E suficient să oprim grațierea corupților?

E suficient să oprim grațierea corupților?

E important dacă marii corupți vor fi grațiați sau nu, dacă faptele de corupție care au fost deja comise vor fi albite sau nu. E important să menținem o stare de alertă și să spunem cu voce tare că grațierea unor fapte de corupție este un lucru intolerabil. În felul acesta cei care au încălcat legea vor plăti. Ce vom face însă de azi încolo? Dacă faptele anterioare de corupție nu vor fi grațiate, nu vom mai avea corupție? Avem un sistem care nu mai generează corupție sau sistemul a rămas intact?

Suntem foarte mulți, care știm de mai bine de douăzeci de ani, că PSD este un partid care duce mai departe politica partidelor comuniste în materie de ceea ce înseamnă stat de drept. Cu toate că a avut schimbări în conducere, de generații, PSD a rămas un partid antidemocratic. Sistemul preluat de la înaintașii lor a fost adaptat la ceea ce astăzi numim economie de piață. Comunismul de tip vechi nu le mai convenea oricum, fiindcă nu le-ar fi permis o viață de lux din toate punctele de vedere, prin urmare noua orânduire le-a venit și mai bine. Au case, mașini, terenuri, bani, merg în vacanțe  pe toate continentele. PSD este partidul bogaților de lux.  Și aici nu vorbim doar de conducerea națională, vorbim inclusiv de eșalonul trei.

Urmașii lui Iliescu duc mai departe politica anilor 90, iar episoadele Bivolaru, Năstase vor continua. Ponta a făcut o promisiune în fața tuturor baronilor din PSD, spunând că “în ziua în care pe poarta de la Cotroceni va ieși Băsescu, îi vom face dreptate și lui Costică Nicolescu și celorlalți”. Președintele CJ Argeș, Nicolescu, a fost condamnat la 9 ani și 6 luni de închisoare într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Sigur că Ponta avea în vedere că în momentul ieșirii lui Traian Băsescu, va intra el pe poarta Cotroceniului și misiunea ar fi fost automat îndeplinită. Slavă Domnului că nu a ajuns. Astăzi în cel mai bun caz am fi avut o semidictatură de tip sud-american. Am văzut că între el și Dragnea nu mai există o mare dragoste, dar pe acest subiect nu există diferențe de opinie și acțiune. Dragnea a fost șeful baronilor locali, prin urmare promisiunea și-a însușit-o, cu atât mai mult ținând cont de relația lui cu justiția. Revenind, lucrurile nici așa nu sunt departe de ce și-a propus PSD. Albirea infractorilor politici e o chestiune de timp. Până la urmă se va face. Totodată, votul de ieri și de azi contează mult mai puțin decât ceea ce înseamnă menținerea actualului sistem corupt.

Hoții politici sunt distribuiți(destul de bine, proporțional vorbind) în partidele parlamentare. Sigur că aici nu vorbim de un partid ca USR-ul, care cel puțin până azi arată onorabil.

Mai important însă decât stăvilirea PSD în a grația un număr de persoane, rămâne semnalul pe care ceilalți din această țară îl trag și participarea activă la ceea ce va trebui făcut. Adică la o schimbare totală a sistemului actual care a generat corupție, indiferent cine s-a aflat la putere.  Nu va fi suficientă blocarea perpetuării PSD la putere, ci va trebui să ne  trezim odată pentru totdeauna și să facem ce este de făcut. Chiar și într-un mandat de patru ani,  președintele în tandem cu o alianță democratică formată din o parte a opoziției actuale și din cea care se va forma anul viitor, pot crea un drum mult mai solid pentru a păstra democrația și statul de drept. Asta dacă le-o cerem și dacă ei ne vor arăta exact că așa vor face.

Este nevoie de schimbarea legilor care generează corupție.

Va trebui să-i aducem în fața cetățenilor pe toți cei din afara PSD, care astăzi spun că vor să guverneze țara. Putem să ne referim la PNL sau la alți lideri și partide care ar compune o viitoarea guvernare. Oamenii aceștia trebuie să ne de-a toate garanțiile posibile că odată realizată schimbarea, vor promova toate legile anticorupție. Oricât ar lucra de eficient președinteșe țării, DNA-ul și Parchetul, fără implementarea unor legi, este imposibil să fie oprită marea corupție.

 Astăzi în România se fură cu legea în mână.

Astăzi un primar poate da legal unei firme, contracte de zeci de milioane de euro pentru a pune flori pe bulevarde de trei ori pe an, fără a putea fi tras la răspundere.                   Astăzi peste 90% din concursurile pentru funcții publice sunt aranjate, prin decizii ale conducătorilor de instituții și prin influență politică, fără ca cineva, un organ al statului să poată interveni. Legea îi permite conducătorului de instituție să numească în comisia de concurs pe cine vrea, iar membrii comisiei pot influența decisiv rezultatul, prin subiectele alese și examinare orală.                                                                                     

Astăzi un primar de oraș mediu poate îmbogăți o firmă de instalații în doi ani. Legea îl apără chiar dacă îi acordă preferențial lucrări.                                                                                                     

Astăzi Guvernul, prin legile existente, poate acorda sume nelimitate unor comune pentru cheltuieli de orice fel, iar pe alții îi poate lăsa în beznă, fără bani pentru iluminatul public.

Astăzi un președinte de consiliu județean, face ce dorește în instituții gen muzeu, bibliotecă, centre de cultură. Dacă vrea le dă milioane de euro anual pentru folclor sau dacă e supărat pe ei nu le dă bani nici pentru săpun la toaletă.

Dimensiunea corupției este strâns legată de legislație. Oamenii tot așa vor fi. Buni, răi, vulnerabili.

Sistemul rămâne în picioare fără legi bune.

Noi va trebui să cerem partidelor de opoziție încă de acum să își afișeze pe site-urile lor legile pe care vor să le promoveze și programul detaliat de guvernare. Nu în campania electorală. Acum. Astăzi nu reiese din niciun program al niciunui partid, că atunci când va guverna, va fi altfel decât PSD. Nu scrie nicăieri că nu va fi continuată politizarea școlilor. Declarațiile-șablon de pe facebook ale Ralucăi Turcan(pe doamnă o consider de bună credință) și a altora, n-au nici-o valoare. Nu avem garanția, că odată ajuns la guvernare, partidul nu-și va numi toți incompetenții pe toate funcțiile. Dimpotrivă. Astăzi mare parte din președinții județeni ai PNL aleși în aceste luni și-au motivat la vot membrii-alegători, prin promisiunea de funcții, de contracte ș.a. Le-au promis membrilor de partid că schimbarea va fi de oameni, nu altfel. Vor pleca roșii și vor veni galbenii. Iar sistemul se va perpetua.

PSD, într-un final, va pierde puterea.

Să nu uităm că în perioada perioada următoare se vor mări salariile la bugetari, Ministerul Dezvoltării va lua banii orașelor dezvoltate și îi va aloca pentru ulițele satelor, iar multă lume va uita că trăim într-un sistem corupt. Pentru a aduna câteva milioane de voturi, PSD nu are nu știu ce de guvernat. Sărăcia va rămâne dar propaganda își va face treaba. Așadar nu ne va fi ușor. Azi scriem, mâine protestăm. Nu este suficient. Implicarea totală rămâne singura opțiune. În actualele partide sau altfel. Trebuie să le cerem scris negru pe alb ce vor să facă cu țara. Cei cărora nu le plac actualele partide și cred că sunt buni să-și facă partide să ne spună ce vor să facă și să ceară votul. Vorbele filosofului irlandez Edmund Burke vor rămâne valabile pentru totdeauna.