se exprime această minoritate deoarece am crescu alături de foarte mulți și tătari în copilărie.

Elena Băsescu a lucrat pentru președintele Klaus Iohannis

A fost europarlamentar, a lucrat apoi la Camera de Comerț a României și, ulterior, la Camera Deputaților. Experiența din Parlamentul Europei a ajutat-o în cariera profesională și politică, susține Elena Băsescu.

Și ați plecat la București, apoi.

Da, am plecat când tata era ministrul Transporturilor, dar acomodarea a fost destul de grea. Am suferit mult după Constanța și atmosfera de aici. Am lăsat mulți oameni dragi aici. Când mi-am depus dosarul de candidatură pentru alegerile parlamentare a fost ca o întoarcere acasă. Abia acum am simțit această întoarcere. Datorită tatei ne-am mutat în Capitală, el făcea naveta, săptămânal, și începuse să fie greu pentru familie. Că și așa stătuserăm despărțiți cât a fost el pe mare și ne-am mutat toți la București. Am învățat la liceul „Ion Neculce”,  din București, profil Matematică-Fizică.

Ce a urmat la București, ce parcurs ați avut ?

Am crescut, am studiat la Facultatea Româno-Americană , Relații Economice Financiar Bancare Interne și Internaționale. Meseria mea de bază este cea de economist. Imediat după aceea m-am angajat la Luxten. Am fost pasionată de politică încă de la terminarea facultății. Am făcut politică în paralel. Am făcut un stagiu la Parlamentul European, după care a urmat mandatul de la Parlamentul European. După acea m-am angajat la Camera de Comerț și Industrie a României, unde președinte este domnul Mihai Daraban, constănțean de al nostru.

Cum v-ați descurcat la Camera de Comerț și Industrie a României?

A fost o experiență foarte plăcută la CCIR, pe care am încheiat-o când sarcina cu Anastasia era deja foarte avansată, peste opt luni. După ce s-a terminat concediul pentru creșterea copilului m-am angajat, din luna martie 2020, la Camera Deputaților din Parlamentul României, consilier la Grupul PMP. Acum, pe perioada pandemiei, se lucrează online, de acasă.

Și totuși, cu ce v-ați ocupat, concret, la Camera de Comerț?

Foarte multe lucruri interesante. Veneam după experiența de la Parlamentul European și a picat ca o mănușă. Eram la Departamentul de Politică Externă, consilier de zonă pentru țările membre ale Uniunii Europene. Organizam delegații care îl însoțeau pe președintele Klaus Iohannis în vizitele sale externe. Delegații de firme, la ele mă refer, care îndeplineau toate criteriile să îl însoțească pe președinte. Organizam evenimente pentru ministere, tot care aveau legătură cu ambasadele țărilor din statele membre UE. A fost o experiență extraordinar de frumoasă la CCIR, care a ținut trei ani.

Nu v-ați mai întors, apoi, la Camera de Comerț

Când s-a terminat concediul de creștere al copilului, m-am angajat la Camera Deputaților pe locurile pentru consilierii PMP. Era foarte apropiat cu ceea ce am făcut la Parlamentul European. Am făcut-o pentru că îmi doream o întoarcere în politică, am vrut să fiu mai aproape de tot ce înseamnă politică, și să fiu la zi cu ce se decide în Parlamentul României și pentru că îmi place foarte mult acest gen de activitate.

O mamă singură, cu trei copii, nu mai este de mult  „fata lui tata”

 Ideea de a candida la Constanța nu i-ar fi aparținut fostului președinte Traian Băsescu. Propunerea pentru Elena Băsescu este veche, încă din 2014, de la liderul PMP Constanța, Claudiu Palaz.

Ați spus că la Constanța este o candidatură în numele tatălui. Ce înseamnă asta?

Adică orașul Constanța mă face să fiu atât de mândră de ceea ce reprezintă familia mea, de tatăl meu care a fost marinar de cursă lungă. Este ca un omagiu pentru că îmi doresc să reușesc să atrag proiecte importante pentru Constanța, de infrastructură, pe zona turistică.  Vreau și eu să fac ceva pentru orașul în care m-am născut, pentru orașul care m-a făcut să fiu atât de mândră. Consider că am avut o șansă extraordinară că m-am născut în Constanța.

Cum convingeți dumneavoastră alegătorii că ați dorit să candidați, din proprie inițiativă, la Constanța, și nu la sugestia tatălui. Pentru că mulți încă vă percep ca „fata lui tata”.

Sunt, dar tata de multă vreme nu se mai implică în deciziile pe care le luăm. Cu tata doar ne consultăm. Îi spunem ce intenționăm să facem, îl anunțăm înainte. Tata nu se implică, nu ne spune niciodată, nu, nu spune, da. Spune, ești majoră, ai trei copii, este decizia ta. I-am spus că vreau să candidez la Constanța, a zis că i se pare un lucru foarte înțelept pentru că sunt constănțeancă și că aici m-am născut.

Dar dacă se opunea, dacă spunea nu, cum ați fi procedat?

Nu avea de ce să se opună. Știe că sunt pasionată de politică, știe că am fost consecventă tot timpul, că nu am abandonat dorința de a face politică la un moment dat. Știe că mi-am luat acest timp pentru copii. Era foarte important să stau zi de zi alături de ei. Acum copiii au mai crescut și trebuie să îmi văd și eu de carieră și să fac ceea ce îmi palce în viață cel mai mult.  Pentru că nu poți abandona ceea ce își place să faci în viață. Ai un sentiment de neîmplinire. O să fie greu, dar merită pentru Constanța.

Și candidatura la Constanța nu a fost ideea lui Traian Băsescu?

Nu. Este ideea lui Claudiu Palaz, președintele organizației PMP Constanța. Este foarte ușor de dovedit. Încă din 2014, Claudiu Palaz spunea că va face tandem cu Eba, să candidăm împreună. Nu s-a putut atunci, din motive personale. Iar la alegerile trecute Traian junior era foarte mic și abia trecusem printr-un proces de divorț.

Pensie alimentară după avere, nu după salariul minim

Pe lângă salariul de consilier PMP la Camera Deputaților, Elena Băsescu primește și pensia alimentară primită de la tații copiilor săi. Nu mai are timp de relații, dar are idei.

Ați fost căsătorită, aveți trei copii.

Da, am fost căsătorită, apoi divorțată. Anastasia este al treilea copil, dar nu m-am căsătorit cu tatăl ei.

Și acum, singură?

Singură.

Nu aveți un partener?

Nu.

De ce?

Că nu e să fie. Și că nu aș vrea. Nu sunt pregătită, acum am alte priorități. Viața profesională și copiii sunt primele priorități. Îmi doresc foarte mult și o carieră. Pentru că au fost niște ani în care m-am dedicat exclusiv creșterii copiilor vreau să am grijă și de viitorul meu, pentru că viitorul meu înseamnă ce le voi oferi copiilor mei.

Dar cu tații copiilor cum vă aveți?

Relații de respect. Comunicăm,  au acces la copii, vin să îi vadă la două săptămâni. Firesc. E greu, dar fiecare femeie cu soarta ei. Important este că sunt copilașii sănătoși. Sunt niște copii fericiți, înconjurați de foarte multă dragoste din partea tuturor familiilor. S-a vorbit deschis cu ei, atât de micuți cum sunt.

Cum se numesc copiii?

Cea mai mare este Sofia Anais Ionescu Băsescu, are 7 ani, este clasa întâi, Traian Jr Băsescu, are 5 ani și jumătate și Anastasia Băsescu Gheorghe, care are 2 ani și câteva luni. Locuim la București, împreună cu mine și cu bona. Și ne descurcăm și ne place și abia aștept să ajung acasă lângă ei.

Și din ce trăiți? Salariul de consilier este suficient?

Primesc și pensie alimentară. Din această postură de mamă singură, îmi doresc să introduc un pachet legislativ cu o altă modalitate de calcul a pensiei alimentare pe care  o dă părintele despărțit de familie, cel care a părăsit domiciliul conjugal și a cedat custodia  totală a copiilor. Să nu se mai calculeze în funcție de venitul lunar al părintelui plătitor ci în funcție de avere. Pentru că se ascund, în diverse firme, sub un salariu minim, de multe ori, când ei au, de fapt, averi mari.

EBA, candidatul fără vulnerabilități?

Aflată mai tot timpul în atenția presei, mai ales în perioada în care Traian Băsescu a fost președintele României, EBA nu are nimic de ascuns, pare, ea, să transmită. Nu exclude, însă, în campania electorală, să apară informații false despre ea, spunând că este pregătită să le facă față.

Urmează o campanie electorală, probabil destul de dură.

Da, știu, dar îmi place.

Este posibil să fiți verificată, vi se vor contoriza greșelile, gafele. Aveți vulnerabilități?

Dacă voi fi vânată, mă voi apăra. Nu sunt o persoană agresivă. Încerc să fac campanii electorale constructive, în care să vorbesc despre proiecte. Nu am vulnerabilități. Deja, presa mi-a relatat toată viața, tot parcursul. Și profesional. Toată viața personală a apărut în presă. Nu pentru că aș fi vrut.

Cât de tare v-a afectat?

Nu mă afectează. Poate m-a afectat când eram mult mai tânără. În primii ani, când tatăl meu deținea funcții publice. Nu deschid televizorul, le citesc copiilor. Acum nu ne mai afectează, nu are de ce să ne mai afecteze.

Recent, ați ajuns, din nou, în ziarele mondene. Sunteți, în poze, cu o doamna avocat, care și dumneaiei este candidat pentru parlamentare.

Probabil așa se face rating. Probabil că nu au nimic personal cu mine, e vorba de ratingul pe care îl aduce numele. Dar m-am obișnuit. Da, în poză eram cu doamna avocat Laura Vicol. Avem o relație de amiciție, o prietenie foarte veche. Sunt fotografii făcute la o terasă din Mamaia, în timpul verii. Doamna Vicol este o persoană cunoscută, o obișnuită in studiourile televiziunilor. Cunoșteam intenția mea de a candidam, dar nu știam despre ea. Dar nu e absolut nicio problemă, avem prietenii în toate partidele politice.  Și când eram membru al Parlamentului European mă înțelegeam cu toți

Se cam fac speculații asupra felului în care erați îmbrăcate.

Erau 30 de grade afară, nu aveam cum să fim îmbrăcate. Eram la mare, nu eram în Parlamentul României  Eram îmbrăcate mai scurt pentru că erau 30 de grade și eram la o terasă în Mamaia.

Vă mai duceți în cluburi? Așa reiese din acea poză.

Nu, nu mă mai duc de mulți ani. Și dacă m-aș duce, nu cred că ar fi ceva rău, atâta timp cât nu consum alcool, nu abuzeze de nimic. Eu nu consum alcool, nu fumez. Este un loc de socializare unde te mai întâlnești cu prietenii.

Și în București, cum vă petreceți timpul liber?

În București e mai greu să am timp liber. Iau copiii și îi duc la diverse activități. Mergem la un club sportiv unde, dacă pot, intru la sala de sport, iar copiii, supravegheați, intră la ore de înot. Cea mică stă la Kids Club. Dar întotdeauna eu iau copiii cu mine. Asta înseamnă timpul meu liber, timpul petrecut împreună cu copilașii.

Iar mama dumneavoastră are vreun cuvânt de spus în deciziile pe care le luați?

Mama mea e prezentă mereu. Și acum, copilașii sunt cu mama și cu bona. Fac școala online, pe Teams. Cea mare, la școală, Traian la grădiniță. I-am conectat la Teams, este o platformă pe care se desfășoară cursurile online.

Siegfried Mureșan, europarlamentarul inventat de Elena Băsescu

În premieră, pentru EVZ, Elena Băsescu a dezvăluit că datorită ei, Siegfried Mureșan a ajuns europarlamentar. Este cel care, ulterior, considerând că PMP nu va mai avea șansa să ajungă în Parlamentul European, l-a trădat pe Traian Băsescu. S-a înșelat, spune EBA.

Vă întrebam cum vede mama implicarea dumneavoastră în politică?

Mamaia nu a zis niciodată nu. Pentru că trebuie să ne facem alegerile noastră în viață, pentru că trebuie să ne conștientizăm în cazul unui eșec. Nu ne-am lăsat influențate de mama sau de tata. Chiar dacă, probabil, au avut rețineri sau indoielile lor, nu ni le-au spus. Ne-au sprijinit să facem ceea ce ne dorim. La mine, politica este pasiune. Cât m-am ocupat de creșterea copiilor am ținut legătura cu colegii de partid, am participat la evenimentele partidului. Niciodată nu am abandonat ideea de a mă întoarce, dar la momentul potrivit.

Ce vreți să spuneți, au fost momente  când PMP a avut probleme?

În 2014 au fost alegeri pentru Parlamentul European. Eu îmi terminasem primul mandat și am realizat că PMP nu este suficient de consolidat ca să candidez pe lista partidului. Adică am avut maturitatea să aleg și momentul potrivit pentru că nu te poți cocoța pe lista unui partid doar să ai oportunitatea unei funcții. Cum au făcut alții, plecând apoi cu mandatul partidului, uitând lista de unde au fost aleși.

Adică?

Sunt doi europarlamentari care au procedat așa. Cristian Preda și Siegfierd Mureșan. Și în locul meu a candidat domnul Siegfried Mureșan. El fusese consilierul Monicăi Macovei și încheiase contractul cu dânsa. Mi se părea un băiat inteligent, bine pregătit.  El își căuta partid din partea căruia să candideze. Își dorea mult să devină europarlamentar. L-am sunat să ia primul avion spre București pentru că are un loc eligibil, locul doi din partea PMP.

Deci a fost propunerea dumneavoastră, nu a lui Traian Băsescu?

Tata îl știa prin prisma mea și era, într-adevăr, un băiat bine pregătit..

Care însă v-a întors spatele, ulterior, și a plecat spre PNL

Așa se întâmplă cu cei care nu au legătura cu partidul. De aceea am repetat tot timpul. Eu sunt un om de partid și nu părăsesc PMP-ul.

Și el, Siegfried Mureșan?

Și-a făcut, probabil, calculul că nu va mai intra în Parlamentul European. Și uite că PMP are doi europarlamentari. Sigrfried Mureșan ar fi avut probabil un viitor, și ar fi fost mult mai vizibil și mai apreciat ca și europarlamentar din partea Mișcării Populare decât să stea în umbra lui Rareș Bogdan pe lista PNL.

PMP,  un partid construit după modelul PDL

Partidul Mișcarea Populară, fondat de Traian Băsescu, va avea în componență, în generațiile viitoare, membri ai familiei fostului președinte al României. Care vor face din politică o meserie, este convinsă Elena Băsescu.

Dar cum puteți face ca PMP să nu mai fie confundat cu partidul unui singur om, al lui Traian Băsescu?

Dar trebuie să fie perceput ca partidul Traian Băsescu.

Și atunci cum va mai rezista partidul dacă el va pleca din partid, din politică? Nu el este cel care trage partidul în sus?

Da, s-a văzut și la alegerile locale. Că dacă nu ar fi candidat, probabil, nu știu, nu am de unde să intuiesc acest lucru, dar partidul domnului Ponta nu  a trecut pragul. Candidatura lui tata a fost foarte importantă la București. Însă, Partidul Mișcarea Populară este un vlăstar tânăr al vechiului PDL. Avem oameni care organizează, în teritoriu, exact ca pe vremea vechiului PDL, care construiesc organizații. Sunt oameni care au venit din PDL alături de noi și de aceea organizațiile partidului sunt bine consolidate. Unde s-a luat un scor de 5% s-au produs schimbări, acum, între locale și generale. Dar în organizațiile bune se vede vechea școală a PDL-ului. Uitați-vă la Constanța. La domnul Claudiu Palaz.

Vă descurcați singură, într-atât încât să zică lumea că nu Traian Băsescu v-a impus candidatura?

Sunt de sine stătătoare, o femeie matură, mamă a trei copii. Știți, eu am terminat și un master în Științe Politice. Chiar știu ce fac. Nici nu mă mai deranjează aceste speculații. Pentru că este normal ca într-o familie în care s-a vorbit foarte mult timp doar politică, să se facă politică. Va deveni, probabil, ca o meserie în familia Băsescu. Probabil că și unul dintre copiii mei va urma cariera politică a bunicului pentru că este o familie cu tradiție în politică. Cu o cultură politică. Dacă asta se vorbește în permanență și ne raportăm la politic este normal, pentru noi, să devină o meserie.

(Sursa Foto-Elena Băsescu)