Evenimentul Zilei > Actualitate > E pace sau război? România intră în alertă. Ce s-a stabilit la mesele rotunde
E pace sau război? România intră în alertă. Ce s-a stabilit la mesele rotunde

E pace sau război? România intră în alertă. Ce s-a stabilit la mesele rotunde

România, alături de Regatul Unit și Statele Unite ale Americii (SUA), condamnă atacul Republicii Islamice Iran asupra petrolierului MV Mercer Street. Statele amintite atrag atenția că incidentul reprezintă "o încălcare clară a dreptului internaţional".

Misiunile permanente ale României și Regatului Unit la NATO au realizat, miercuri, 4 august, un demers comun la nivelul Alianței prin care au stabilit caracterul „deliberat” al atacului Iranului asupra vasului Mercer Street.

Poziția statelor vine în contextul în care, pe data de 30 iulie, în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, vecin al Emiratelor Arabe Unite, Iran a atacat vasul Mercer Street. Atacul a fost soldat cu decesul a doi marinari, dintre care unul a fost român, iar al doilea britanic. Israel, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au susținut că a fost vorba despre un atac din partea Iranului, în cazul de față, lucru stabilit, miercuri, și de Alianța amintită. Comisia Europeană a cerut, la acel moment, ”evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune”.

Pacea este amenințată. Consulatul României sprijină repatrierea marinarului decedat

România, alături de Regatul Unit și SUA și-au exprimat îngrijorarea față de incidentul în cauză. Astfel de atacuri „reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale, libertatea de navigaţie fiind garantată de dreptul internaţional”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, menține, în continuare, legătura cu autoritățile locale, cu privire la misiunile partenerilor României. Compania care administrează petrolierul Mercer Street se află, de asemenea, în legătură cu Consulatul României, care acordă asistență la fața locului și sprijin în ceea ce privește repatrierea marinarului român decedat în urma atacului Iranului, potrivit Agerpres.

Marea Britanie și SUA condamnă atacul Iranului asupra petrolierului Mercer Street

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că, alături de secretarul de stat al SUA Anthony Blinken, condamnă atacul Iranului asupra petrolierului Mercer Street.

„Am vorbit cu @SecBlinken despre situaţie şi despre necesitatea ca Iranul să pună capăt comportamentului său destabilizator”, a scris Dominic Raab pe Twitter. „Continuăm să lucrăm împreună pentru a proteja pacea şi securitatea”, a mai notat oficialul britanic.

Menționăm că Teheran a negat orice implicare în atacul demarat de Iran asupra petrolierului Mercer Street.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: